Det svenskgründede selskapet kjøpte i slutten av august opp det franske analyseselskapet Mention.

Dette oppkjøpet er den eneste grunnen til at Mynewsdesk ikke ender med omsetningsfall etter en svak avslutning på året.

  • Omsetningen i Mynewsdesk økte fra 225 millioner kroner til 238 millioner kroner. Men i tallene ligger en effekt på 18 millioner kroner i fjerde kvartal fra Mention.
  • Samtidig falt driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) fra 25,2 millioner kroner i 2017 til 11 millioner kroner i 2018.
  • I desember sluttet administrerende direktør Mattias Malmström i selskapet. Samme måned annonserte konsernsjef i NHST, Hege Yli Melhus Ask, at hun selv tar over som styreleder i Mynewsdesk. Hun tar over for Andreas Emblem, som er strategidirektør i NHST.

– Jeg har stor tro på Mynewsdesk og Mention, men veksten stoppet opp og selskapet nådde ikke salgsveksten som var budsjettert. Hovedårsaken til dette er et mer mettet hjemmemarked, samtidig som man ikke har klart den internasjonale veksten. Dette er hovedgrunnen til kjøpet av Mention, som har utviklet seg positivt i perioden, sier Ask.

Uten permanent sjef

Ask understreker at Malmström selv valgte å si opp og at hun går inn som styreleder for å komme tettere på Mynewsdesk og Mention, som står for 25 prosent av konsernets inntekter.

– Det er iverksatt et lønnsomhetsprogram der man ser på hvordan vi kan få Mynewsdesk mer lønnsomt. Det er ikke gjort noen vedtak enda, sier Ask.

– Det kan bety kostnadskutt?

– Man kan gjøre lønnsomhetsforbedringer på mange måter, både gjennom vekst i topplinjen og gjennom å kutte kostnader.

Mynewsdesk styres nå midlertidig av tidligere produktsjef Louise Barnekow.

– Hun skal lede selskapet trygt og stødig som interimsleder, med lønnsomhet som et klart mål. Etter hvert vil det bli en formell prosess for å finne en permanent administrerende direktør, sier Ask.

Omsetningsfall

Omsetningen for hele NHST falt fra 348 millioner kroner i fjerde kvartal i 2017, til 331 millioner kroner i 2018.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 11,4 millioner kroner i fjerde kvartal – en nedgang på 8,7 millioner kroner sammenlignet med fjoråret. Dette inkluderer salget av Nautisk Forlag som hadde en gevinst på syv millioner kroner.

Driftsresultatet i fjerde kvartal landet på minus 10,8 millioner kroner delvis på grunn av avskrivninger knyttet til kjøpet av Mention.

– Disse avskrivningene påvirket regnskapet i 2018, og vil også påvirke regnskapene fremover, men i avtagende grad. Det er normalt i forbindelse med et oppkjøp. Fra fjerde kvartal 2019 vil effekten reduseres med cirka en tredjedel sier Ask, som understreker at kjøpet av Mention blir viktig for konsernet i tiden fremover.

Minus for hele året

For hele 2018 endte NHST med omsetning på 1,29 milliarder kroner, ned fra 1,31 milliarder kroner i 2017. Driftsresultatet endte med 14,8 millioner kroner i minus, en nedgang på 45 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

– Utfordringene våre er sammensatte. Det er ulike forbedringsprosesser og vekstinitiativ i gang i de ulike selskapene våre. Vi jobber betydelig med brukerinnsikt og dataanalyse for å øke salget, og få lavere kundeavgang. Samtidig er det viktig at publikasjonene klarer å fornye seg og videreutvikle kvalitetsjournalistikk. Vi må klare å bremse og gasse samtidig.

– Hva betyr det?

– Å bremse betyr å bedre lønnsomheten. Kostnadene må ned, og vi har derfor satt i gang flere lønnsomhetsforbedringsprogram. Å gasse betyr å ha nok vekstinitiativer så vi øker inntektene, sier Ask.

Nedgang for DN og Morgenbladet

De norske publikasjonene Dagens Næringsliv og Morgenbladet omsatte for 176,8 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er en nedgang på 6,3 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2017.

Her økte abonnementsinntektene med to millioner kroner, mens annonseinntektene falt 6,4 millioner kroner i fjerde kvartal.

«Digitale annonseinntekter økte i kvartalet, mens det var en betydelig tilbakegang i papirannonser», står det i kvartalsrapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.