De tre lokalradioene er Hallo Ski (Norsk Lokalkringkasting), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio.

– Medietilsynets foreløpige vurdering er at Asker og Bærum Lokalradio bryter inntektsbegrensningen på 135 000 kroner i året, mens Hallo Ski og Radio Hurum både bryter denne begrensningen og har videresendt innhold fra Radio Metro i strid med vilkårene i konsesjonen, sier juridisk direktør Hanne Sekkelsten i en melding fra Medietilsynet.

Stortinget vedtok at kommersielle lokalradioer i storbyene måtte slukke sine fm-sendinger i forbindelse med overgangen til digitalradio (dab) i 2017. Hensikten var å unngå at et lokalt fm-tilbud skulle forsinke lytternes overgang til dab i de kommersielt viktigste radiomarkedene.

Ikke-kommersielle lokalradioer, såkalte nisjeradioer, skulle likevel få fortsette i byene, men med en årlig inntektsbegrensning på 135 000 kroner, og forbud mot sam- eller videresending av innhold fra andre radiokanaler.

Det er disse reglene tilsynet mener er brutt. Medietilsynet varsler sanksjoner i form av gebyr eller tap av konsesjon, men dette er ikke avgjort.

To tilsyn jager Svein Larsen

Bak Radio Metro står Svein Larsen, som også er medeier i Asker og Bærum Lokalradio.

I oktober varslet Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sanksjoner mot Asker og Bærum Lokalradio, men kanalen rettet feil ved en radiosender montert i en mast på Voksenkollen og lokalradioen unngikk dermed dagbøter.

Svein Larsen har tidligere uttalt at han synes de to tilsynene dramatiserer situasjonen og påpekt at han har har fulgt de pålegg som har vært gitt.

Bak de to tilsynenes ettersyn med Radio Metro og Svein Larsens øvrige radiovirksomhet ligger striden om omleggingen fra fm til dab.

P4 og Radio Norge, samt eierselskapene NENT Group Bauer Media, er landets to ledende reklamefinansierte radioselskaper, og begge har gått tungt inn for omleggingen fra fm til dab.

Svein Larsen sier til Klassekampen at han følger regler og bestemmelser, men også at han «fører en rettferdig kamp for å bevare fm i Norge» mot Radio Norge, P4 og Medietilsynet.

– De har en dårlig sak. Ser du bort fra formalia og jussen i dette, er det opplagt at innføringen av dab var fullstendig feil. Ingen andre land kommer til å følge Norges eksempel, og nå begynner også politikerne våre å forstå at de var på ville veier, sier Svein Larsen til Klassekampen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne radiokanalen sender fortsatt på fm. Eller gjør den det?
Svein Larsen i Radio Metro har både konkurrenter og myndigheter på nakken, men mener bestemt han driver lovlig.
01:09
Publisert: