Det var i helgen at den sterkt høyreorienterte nettavisen Nyheter Idag publiserte et intervju med Christen Ager-Hanssen og Mats Qviberg, som sammen har kjøpt opp det svenske aviskonsernet Metro – mest kjent for å gi ut gratisavisen med samme navn.

De to annonserte nylig at de ville ekspandere til Norge – med nettavisen Metro 24 og en norsk versjon av nettsatsingen Viralgranskaren – som har gjort suksess med kritiske saker om falske nyheter på sosiale medier.

Det er Ager-Hanssen som er styreleder i aviskonsernet, mens Qviberg kun er aksjonær. Ager-Hanssen og kompanjong Lars Jacob Bø (53) eier 60 prosent av Custos AB – eierselskapet i Metro, mens Qviberg eier de resterende 40 prosentene.

De tre kjøpte den svenske delen av Metro fra Kinnevik-konsernet for 47 millioner kroner tidligere i år.

«Stalinister»

Men i intervjuet med Nyheter Idag, kom Qviberg med uttalelser som nå får kritikk.

I intervjuet ble Qviberg spurt om en artikkel fra Metro fra august 2014, med tittelen «Nei, tiggarna styrs inte av kriminella ligor». Qviberg svarte med å si at det jobber «stalinister» i Viralgranskaren, som han ønsker å bli kvitt.

– Det der er en typisk stalinist som vi burde kvitte oss med, som skriver en slik artikkel mot bedre vitende, sa Qviberg til Nyheter Idag.

Men reaksjonene på intervjuet var negative fra flere av Metros samarbeidspartnere.

Bonnier-eide TV4 har ifølge Dagens Nyheter trukket sitt samarbeid med Viralgranskaren.

Flere spaltister i Metro har sluttet i protest, skriver Expressen. Ifølge Aftonbladet vil Miljøpartiet i Stockholm vurdere å gå inn for å si opp avtalen Metro har med Stockholms kollektivtrafikk, en avtale avisen er avhengig av.

Angrer

I et brev til de ansatte i Metro skriver Ager-Hanssen at han angrer på at han stilte opp i intervjuet med Nyheter Idag – og sier han ikke hadde gjort en bakgrunnssjekk på den kontroversielle nettavisen.

Videre skriver Ager-Hanssen at Qviberg, som eier, ikke har noe med driften av Metro å gjøre, og at alt han sier er i egenskap av seg selv som privatperson.

Overfor DN sier Ager-Hanssen at saken er blitt «et storm i et vannglass».

– Mats brukte ordet «stalinist», men det er selvfølgelig alt annet enn hva Metro står for. Han uttaler seg som privatperson, og er ganske frittalende av seg, men dette har ingenting med det vi forsøker å gjøre – å være en utfordrer til de store mediehusene, med et samfunnsansvar gjennom våre én million lesere, der vi leverer nyheter uten å ta betalt, sier Ager-Hanssen, som ikke er bekymret for at Metro mister den viktige avtalen med Stockholms kollektivtrafikk.

Han understreker at han også personlig er helt imot uttalelsene – og at han ikke visste om Nyheter Idags koblinger til det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterne, som Expressen avslørte tidligere i år.

Ager-Hanssen påpeker at han er helt imot det politiske synet nettavisen forfekter.

Uavhengig

Ager-Hanssen understreker videre at eierne ikke blander seg inn i redaksjonelle prioriteringer.

– Men dere har jo muligheten til påvirke hvem som for eksempel blir ansatt i de ulike satsingene deres – for eksempel i Metro 24 i Norge?

– Absolutt. Vi som eiere og styret påvirker innretningen av avisen 100 prosent, men vi går ikke inn i en redaksjonell artikkel eller det redaksjonelle arbeidet. Det er helt uavhengig, og opp til ansvarlig utgiver og sjefredaktør å beslutte hva man vil skrive om, sier Ager-Hanssen.

– Hva slags profil vil dere legge dere på i Norge?

– Vi skal være politisk uavhengig i alle kanaler vi opererer i, men vil selvfølgelig ha samfunnsdebattanter i spaltene våre, og slippe til ulike syn. Vi skal ha et høyt tak og slippe til ulike meninger, men disse er ikke Metros meninger, sier Ager-Hanssen.

Metros sjefredaktør i Sverige Staffan Erfors gikk selv krast ut mot sine eiere.

– Jeg vil være veldig tydelig med at det er jeg og ingen andre som tar beslutninger om Metros journalistikk. Hverken Qviberg eller Ager-Hanssen har noen ting å si om hva vi skriver i avisen og hvem vi samarbeider med, sier han i en pressemelding.

Hjalp Qviberg

Kompaniskapet mellom Qviberg og Ager-Hanssen begynte i kjølvannet av kollapsen i Qvibergs HQ Bank i 2010. Da ble Qviberg etterforsket og fikk etter hvert et milliardkrav mot seg.

Etter dette tok Ager-Hanssen, som selv har vært i en rekke konflikter i sin tid som finansmann, kontakt med Qviberg. Siden har han ledet forsvarsteamet til Qviberg i straffesaken, og advokatteamet i sivilsaken.

Den svenske finansmannen ble også frikjent i straffesaken mot ham i fjor sommer, men det sivile søksmålet mot ham er enda ikke avgjort. (Vilkår)