– Vi har ikke tatt noen endelig beslutning på dette ennå, sier nordisk kommunikasjonssjef Espen Skoland i Discovery Networks Norway.
Selskapet, som står bak den norske kanalen TVNorge, sender syv tv-kanaler fra London til norske seere, men kan ikke svare på hva som kommer til å skje når Storbritannia forlater EU om noen få måneder.
Norske reklameinntekter for flere hundre millioner kroner kan stå på spill.
Ferske tall fra Medietilsynet viser at pengespillselskapenes pengebruk på tv-reklame i Norge er på litt over en milliard kroner brutto.
Det reelle tallet er lavere på grunn av rabatter på annonsering.
De utenlandske pengespillselskapene brukte 99 prosent av sine tv-reklamekroner på kanaler som sender fra Storbritannia, tilsvarende 771 millioner bruttokroner, ifølge Medietilsynet.
«Har ikke bestilt flyttebil ennå»
Heller ikke Discoverys konkurrent, TV3-eier Nent Group, kan svare på hva som skjer med virksomheten i London.
«Har ikke bestilt flyttebil ennå så vidt jeg vet 😄,» skriver kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i Nent Group Norge i en epost.
Hun overlater den seriøse delen av svaret til Nent Groups svenske pressesjef Tobias Gyhlénius:
– Vi har dialog med representanter for Storbritannias regjering, EU og andre medieselskap, og er fortsatt forhåpningsfulle til at en avtale kommer på plass som er bra for bransjen. London er et viktig sted for medieindustrien, med kompetanse innen kreative roller for produksjon av serier og filmer, og som et marknad for innkjøp av programmer. Vi kommer fortsatt til å ha tilstedeværelse der, mens vi planlegger for å håndtere situasjonen ut fra hvordan brexit til slutt faller ut, skriver Gyhlénius i en epost.
Selskapet står bak «norske» tv-kanaler som TV3, Viasat4 og Viasport, som alle sender fra England.
TV 2 vurderte London
DN skrev fredag at TV 2 vurderte utflagging av sportskanaler til London for å kunne tjene penger på reklame for utenlandske spillselskaper.
«Operasjon Nordsjø» var navnet på det hemmelige prosjektet i TV 2.
Oppgaven var å utrede hvordan også TV 2 kunne få del av et marked på flere hundre millioner kroner årlig, men som er utilgjengelig for TV 2 på grunn av det norske forbudet mot reklame for utenlandske pengespill. Men det endte med at TV 2 ikke gikk videre med prosjektet.
Nå er det uro for fremtiden hos TV 2s konkurrenter.
Frykten er at statsminister Theresa May og hennes brexit kan vise seg å bli en trussel for Londons posisjon som knutepunkt for tv-selskaper som sender sine tv-kanaler fra London til seere i EU-land.
29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU. Det påvirker rammevilkårene til mer enn 500 paneuropeiske tv-kanaler som i dag sender med lisens fra det britiske medietilsynet Ofcom.
Ifølge nettstedet Broadband TV News har det irske medietilsynet allerede mottatt søknader fra tv-stasjoner som ønsker å flytte fra England til Irland i god tid før brexit.
Bakgrunnen for Storbritannias unike posisjon i tv-markedet er gunstige regler for reklame og sponsing, i kombinasjon med det såkalte sendelandsprinsippet i EU.
Sendelandsprinsippet innebærer at kanaler som sender fra London bare trenger å forholde seg til reglene som gjelder i sendelandet, altså England, og ikke i hvert av EUs 28 medlemsland.
Omgår norsk forbud fra London
For de «norske» kanalene er lokaliseringen i London langt mer enn en praktisk måte å organisere utsending av mange kanaler fra samme sted.
Det betyr også at de kan omgå det norske forbudet mot pengespillreklame. Forbudet gjelder alle andre enn de to statlige aktørene Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.
Hvert år sender kanalene til Discovery og Nent Group reklame rettet mot norske tv-seere til en verdi av en halv milliard kroner, på vegne av utenlandske bettingselskaper som bet365, Unibet, NordicBet og Betsson.
TV 2 ville også inn i dette markedet, men la fra seg tankene om «Operasjon Nordsjø».
– Det var flere årsaker at vi valgte ikke å gå videre med dette. Først og fremst så vi at for å adressere dette markedet, må man omgå norsk lovgivning. Det kan ikke TV 2 gjøre, sier Olav T. Sandnes.
Reklamerer litt mindre enn før
Medietilsynet har kartlagt pengespillselskapenes pengebruk på tv-reklame i perioden august 2017 til juli 2018.
Det er fortsatt svært mye penger i spill, men etter en kraftig økning de siste årene brukte pengespillselskapene tre prosent mindre på tv-reklame sammenlignet med perioden august 2016 til juli 2017.
Lotteritilsynet ser positivt på at markedsføringen av pengespill på tv går ned.
– Hovedvekten av denne markedsføringen gjøres av selskaper som ikke har tillatelse til å tilby eller markedsføre pengespill gjennom norske tv-kanaler i Norge. Det at vi ser en såpass stor reduksjon av slik markedsføring kan være et tegn på at regulatoriske tiltak har fungert og at trenden nå har snudd, sier direktør Gunn Merete Paulsen i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
I Kulturdepartementet er oppfatningen at brexit, dersom Storbritannia ikke får en avtale med EU, kan gi større handlingsrom overfor kringkastere som er etablert i Storbritannia, og som retter sine sendinger mot Norge.
– Storbritannia vil i det tilfellet ikke lenger være omfattet av direktivet om audiovisuelle medietjenester (AMT-direktivet). Forholdet mellom Norge og Storbritannia vil i utgangspunktet da være regulert av Europarådets fjernsynskonvensjon, som kan gi større rom for slike tiltak, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marius Bakke i Kulturdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.