- Vil statsråden bidra til en utsettelse av stengingen av fm-nettet, og vil statsråden ta ansvaret for de eventuelle konsekvenser en stenging av fm-nettet måtte få?
Det spør kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen i Fremskrittspartiets om i et skriftlig spørsmål han har sendt til kulturminister Linda Hofstad Helleland denne uken.
Han sier at han og mange med ham er usikre på hvor forsvarlig det er å slukke fm-nettet.
- Jeg tenker først og fremst på beredskap og sikkerhet, sier Thomsen til DN .
Fare for trafikken
Frp-politikeren er, som mange andre kritikere, bekymret for at trafikksikkerheten skal lide når fm-nettet forsvinner.
- Vi har daglig 2500 utenlandske trailersjåfører uten dab-mottakere som krysser den norske grensen. Disse får mye kritikk i trafikken allerede. Å stenge fm-nettet som fungerer som et nødnett, er å legge opp til at livsviktige trafikkmeldinger ikke kommer frem. Det samme gjelder utenlandske turister, sier han.
Les også:
Krever å få høre fm-radio
Thomsen peker i sitt brev onsdag på at et enstemmig komité på Stortinget i 2011 skrev at en eventuell overgang til dab «i størst mulig grad koordineres med våre nordiske naboland. Særlig gjelder dette Sverige og Danmark». I juni ifjor stoppet imidlertid Sverige videre satsing på digitalt radionett (dab) og valgte å la fm-radioen leve.
Den gang var kulturdepartementets holdning at svenskenes skroting av dab ikke ville påvirke norske planer.
Dramatisk spørsmål
Det var i april ifjor at daværende kulturminister Thorhild Widvey satte en dato for heldigitaliseing av norsk radio. Som første land i verden skal Norge slukke sitt fm-nett og det vil skje regionvis i seks etapper med start 11. januar 2017.
Thomsen spør om kulturministeren, som siden den gang er skiftet ut, vil ta ansvaret for eventuelle konsekvenser stengingen måtte få.
- Det er et dramatisk spørsmål til en kulturminister, men det må stilles. Departementet har ikke tatt hensyn til et flertall på Stortinget i dette spørsmålet, sier han.
Som andre kritikere peker Frps kulturpolitiske talsperson på at bare mellom 20 og 30 prosent av norske biler har dab-radio, noe som betyr at rundt to millioner biler vil stå uten mulighet til å få trafikkmeldinger via radio om og når fm-nettet slukkes. Bilimportørenes Landsforening har sågar tatt til orde mot slukkingen av fm-nettet.
Is i magen
Thomsen oppfordrer til mer is i magen når det gjelder fremtidens muligheter for radioteknologi.
- Om få år kommer 5G som vil være tusen ganger raskere enn dagens 4G-nett. Dette vil gi uante muligheter til å streame radio. Kanskje vi heller skal bruke penge våre der, sier han og legger til:
- I tillegg er det en rekke andre nye teknologier som satellittbasert radio som i dag har stor suksess i USA og dekker enorme områder. Flere land har også oppgradert sitt fm-nett og har dermed fått plass til vesentlig flere kanaler.
DN har vært i kontakt med Kulturdepartementet som ikke vil kommentere utover at det opplyser at Helleland vil besvare Thomsens spørsmål skriftlig innen fristen 23. mai.
Les også:
Her er Aps plaster på dab-såret
(DN+)
Dab, dekning og beredskap
(DN+)
Kan bli tvunget til å snu
(DN+)
Det er ingen skam å snu
(DN+)
Dab er godt utredet i Norge
(DN+)
Dab for å redde eget skinn
(DN+)
Se på DNtv: