8500 Schibsted-kunder er rammet av datalekkasjer i Aftenposten og Bergens Tidende, som eies av Schibsted. Det skriver Aftenposten.

Datalekkasjen som har rammet Schibsted-kundene har skjedd gjennom Schibsteds spanske tredjepartsleverandør Typeform, som blant annet leverer brukerundersøkelser på nett.

Omtrent 3000 Aftenposten-kunder og 5500-Bergens Tidende kunder er rammet. Kundene som er rammet skal ha mottatt en epost om hendelsen, fordi de gjennomførte en brukerundersøkelse om sitt aviskonsum.

Hendelsen blir av Schibsted betegnet som et hackerangrep.

Ble først varslet etter fem dager

Hackerangrepet skjedde 27. juni mot det spanske selskapet Typeform. Det var fem dager før kunder i Aftenposten og Bergens Tidende ble varslet om hendelsen.

– Grunnen til at det tok så lang tid, er nok for at de måtte få oversikt over omfanget og hvilke kunder de måtte varsle. Det er mange store aktører som er rammet, og det er blitt skrevet en del om det i internasjonale medier, sier Kielland til Aftenposten.

Schibsted beklager lekkasjen

Kommunikasjonsdirektør Camilla Kielland i Schibsted beklager hendelsen.

– Det er selvsagt beklagelig, og selv om det er via en tredjepartsløsning datalekkasjen har skjedd, så har vi ansvar for brukernes data. Men det som er viktig å presisere fra vår side, er at det heldigvis ikke er snakk om sensitive data, sier Kielland til Aftenposten.

At det ikke er snakk om sensitive data, vil si at passord og betalingsinformasjon ikke skal være på avveier.

«Ingen passord, betalingsinformasjon eller annen tilsvarende sensitiv data er på avveier. Derimot er det snakk om informasjon som navn, epostadresse og demografiske variabler som kjønn, alderssegment, landsdel, utdannelsesnivå og husholdningsinntekt», skriver personverndirektør Ingvild Næss i Schibsted i eposten sendt ut til de berørte Aftenposten-kundene.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: