Kulturminister Trine Skei Grande gjennomførte tirsdag en såkalt rundebordskonferanse om digitalisering av radio.
Temperaturen steg da direktør Mari Velsand i Medietilsynet bekreftet at tilsynet undersøker mulige brudd på regelverket hos lokalradiostasjoner i Oslo-området, etter at tilsynet mottok tips om at disse stasjonene sender innhold fra Svein Larsens Radio Metro, slik DN omtalte mandag.
Radio Metro-sjef Svein Larsen grep ordet umiddelbart etter Velsands innledning.
– Jeg kan ikke ha en direktør i tilsynet som sier at jeg systematisk undergraver Stortingets vedtak, sa Larsen, som hevdet det er en rekke faktafeil og misforståelser i Medietilsynets fremstilling.
– Det er ikke din jobb som byråkrat å holde på sånn, la han til.
Kulturminister Grande syntes det var fint å få motsetningene på bordet, men vokter seg vel for å blande seg inn i den konkrete saken med Radio Metro.
– Hvis jeg begynner å blande meg borti det, er helvete løs, sier hun.
Kulturministeren sa det ikke var aktuelt å konkludere i tilsynssaken mot Radio Metro og Svein Larsen i møtet tirsdag.
– Medietilsynet får kjøre sin tilsynsprosess. Hvis jeg konkluderer i den nå, stanser hele prosessen. Men all opparbeidet aggresjon er det ålreit at kommer ut i dette rommet nå, sier Trine Skei Grande.
Alvorlig situasjon
P4-direktør Kenneth Andresen ønsket ikke å la temaet fare.
– Vi kommer ikke unna å snakke om det. Dette er maktpåliggende. Vi opplever at vi står i en ganske alvorlig situasjon, sier han.
Ifølge Andresen er vilkårene Stortinget fastsatte for å slukke fm-sendingene ikke til stede i det kommersielt attraktive oslomarkedet. Der har P4 og konkurrenten Radio Norge slukket sine fm-sendinger og gått over på dab.
– På fm skal det i bunn og grunn være null i Oslo. Men teknisk sier Nkom at kommersielle sendinger i Oslo når en million mennesker. Det skulle vært null. Hvis dette er riktig, er det en situasjon som ikke kan vedvare, sier Andresen.
Han etterlyser at Nkom og Medietilsynet får mer effektive virkemidler for å kunne etterprøve at Stortingets rammevilkår fungerer i praksis.
Radio Metro-sjef Svein Larsen sa han er innstilt på å ta diskusjonen, men at dialogen bør foregå mellom tilsynene og aktørene, ikke i DNs spalter.
Han sier han ikke er kjent med at noen av nisjeaktørene på radio i oslomarkedet driver i strid med vilkårene.
Hilde Apneseth fra Radio Metro er styremedlem i Norsk lokalradioforbund. Hun forklarte hvorfor lokalradioene er så opptatt av fremtiden for fm.
– Beklager engasjementet, men dette er vårt levebrød. Vi er ganske opptatt av å overleve, og jeg må si til statsråden at uten fm, overlever ikke lokalradio, sier Apneseth.
Systematisk undergraving?
Medietilsynet og Nkom mener Svein Larsen, Radio Metro og nisjeradioaktører bryter reglene ved å sende kommersielle radiosendinger på fm-nettet til store deler av Oslo.
«I så fall innebærer dette en systematisk undergraving av Stortingets beslutning og gjeldende kringkastings- og ekomregelverk,» heter det i et brev fra Medietilsynet og Nkom, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
«Dette er ulovlig»
Direktør Elisabeth Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viste på møtet dekningskart for fm-sendere i osloområdet, basert på Nkoms egne undersøkelser.
For enkelte sendere var de blå områdene mye større enn det området senderen ifølge konsesjonen skal dekke.
– Et dekningsområde som er veldig mye større enn det man har lov til å bruke, betyr at man har kraft til å gå inn og konkurrere i et område der man ikke har lov til å bruke statens ressurser. Man kan for eksempel kjøre bil fra Oslo helt til Gardermoen og høre på innhold på frekvenser som det ikke er lov å sende på, sier Aarsæther.
I hennes øyne er det ikke tvil om hva dette er:
– Dette er ulovlig virksomhet. Jeg ville ikke gjort jobben min som tilsynsmyndighet om jeg ikke sa fra til mine overordnede om dette, sier Aarsæther.
Problem: Fm-lekkasje
Hodepinen for de to store kommersielle radioselskapene MTG og Bauer Media, er at det har oppstått en betydelig «fm-lekkasje» i Oslo-området.
I 2016, året før fm-slukkingen, lyttet nesten 1,9 millioner nordmenn til MTG og Bauer Medias radiokanaler daglig. I august i år hadde den daglige dekningen falt med over 360.000 lyttere til vel 1,5 millioner lyttere.
Samtidig viser målinger fra Oslo-området, som er det kommersielt mest attraktive radioreklamemarkedet i hele landet, at fm-lyttingen der faktisk vokser. Årsaken er kraftig vekst for Svein Larsens Radio Metro.
Dermed renner pengene ut for MTG og Bauer Medias landsdekkende reklamedrevne radiostasjoner, som nå bare sender på dab.
Blant anklagene fra Nkom er flytting av senderutstyr fra 12 til 40 meter over bakken i en radiomast på Voksenkollen for å øke dekningen i Oslo-området på ulovlig måte.
Lokalradio: Kan ikke leve på dab
Hensikten med rundebordskonferansen var å gjøre opp status for mangfoldet på radio, med alle de viktigste aktørene og premissleverandørene samlet på ett sted.
Lederen i Norsk lokalradioforbund, Aslak Sommerfelt Skretting, var krystallklar i sitt budskap til kulturministeren.
– Lokalradio kan ikke leve bare på dab i dag, sa han.
Lokalradioforbundet jobber for å få politikerne på Stortinget med på å forlenge nåværende fm-konsesjoner til 31. desember 2031, at senderstyrken på fm-stasjoner økes betydelig og at det åpnes for kommersiell lokalradio på fm også i storbyene.
I storbyområdene er det i dag bare nisjekanaler med et omsetningstak på 135.000 kroner årlig som kan operere.
Frps landsmøte gikk inn for å forlenge fm-konsesjonene i vår, mens Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i sommer ba om en utredning av kostnadene ved å skru på fm-nettet igjen – av beredskapshensyn.
– Nå som dab er innført, må man gjøre det beste ut av situasjonen. Sendinger på dab er i mange områder helt fine, mens det andre steder knapt er mulig å få inn sendingene. Derfor bør man forlenge perioden utover 2021 for de cirka 200 lokalradioene som fortsatt får sende på FM-båndet, samt justere vilkårene som myndighetene har satt når det gjelder med hvilken styrke radiosenderne skal kunne kringkaste, sier stortingsrepresentant Morten Wold (Frp).
Kulturminister Trine Skei Grande ville ikke gi noen signaler på rundebordsmøtet, utover at hun forsto utfordringene og var opptatt av vilkårene for lokalradio. Men hun varslet at noen av spørsmålene trolig vil bli besvart i en varslet mediemelding til Stortinget over jul.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.