Siden våren 2019 har den svenske avisen Metro befunnet seg i en såkalt rekonstruksjonsprosess, som i flere omganger har fått forlengelsestillatelse av tingretten i Stockholm. Slike prosesser er et forsøk på å redde selskapet, slik at det kan drive videre og unngå konkurs.

Avisens eierkonsern Metro har lenge slitt tungt med økonomien. I fjor vår omtalte DN at det kriserammede konsernet ikke hadde utbetalt lønn til ansatte, samtidig som avisens eier Christen Ager-Hanssen varslet søksmål mot investeringsselskapet Kinnevik, som Ager-Hanssen kjøpte avisen fra i 2017.

Nå skriver den svenske avisen Expressen at Metro-konsernet har 110 millioner svenske kroner i gjeld til en rekke fordringshavere og kreditorer. Samtidig har Högsta domstolen (HD) i Sverige, siste instans i tvistesaker, avvist at de vil etterprøve ankerettens beslutning om å stoppe rekonstruksjonen av konsernet.

Ifølge Expressen kan det bety kroken på døren for den Ager-Hanssens-eide avisen, som nå styrer mot konkurs. Etter planen skal konsernet møte i Stockholms tingrett 10. februar for første runde med konkursforhandlinger.

Skylder 12 millioner

Den største kreditoren i konsernet er det svenske Skatteverket, som ifølge Expressen har krav på 12 millioner kroner. Det har vært en av de fremste kritikerne av fortsatt rekonstruksjon.

– En rask konkurs hadde vært det beste for kreditorer og virksomheten i selskapet. Da hadde trolig en del av selskapet fortsatt vært mulig å redde, sier Ingela Johansson i Skatteverket til Expressen.

Marcus Wenner i Svensk Företagsrekonstriuktion, som har bistått konsernet med rekonstruksjonen, mener på sin side at det fortsatt er mulig for Metro å overleve, og sier at de nå er i samme posisjon som de var da rekonstruksjonen startet.

Mistro til Ager-Hanssen

Ifølge Expressen skylder Metro-konsernet også penger til en rekke trykkerier i Stockholm og Malmö, og det var etter at gjelden begynte å hope seg opp at utgivelse av avisen ble stoppet i mars i fjor.

I en uttalelse til tingretten i Stockholm skriver Skatteverket at de ikke har tro på Ager-Hanssens ulike økonomiske garantier.

– Som Skatteverket tidligere har nevnt, har vi ikke tro på at hans vilje til å gjøre opp for seg.

Metro-eieren har tidligere overfor Expressen også fortalt om sine store planer for avisen, og at det ville bli satset tungt på digitalt.

Dessuten har han sagt at «noen journalister ikke lenger trengs i redaksjonen».

– Journalister passer ikke inn i vår forretningsmodell. Det finnes flere content-byråer som produserer materiale som passer oss. Vi kommer til å kjøpe innhold, har Ager-Hanssen sagt til Expressen.

Vil saksøke Kinnevik

– Det er alltid to sider i en slik prosess. Vi mener rekonstruksjon er det beste, og det er det flere som støtter oss i. Å avvikle selskapet vil skape mye større utgifter, sier Ager-Hanssen.

Planen for rekonstruksjonen er at Metro skal gjenoppstå som nettavis.

Han påpeker at den store gjelden i selskapet er gjeld de fikk med seg da de kjøpte Metro av Kinnevik. I mars 2019 ble det klart at Ager-Hanssen vil saksøke Kinnevik og krever 300 millioner svenske kroner av dem. Han mener Kinnevik gjennom en nøkkelperson i Metro fikk manipulert tallene for lønnsomhet i Metro før kjøpet ble gjennomført, slik at det så ut som det gikk bedre med selskapet enn det som var tilfellet.

Ager-Hanssen forteller at denne prosessen fortsatt står på, men at det ikke er sendt noen stevning ennå.

– Prosessen tar tid, men vi mener vi har god dokumentasjon på det som har skjedd. Om vi stevner Kinnevik kommer an på hvordan dialogen med dem blir, og om vi kan komme frem til et forlik eller ikke.

Dokumentasjonen inneholder blant annet eposter mellom en ansatt i Metro og Kinnevik, som den svenske avisen Expressen også tidligere har omtalt. I epostkorrespondansen skal det ha kommet frem at det sto svært dårlig til med økonomien i Metro. Ager-Hanssen viser til en epost der økonomien skal ha blitt beskrevet som «et kakelys i en orkan».

Kinnevik har tidligere uttalt til den svenske avisen Expressen at de på sin side er sikre på at det ikke har skjedd noe ulovlig i salgsprosessen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.