I Norge utgir Bonnier Media magasinene Costume, Bo Bedre, Tara og BoligPluss. Selskapet har i tillegg åtte nettsteder, og samarbeider med flere såkalte influensere.

Selskapet har den siste perioden jobbet for å finne alternative løsninger for å unngå nedleggelse, men uten å komme i mål.

Administrerende direktør i Bonnier Media as, Trond Juliussen, rammes selv av beslutningen og slutter når selskapet er avviklet.

– Dette er en dramatisk beskjed å gi til de ansatte, sier Juliussen.

Fallende inntekter

Bakgrunnen for beslutningen er et tøft mediemarked både internasjonalt og i Norge.

– For oss handler det om fallende lesertall og fallende annonseinntekter i magasinene. Vi har ikke lykkes å erstatte dette i stor nok grad med digitale inntekter.

– Hva kunne vært gjort annerledes?

– Jeg vet ikke om dagen i dag er riktig for å evaluere det. Vi er opptatt av å ha en god og ryddig prosess for de ansatte, samtidig som vi ivaretar merkevarene på best mulig måte for Bonnier.

Bonnier utgir blant annet magasinet Costume i Norge.
Bonnier utgir blant annet magasinet Costume i Norge. (Foto: Skjermdump)

– Hvordan skal dere gjøre det?

– I korthet går det ut på at det inngås forretningsavtaler som sørger for at magasinene kommer ut, med en viss andel norske artikler, sier Juliussen.

– Hvem skal dere inngå disse avtalene med?

– Det er noe vi jobber med nå. Avtalene vil bli inngått med nåværende nøkkelmedarbeidere, og vi vil melde dette ut samlet når det er på plass. De vi er i dialog med er de nåværende redaktørene i Costume, Tara og Bo Bedre. Stellas siste ordinære utgave utkom nå. Planen videre for Stella er to utgaver neste år fra en avdeling for spesialutgivelser i Bonnier sentralt.

– Hva skal du selv gjøre?

– Nå har jeg ansvaret for avviklingen. Jeg blir den siste som går ut døren i Bonnier Media. Først og fremst er det en trist dag for alle ansatte. De har jobbet hardt hver dag for å levere gode produkter, så dette er vemodig. Hva jeg skal gjøre etterpå er ikke avklart, sier Trond Juliussen.

NJ bistår

Norsk Journalistlag er til stede på allmøte hos Bonnier torsdag for å bistå redaksjonsklubben i selskapet.

– Vi vil ivareta hvert enkelt medlem på best mulig måte i denne vanskelige situasjonen, og vil bistå i den videre prosessen, slik at våre medlemmers rettigheter ivaretas, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

NJ oppgir å ha 14 medlemmer i Bonnier, men at andre bidragsytere også vil rammes av nedleggelsen.

Sviktende inntekter

Ifølge Bonnier Media vil magasinene Costume, Tara og Bo Bedre altså leve videre, men med en annen produksjonsmodell.

«Bonnier-konsernet inngår avtaler med flere medarbeidere som til nå har hatt hovedansvaret for de ulike områdene. Disse vil som redaktører for magasinene sikre en god miks av lokalt norsk innhold i tillegg til felles innhold produsert for de ulike landene titlene utgis i. Dermed sikres videre drift av merkevarene, annonsesalget og samarbeidet med influenserne», skriver Bonnier Media i en melding.

Begrunnelsen for det dramatiske grepet oppgis å være at Bonnier over flere år har slitt med lønnsomheten i det norske markedet, primært på grunn av sviktende inntekter på magasinene. Det har ikke i tilstrekkelig grad lyktes selskapet å erstatte disse inntektene med digitale bruker- og annonseinntekter.

Bonnier Media as vil gå med underskudd på driften i 2018. Prognosen for årene fremover er enda større utfordringer.

Det norske datterselskapet har cirka 60 ansatte.

Kuttet Stella i høst

I august ble det kjent at Bonnier ville kutte redaksjonen i livsstilsmagasinet Stella med virkning fra 1. november, og redusere antall utgivelser fra seks til to i året.

– Alle som jobber i Stella-redaksjonen slutter 1. november. Fra da av vil det ikke være noen fast redaksjon som jobber med magasinet lenger, sa sjefredaktør Ida Halvorsen Kemp til nettstedet Melk & Honning.

Nylig ble det kjent at konkurrenten Egmont Publishing skal spare 23 millioner og kutte 29 årsverk.

Kvinne- og livsstilsmagasinene i Egmont fjernet alle faste journalister for tre år siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette prog- og metalplateselskapet står på DNs gaselleliste i Hordaland
01:05
Publisert: