Temaet var bærekraftig klesdesign, et hyperaktuelt tema som den ledende internasjonale avisen The Guardian har behandlet i flere artikler.

Magasinet åpnet med et intervju med entertaineren og klesdesigneren Jenny Skavlan, der hun uten motsigelser promoterte sin næringsvirksomhet, blant annet design for klesmerket Pierre Robert. Noe det ikke ble opplyst om er at firmaet får varene sine produsert ved hjelp av billig arbeidskraft i det langt fra kortreiste Kina.

Neste artikkel hadde tittelen «Den nye motedietten». Den handlet om designere som hevder å ville motvirke klesproduksjonens uheldige effekter på miljøet. Metoder for dette spente fra gjenbruk av stoffer til antrekk som ville gjøre det mulig å klare seg med færre klær. Selv var jeg engasjert som fotomodell og så frem til å fronte bærekraftig design, som jeg daglig forsker og underviser i. Det viste seg at det dreiet seg om tre plagg: En kjole i et stoff som føltes klamt og ubehagelig og dessuten hadde en stor flekk, et tykt og blytungt pledd som var sydd om til kåpe, og en kjeledress som skulle kunne brukes av både menn og kvinner, men var stiv og vanskelig å bevege seg i. Brukbarheten og komforten var på et lavmål for samtlige plagg. Stoffene virket ikke spesielt rengjøringsvennlige. Profesjonell styling og fotografering gjorde at dette ikke kom frem på fotografiene. Designerne bak plaggene fikk presentere sine paroler uten å bli møtt med spørsmål. Konkrete opplysninger om praktisk brukbarhet, materialer, produksjonsland og vedlikehold var det lite av.

Klesbransjen er en av verstingene i kampen for et bærekraftig miljø. Mye gjøres for å motvirke dette. Både i Norge og internasjonalt finnes mange designere som har satt seg inn i denne problematikken og bruker sin faglige kompetanse til å finne nye løsninger. De finner frem til naturvennlige materialer som tåler bruk og vask, i klassiske, kledelige snitt som gir høy brukskomfort og lang levetid.

D2 30. august
D2 30. august

Med dette temanummeret har D2 forsømt en sjelden sjanse til å behandle det viktige temaet om klesdesign som driver for et mer bærekraftig samfunn på en seriøs måte. Magasinet når ut til svært mange og har derfor markedsmakt. Det er et tankekors at en anerkjent avis som Dagens Næringsliv bruker den til ukritisk promotering(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.