– Sett med mine øyne ligner dette veldig på en plan om ulovlige oppsigelser. Men vi kan ikke konkludere før vi ser hva som faktisk skjer, og hvordan det faktisk blir gjennomført med eventuelle oppsigelser i kombinasjon med å sette ut produksjonen på oppdrag til eksterne, sier advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag (NJ).

Han bistår medlemmer i Bonnier Media, som torsdag fikk beskjed om at virksomheten i Norge skal avvikles.

Samtidig opplyste administrerende direktør Trond Juliussen at magasintitler som Tara, Costume og Bo Bedre fortsatt skal utgis. Dette skal skje gjennom separate forretningsavtaler med dagens magasinredaktører.

– Jeg tror de vil se at dette dessverre er den eneste måten å sikre magasinene for fremtiden, skriver Juliussen i en epost.

Den aktuelle lovbestemmelsen som prosessen i Bonnier Media vil bli vurdert opp mot, handler om vern mot usaklig oppsigelse:

«En oppsigelse som skyldes at arbeidsgiver setter ut eller tar sikte på å sette ut virksomhetens drift på oppdrag ved bruk av selvstendige oppdragstagere, er ikke saklig med mindre det er nødvendig av hensyn til virksomhetens fortsatte drift,» heter det i arbeidsmiljøloven.

– Hva vil NJ foreta seg dersom det viser seg å være en plan om ulovlige oppsigelser?

– Eventuelle rettslige skritt vil være knyttet til enkeltpersoner. Det er jo enkeltpersoner som eventuelt går til sak. Vi vil i så fall bistå dem. Men dette er prematurt. Først må vi gjøre en vurdering av hva som skjer, og lovligheten av dette, sier Skaslien.

«Lurer på om de har lov»

Bodil Gilje er leder for redaksjonsklubben og ansattrepresentant Bonnier Medias i styre.

Bodil Gilje leder redaksjonsklubben i Bonnier Media og jobber som grafisk designer og spaltist i magasinet Tara.
Bodil Gilje leder redaksjonsklubben i Bonnier Media og jobber som grafisk designer og spaltist i magasinet Tara. (Foto: Privat)

Selv fikk hun første gang høre om planene i et styremøte mandag.

– Vi har ikke hatt mye tid til å sette oss inn i grunnlaget for beslutningen. Det ble jo startet et nytt Kontent-byrå i Bonnier Media tidligere i høst, så dette kommer brått på, sier Gilje, som selv ble «nedbemannet» til 50 prosent stilling for to år siden.

Totalt har Bonnier Media kvittet seg med rundt halvparten av staben på tre år, og gått fra rundt 150 til 64 ansatte. Av disse er 14 med i Norsk Journalistlag.

– Jeg tror det er mange som har tenkt mye i natt og er bekymret for at de kommer til å miste jobben. Jeg tror også mange lurer på om de har lov til å gå over fra fast ansatte til frilansere på denne måten for å spare penger, iallfall når produktene skal leve videre. Dette er jo produkter som alle de ansatte har jobbet beinhardt for å holde kvaliteten oppe i de siste årene, til tross for nedbemanning. Nå skal disse produktene leve videre mens de ansatte blir kastet ut, sier Gilje.

Levedyktige produkter

Hildur Mork leder fagforeningen Parat Media, som har ti medlemmer i Bonnier Media.

– Hva tenker du om at produktene skal leve videre?

– Det betyr jo iallfall at produktene er levedyktige, som er tilfreds med at juristene i Parat og NJ vil vurdere lovligheten av eventuelle oppsigelser.

Administrerende direktør Trond Juliussen opplyste torsdag at han selv mister jobben når selskapet legges ned.

– Dessverre er det slik at de økonomiske forutsetningene for videre drift av selskapet ikke er til stede, hverken nå eller i fremtiden. Dette er den triste, men nødvendige konklusjonen vi landet på etter å ha vurdert alle alternativer, skriver Juliussen i en epost.

Han forstår at NJ ønsker å vite mer om bakgrunnen for avviklingen, og sier dette vil bli gjennomgått i drøftelsene som skal avholdes med NJ, andre ansattrepresentanter og hver enkelt ansatt.

– Her skal vi gå grundig gjennom hvorfor vi må gå til det skrittet å avvikle selskapet, skriver Juliussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Olav Thon handler selv på nett, og har ett råd til småbyer i Norge som mister handel
Eiendomsinvestoren åpnet torsdag kjøpesenter i Ålesund.
01:15
Publisert: