Det var rett etter sommerferien i fjor at Schibsted ga VGs sjefredaktør Torry Pedersen beskjed om at han var ønsket lenger opp i ledelsen.

– Etter hvert skjønte jeg at jeg var sterkt ønsket, og siden den gang har jeg forsøkt å finne en tid hvor det er riktig, og forberede overgangen, sier Pedersen.

Schibsted-ledelsen ønsket en leder med førstehåndserfaring med utfordringene mediehusene har i det digitale landskapet, og valget falt på Pedersen, som siden begynnelsen av 2000-tallet har bygget opp VG til å bli Norges største digitale trafikkmaskin. Det var administrerende direktør i Schibsted Norge, Didrik Munch (60), som tilbød Pedersen jobben.

– Ja, men Torry har bestemt alt selv. Nå følte han det var et bra tidspunkt å gå videre, og vi mener dette er en veldig god løsning for både han selv og Schibsted som selskap, sier Munch.

Tar over

Pedersen tar nå over alle styrelederjobbene administrerende direktør Didrik Munch har hatt i mediehusene, og blir derfor styreleder i Aftenposten, VG, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

– Skal du ta over noen flere av Didrik Munchs oppgaver?

– Det må du nok spørre Didrik Munch om, men det er nok av oppgaver igjen for han, sier Pedersen.

Administrerende direktør Didrik Munch har vært i Schibsted-systemet siden 1997.
Administrerende direktør Didrik Munch har vært i Schibsted-systemet siden 1997. (Foto: Javier Auris)

Pedersen skal rapportere til Munch, og får ansvaret for å følge opp utviklingen i de fem mediehusene.

– Generelt må det vel være min samlede kompetanse og min interesse for medieutviklingen som er årsaken til at de ønsket meg i stillingen. Forhåpentlig kan jeg klare å bygge ledergrupper som kan fungere effektivt, og ta raske og gode beslutninger, samtidig som jeg følger med på produktutvikling og teknologi, sier Pedersen.

Tidligere har redaktørene i de forskjellige mediehusene rapportert direkte til Munch, en jobb Torry nå tar over.

– Det er en god løsning. Vi får en god styreleder og det blir veldig bra for mediehusene, så at han tar over den jobben har jeg et veldig avslappet forhold til. Torry er en dyktig strateg og meget kunnskapsrik når det gjelder medieutvikling i den nye tiden vi er inne i, sier han.

Munch har vært i Schibsted-systemet siden 1997. Men ser ikke på Pedersens jobbskifte som et ledd i å fase ham ut som konsernsjef i Schibsted Norge.

– Nå er jeg ingen ung mann. Men jeg har ingen konkrete planer om å gi meg ennå, sier han muntert.

«En av dem som har bidratt mest»

Medieforsker Jens Barland ved NTNU mener Pedersen vil bli husket som VG-redaktør for å være en av de fremste lederne under omstillingen til digital publisering.

– Han er en av de som har bidratt aller mest digitalt i norsk presse. Da han ble eneleder, satte han det digitale i førersetet, og han er den aller fremste leder og entreprenør for snuoperasjonen norske medier har måttet ta fra å være papiravismediehus til å bli digitale. Sånn sett har han en imponerende merittliste, sier Barland.

Barland, som selv har forsket på den digitale omstillingen i VG, understreker at Pedersen ikke var ufeilbarlig som VG-sjef.

– Han har hatt noen mageplask. Men i den store sammenhengen, er det vel slik at en som ikke har gjort noe feil, ikke har gjort noe, sier Barland.

Eksempler på mislykkede investeringer er for eksempel den store investeringen de siste årene i VGTV, som i sine to første driftsår gikk rundt 160 millioner krone i underskudd.

Pedersen vedgikk i et intervju med DN i fjor at VGTV-satsingen ikke «blir stående som den mest forutseende i VG-historien». Nå vil ikke Pedersen svare på om det er noe han angrer på etter 28 år i VG.

– Det bruker jeg ikke tid på nå. Det er veldig mye av det vi har prøvd og jobbet med som ikke har gått så bra. Jeg har sikkert gjort masse dumt og flere tabber, men jeg tror vi kjører i pluss totalt sett, sier Pedersen. 

Roser etterfølgeren

Valget for Pedersens etterfølger falt, ikke uventet, på nyhetsredaktør Gard Steiro (40). Steiro kom til VG fra Bergens Tidende for halvannet år siden, og skal allerede være høyt ansett internt i avisen.

– Han utmerker seg med gjennomtenkte og strategisk gode innspill. Jeg la merke til at han også har en meget bra journalistisk klo og startet arbeidet med å få han over til VG. Det tok litt tid før han skjønte at det fantes en verden utenfor Bergen, men han har gjort en fremragende jobb, sier Pedersen. 

Steiro begynner som sjefredaktør allerede førstkommende mandag.

– Det var selvfølgelig et tilbud man måtte tenke over. På den ene siden ser jeg mange muligheter, og på den andre siden er det store sko som skal fylles. Det er et enormt ansvar og vi har mange utfordringer fremover, sier Steiro.

Pedersen har bare ett råd til sin etterfølger.

– Det viktigste er at han er seg selv og bruker sine styrker. Det er det viktigste for en toppleder.

Har begynt jakten 

Gard Steiro bekrefter også at letingen etter sin egen etterfølger som nyhetsredaktør allerede har startet.

– Det blir en åpen prosess og stillingen skal lyses ut. Det er mange kandidater både internt i VG og andre steder som kan være interessante, sier Steiro til DN.

Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth, leder for nyhetsavdelingen i VG Tora Bakke Håndlykken og hennes vikar E24-redaktør Ingrid Indseth, leder for VGs dagsorden-gruppe Anders Sooth Knutsen, er navn som blir nevnt internt i VG.

VGs magasinredaktør Jane Throndsen og direktør og redaktør for VGTV, Helje Solberg, kan også være aktuelle ettersom de begge har fungert i nyhetsredaktørstillingen tidligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er årets produkter
DNs teknoligijournalist har kåret de beste, mest overraskende og mest skuffende produktene fra 2016.
04:01
Publisert: