Onsdag morgen ble det kjent at Steve Bannon er invitert til Nordiske Mediedager i Bergen i mai. Han er kjent som tidligere redaktør på det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart News og Donald Trumps høyre hånd.

Det har skapt kraftige reaksjoner på sosiale medier.

«Eneste som kunne treffe bunnen enda mer i dag, er dette. Steve Bannon. Jeg kan ikke tro det», skriver en Twitter-bruker.

«Hvilken naut har invitert høyreekstremisten Steve Bannon til Nordiske Mediedager?» skriver en annen.

Bannon skal intervjues på scenen av Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten, før det åpnes for en spørsmål og svar-sesjon med salen.

Nordiske Mediedager har selv forklart at de ønsker Bannon som gjest både fordi han var med på å endre det politiske landskapet i USA som valgkampsjef og strategisk rådgiver for president Donald Trump, men også fordi han utviklet Breitbart fra å være en ukjent nisjeside, til å utfordre de store, etablerte mediene.

Samfunnsdebattant og skribent Sumaya Jirde Ali har tidligere tatt til orde for «no-platforming» av ekstreme holdninger, altså at de ikke bør gi plass i mediene og debatter.

– Det er som å se et mobbeoffer invitere mobberen til intervju. Underlig, sier hun om invitasjonen.

«Ulv i fåreklær»

MDG-politiker Eivind Trædal ga ut boken «Hvorfor ytre høyre vinner debatten» før jul om høyrepopulismens fremvekst.

Han er skeptisk til at Nordiske Mediedager har invitert Bannon til konferansen.

– Jeg har advart mot å la ulver fremstå i fåreklær i offentligheten. Bannon er en interessant figur, men man risikerer å gi mer plass og legitimitet til en person som allerede har spilt seg utover sidelinjen.

– Bannon står bak et skremmende budskap, og har vært med å bygge en nasjonalistisk reaksjonær bevegelse – først i USA, nå som en slags kulturattaché i Brussel.

Da Bannon ble invitert av redaktør Davis Remnick i The New Yorker til et festival, endte invitasjonen med å bli trukket etter protester fra de ansatte.

Sumaya Jirde Ali har tidligere tatt til orde for «no-platforming».
Sumaya Jirde Ali har tidligere tatt til orde for «no-platforming». (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

«Lykke til»

Trædal er ikke nødvendigvis tilhenger av «no-platforming», men han er opptatt av at mediene må være forsiktige med måten de slipper dem til på.

– Bannon skal intervjues på scenen av en journalist. Ja, ja, lykke til med det tenker jeg. Hvis man ikke frigjør seg fra rollen som nøktern mediepersonlighet vil man havne på hæla mot en polemiker som Bannon. Ni av ti ganger ender det opp med at journalisten sitter konfliktsky og jatter med.

– Mediene bør være forsiktige med å legitimere folk som Bannon, som nettopp har gjort frie medier til en hovedfiende.

Festivalsjef Guri Heftye for Nordiske Mediedager var forberedt på reaksjoner på invitasjonen.

– Det er vår oppgave å forholde oss til virkeligheten slik den er, ikke slik vi skulle ønske at den var. Å gjøre et intervju med Steve Bannon på Mediedagene er ikke en tilslutning til mannens politiske agenda. Nordiske Mediedager er fundert på en bred forståelse av ytringsfrihetens verdi. Vi er opptatt av at man må snakke med folk, også de man er uenige med, for å kunne forstå, sier hun.

Festivalsjefen sier at det ikke vil bli noen scene for politisk propaganda.

– Vi har stor tillit til våre delegater og deres evne til kritisk tenkning, at de klarer å forholde seg til holdninger som de også kan være sterkt uenige i.

– Vi er ikke naive, vi vet hvem vi har invitert. Mediene fremstilles ofte som fienden. Dette er utviklingstrekk som bekymrer og interesserer alle oss som er opptatt av samfunnsutvikling generelt, og medienes rolle spesielt. Steve Bannon er en av verdens mest kjente eksponenter for denne tidsånden. Derfor vi har invitert ham til Bergen, sier hun.

Støttes av Civita

Rådgiver Eirik Løkke i tankesmien Civita skriver i et innlegg i VG at han mener Bannons ideer må bekjempes, men at løsningen ikke er å nekte ham å komme til Bergen.

– Nordiske mediedager i Bergen ønsker å gi Steve Bannon en scene. Det er en god idé!, skriver han.

Trædal tror ikke det er like smart.

– Jeg mener at hans ideer må bekjempes. Mediene bør være forsiktig med å bygge opp under disse kreftene, og de må huske at han kun holder seg relevant når han blir invitert på tilstelninger som dette, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut på innsiden av Nasjonalmuseet i dag
01:02
Publisert: