Svein Larsen driver de tre radiostasjonene Radio Metro, Radio Rox og The Beat, som fortsatt sender på fire fm-frekvenser i Oslo-området.
Tirsdag gikk P4 og Radio Norge, landets største kommersielle radioselskaper, til Oslo byfogdembete for å stanse sendingene umiddelbart ved såkalt midlertidig forføyning.
– Vi oppfattet det som at Larsen ga offentlig uttrykk for at han ikke hadde tenkt å etterkomme offentlige pålegg om å stoppe sendingene. Jeg tviler på at dette kommer til å bli nødvendig, men som en forsikring dersom man skulle komme i en situasjon der Svein ikke etterlever offentlig pålegg, ville vi gjerne ha dette sivilrettslige sporet i bakhånd, sier P4-sjef Kenneth Andresen.
Kjemper mot mygg
Mens Svein Larsens radioselskap omsatte for knapt 30 millioner kroner i 2016, har P4 og Radio Norges morselskap Bauer Media til sammen en halv milliard i årlig omsetning.
– Her er det to Goliat’er mot en David, sier Larsen tørt.
Tirsdag skrev P4 og Radio Norges advokat fra BA-HR begjæring om midlertidig forføyning til Oslo byfogdembete.
I den ble det fremholdt at Larsens radioselskap «bevisst og rettsstridig holder frem med å sende på fm-båndet for å sikre seg lyttere – lyttere som ellers ville kunne konvertere til dab og kunne ha lyttet til P4 eller Radio Norge.»
Midlertidig forføyning innebærer å sikre eller gjennomføre et krav midlertidig, inntil endelig rettslig avgjørelse foreligger.
BA-HR-advokaten understreket at det haster å få stengt sendingene.
Han ba derfor retten om å prioritere saken og avgi kjennelse uten muntlige forhandlinger i retten.
Veldig overrasket
Svein Larsen visste ikke om at stenging av FM-stasjonene hans hadde havnet i retten før dommeren i saken ringte tirsdag ettermiddag.
Da hadde dommeren allerede bestemt at han ikke ville vurdere spørsmålet om midlertidig forføyning uten at det var avholdt muntlig høring i saken.
Dommeren ber derfor partene om å møte i retten onsdag 3. januar klokken 9.
– Jeg ble veldig overrasket over at P4 og Radio Norge vil gå til et så dramatisk skritt å eskalere en konflikt på denne måten, sier Larsen.
Forvirrer lytterne
– Vi hadde vel ikke noen tro på at dette skulle bli stanset allerede i går, hevder P4-sjef Kenneth Andresen onsdag.
– Dette er en sak for Nkom og Medietilsynet, og jeg vil tro dette løser seg. Både vi og myndighetene ønsker at de ulovlige sendingene opphører, sier Andresen.
Han tror ikke det blir nødvendig å møte i retten over nyttår.
– Det vil overraske meg veldig om Svein ikke etterkommer de påleggene som er varslet. Jeg tar utgangspunkt i at dette løser seg uten at vi trenger å gå til retten.
– Taper dere mye på at Larsens kanaler ikke går av luften som de skulle gjort?
– Det har vi ikke sett mye på. Men det at noen fortsetter å sende er i hvert fall egnet til å påvirke markedsforholdene og forvirre lytterne. Det er uheldig på sikt. Vi mener spillereglene bør være like for alle.
– Anser dere dette som piratradio?
– Ja, dette er noe både Nkom og Medietilsynet mener er ulovlige radiosendinger, sier Kenneth Andresen.
Bestemmer seg i helgen
I forbindelse med omleggingen fra fm til dab, skulle alle kommersielle lokalradioer i Oslo ha stanset sine fm-sendinger 8. desember.
Radio Metro, Radio Rox og The Beat sender imidlertid fortsatt, selv etter at Nkom tirsdag varslet at Radio Metro og Radio Rox vil få dagbøter på flere titall tusen kroner om de ikke stanser sendingene.
– Hvor lenge har du tenkt å la de fire fm-senderne stå og kringkaste?
– Det har jeg tenkt å bestemme meg for i løpet av helgen, sier Svein Larsen.
Han har som styreleder i Norsk lokalradioforbund klaget fm-slukkingen inn for Efta-landenes overvåkningsorgan Esa, som ifølge Larsen har sagt at de vil ferdigbehandle saken før jul.
– Jeg hadde regnet med at når behandlingen av Esa-saken er i sluttfasen, så ville Nkom, Medietilsynet og Kulturdepartementet vente til Esa har behandlet saken ferdig, sier Svein Larsen.(Vilkår)