Det opplyser ansvarlig redaktør, Christian Jensen, på avisens nettsider.

Byretten i København har lagt ned forbud mot å gi ut boken etter anmodning fra den danske sikkerhetstjenesten PET. Dette forbudet ble i helgen også utvidet til å gjelde mediene Ekstra Bladet og Radio 24syv for deres forhåndsomtale av bokens innhold.

Men Politiken mener at avgjørelsen er direkte feil.

– Normalt har denne avisen tillit til rettsvesenets avgjørelser, men i denne saken mener vi at det er blitt gjort en feil med vidtrekkende konsekvenser, sier Jensen.

Fryktet taushetsbelagt materiale

Den omstridte boken «Syv år for PET – Jacob Scharfs tid» er skrevet av Politiken-journalist Morten Skjoldager. Den er delvis basert på intervjuer med Jakob Scharf, tidligere sjef for sikkerhetstjenesten gjennom sju år.

PET ba om et forbud på bakgrunn av bekymring for at boken kunne inneholde taushetsbelagt materiale.

Sikkerhetstjenesten ønsket å lese boken før den ble gitt ut, noe forfatteren nektet.

Gir opp forsøket

Etter at Politiken bestemte seg for å trykke boken, gir PET opp forsøket på å holde materialet unna offentligheten.

– PET kan konstatere at Politiken natt til søndag har valgt å offentliggjøre hele boken. Det er dermed ikke lengre praktisk mulig å opprettholde kjennelsen, uttaler PET.

– PET har ikke hatt ønske om å forhindre utgivelsen av boken. PET har hatt som mål å sikre at boken ikke inneholdt fortrolige opplysninger som kunne skade PETs operasjoner, forholdet til samarbeidspartnere eller bringe PETs medarbeidere i fare. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.