– Her er åstedet, sier drift- og vedlikeholdsleder Trond Sverre Pedersen i NRK sarkastisk og peker inn i programlederrommet på Marienlyst i Oslo.

I januar sendte en av NRKs programledere et varsel om at det var observert små skjeggkre i det lille rommet programlederne bruker til å forberede seg.

Skadedyrfirmaet Anticimex ble hentet inn og det ble satt ut 25 feller på rommet og på nyhetsdesken i etasjen over.

Etter fire uker var fangsten heller mager: ett eneste sølvkre, den harmløse og mindre hårete slektningen til skjeggkre.

– Faren er over, tenker vi. De mente det fortsatt var farlig, sier Pedersen, med henvisning til programlederne.

Fellene står fortsatt ute.

– Programlederne fortalte hva de hadde sett. De ble nervøse, forteller Trond Sverre Pedersen (til venstre) om oppdagelsen som fikk alarmen til å gå på Marienlyst. Til høyre står leder for eiendom fellestjenester Ole Kjærsgaard i NRK. I midten står skadedyrtekniker Erik Linge i Anticimex.
– Programlederne fortalte hva de hadde sett. De ble nervøse, forteller Trond Sverre Pedersen (til venstre) om oppdagelsen som fikk alarmen til å gå på Marienlyst. Til høyre står leder for eiendom fellestjenester Ole Kjærsgaard i NRK. I midten står skadedyrtekniker Erik Linge i Anticimex. (Foto: Marte Christensen)

Nordmenn, og ikke minst norsk presse, har fått skjeggkre på hjernen. Februar ble en foreløpig topp, med 316 registrerte nyhetsartikler om skjeggkre i analysetjenesten Retriever.

Og mer kuriøst: Samtidig med at pressen har begynt å skrive mer om skjeggkre, har omtalen av flått – tabloidenes favorittskadedyr gjennom mange år – gått ned.

– Jeg tror at noe av grunnen til dette hysteriet, er de voldsomme erstatningene, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene, en interesseorganisasjon for boligbyggere.

Etter fire uker var fangsten kun ett lite sølvkre.
Etter fire uker var fangsten kun ett lite sølvkre. (Foto: Marte Christensen)

Nytt signal fra domstolen etter flere store erstatninger

Funn av skjeggkre har de siste årene utløst flere store erstatningskrav:

  • I en dom fra 2017 ble en boligkjøper på Østlandet tilkjent over 700.000 kroner i prisavslag etter funn av skjeggkre.
  • I en dom fra Nedre Telemark tingrett fra juli 2018 ble Protector Forsikring dømt til å betale 693.000 kroner i prisavslag, pluss 163.000 kroner i saksomkostninger. Mesteparten av prisavslaget var knyttet til skjeggkre i boligen.
  • Toppbloggeren Jørgine «Funkygine» Vasstrand og ektemannen Morten Sundli krevde i år 634.000 kroner i erstatning etter funn av skjeggkre i leiligheten. Paret tapte saken fordi de ikke hadde reklamert innen fristen.

Men Protector anket dommen fra Nedre Telemark tingrett. Og forrige uke kom lagmannsrettens med en kjennelse som kan varsle en ny rettspraksis omkring skjeggkre.

Retten mener skjeggkre nokså enkelt kan bekjempes, og at skaden skjeggkre påførte boligen var svært begrenset. Erstatningen ble senket til 113.00 kroner. En av dommerne tok dissens og mente det ikke burde vært utbetalt erstatning i det hele tatt.

– Jeg tror at vi i løpet av kort tid vil si at de som fikk store erstatninger fra skjeggkresakene får anse det som en lottogevinst, sier Jæger i Boligprodusentene.

Han kaller nordmenns tiltak mot skjeggkre en overreaksjon.

– Om noen få år vil cirka halvparten av nye hus ha skjeggkre. Dette er noe man bare må lære seg å leve med, senke skuldrene. Jeg hører ikke det samme hysteriet rundt fluer, veps eller maur.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene. (Foto: Gunnar Blöndal)

To kre funnet hos NRK

Tilbake i NRKs kontorer på Marienlyst er skadedyrtekniker Erik Linge i gang med å sjekke fellene. Han finner ingenting. DN får opplyst at det også skal være funnet ett sølvkre i en vask på Marienlyst, som bringer det totale antallet kre opp til to.

– Vi har lite skadedyr på NRK. Vi tar det seriøst. Vi har for eksempel fryselager for kostymene, for å unngå møll, forteller vedlikeholdsleder Pedersen.

– Vi hadde vel en rotte her for 10–15 år siden, sier leder for eiendom og fellestjenester Ole Kjærsgaard, som har jobbet i NRK i over 30 år.

Harald Haugerud, avdelingsleder for mediestøtte i NRK, understreker at sølvkre, i motsetning til skjeggkre, ikke er et skadedyr, og at NRK foreløpig ikke ser på sølvkrefunnene som et stort problem.

– Det er et begrenset område og fellene har ikke gitt noen stor fangst. Vi vil ha fellene stående en stund, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.