– Når administrasjonen går enda et skritt lenger, og nå nekter medier den ikke liker adgang til pressebrifinger som dette, er det en svært alvorlig utvikling som jeg ærlig talt ikke hadde forventet og trodd vi noen gang skulle få oppleve i et liberalt demokrati som USA, sier sjefredaktør Gard Steiro i VG.

Fredag kveld norsk tid ble det klart at flere amerikanske medier fikk nei fra Trump-administrasjonen til å være med på en uoffisiell brifing med pressetalsmann Sean Spicer.

Pressetalsmann Sean Spicer.
Pressetalsmann Sean Spicer. (Foto: AP Photo/Alex Brandon)

Vanligvis er det en liten gruppe (kalt «pool», journ. anm.) journalister som får tilgang til de mer uformelle møtene med pressetalsmannen. Disse sørger imidlertid for at det som blir sagt på disse møtene deles med alle journalistene i pressekorpset i Det hvite hus, skriver Washington Post.

Valgte Trump-positive medier

Det uvanlige med fredagens pressebriefing var imidlertid at Spicer ville utvide denne gruppen slik at flere medier, som regnes som positive til Trump-administrasjonen, kunne være med på den uoffisielle briefingen, som den lille tv-kanalen One America News Network, nettavisen Breitbart og avisen Washington Times, ifølge CNN. Da andre journalister utenfor denne «gruppen» spurte om de kunne være med på briefingen, fikk de nei, ifølge Washington Post.

Dette gjelder medier president Donald Trump har vært særlige kritiske til, som for eksempel CNN, New York Times og Politico.

Trump har ikke kommentert medienekten spesifikt, men gjentok kritikken mot CNN og New York Times mediene i en tweet natt til lørdag norsk tid.

– Det er ikke måten New York Times og CNN opptrer på som er farlig for landet og demokratiet. Det er måten Trump snakker om journalistikk og tradisjonelle medier som er en fare i seg selv, sier Steiro.

Folkefiender

Nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord mener nekten er feilslått.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK.
Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK. (Foto: Fartein Rudjord)

– Det amerikanske folk har rett på en bred og grundig journalistisk dekning av det som nå skjer, og dette bør de få fra en rekke ulike medier, ikke bare de mediene Det hvite hus helst ønsker seg spørsmål fra, skriver hun i en sms til DN.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening påpeker at det som kjennetegner liberale demokratier er nettopp at man ikke skjeler mellom medier man liker og misliker.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen. (Foto: Fartein Rudjord)

– Derfor representerer denne håndplukkingen av medier du liker, som du har all grunn til å tro at vil skrive hyggelig om deg, noe vi ikke sett før i liberale demokratier vi regner oss som en del av, sier Jensen.

Obama-feide

Det er ikke første gang at en president har hatt et anstrengt forhold til deler av pressen. President Barack Obama ga i september 2009 intervjuer til samtlige store tv-kanaler, unntatt Fox News, men tv-kanalen ble aldri utestengt fra pressebrifinger i Det hvite hus. I november samme år ble også Obama og Fox News enige om et intervju, skrev New York Daily News da.

– Enten tenkte Obama seg om, eller så hadde han folk rundt seg som forklarte han litt om tradisjonene i det hvite hus. Der er det nemlig ikke vanlig å gi noen fordeler eller drive med skjønnhetskonkurranser, og derfor representerer det Trump-administrasjonen nå gjør en ytterligere opptrapping av kampen mot de frie og uavhengige mediene. Det er beklagelig, sier Jensen. 

Medienekten kommer ikke lenge etter at Trump kalte de kritiske mediene for folkefiender - også det på Twitter.

VG-redaktør Steiro mener de nektede mediene må fortsette dekningen som før, mens mediene som ble med på brifingen, burde vurdere en boikott.

– For eksempel valgte AP å droppe brifingen da man fikk høre at andre medier ikke fikk være med. Det synes jeg var en riktig avgjørelse. Selv om man skal ha et mediemangfold, bør mediene stå samlet i situasjoner som dette, som bryter med helt sentrale prinsipper i demokratiet, sier Steiro.

  Forsvarte seg

Det hvite hus har lagt ut en transkribering av det uoffisielle møtet mellom de mediene som fikk være med og Spicer. Den viser at Spicer ble spurt om mediene som ble nektet å få være med ble utestengt på grunn av misnøye med deres nyhetsdekning, men at han ikke ville si at det var en nekt mot spesifikke medier.

– Vi hadde en gruppe og så utvidet vi den, vi la til noen folk som kunne komme hit, sa Spicer.

En journalist påpekte deretter at Trump tidligere fredag hadde sagt at «Vi skal gjøre noe med det», med referanse til sakene fra New York Times, CNN og andre som han sier er falske.

– Hva snakker han om da?, spurte journalisten.

– Vel, jeg mener, jeg tror vi kommer til å svare aggressivt. Vi kommer ikke bare til å sitte her og la falske narrativ, falske historier og upresise fakta komme ut der, svarte Spicer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.