158 aviser får til sammen 313 millioner kroner i produksjonstilskudd, eller pressestøtte, i 2018.

Fem nye aviser kommer inn i ordningen, blant disse er nettavisene Minerva og Vol.no, og direktør Mari Velsand sier Medietilsynet har fått signaler om at flere nettaviser vurderer å søke tilskudd neste år.

Av de 313 millioner kronene som fordeles, går over 207,5 millioner kroner til de ti største tilskuddsmottakerne.

Det innebærer at to av tre kroner havner hos ti store mottagere av statstilskudd.

Klassekampen øker tilskuddet med to millioner kroner til nær 43 millioner kroner, og er den avisen som får klart mest støtte.

Som forventet

De to andre største støttemottagerne, Vårt Land og Dagsavisen, mister millioner.

- Som forventet og budsjettert. Når nå denne inntekten for 2018 er endelig bekreftet, ser vi at det pga. stor digital vekst i rekkevidde, abonnement og annonse blir et godt økonomisk år for Mediehuset Dagsavisen, som gir ut Dagsavisen og Rogalands Avis, skriver Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen i en tekstmelding til DN.

Konstituert sjefredaktør Alf Gjøsund i Vårt Land sier til DN at tallene var som forventet.

Vi har jo justert ned prognosene våre i samsvar med vårt godkjente opplag, så disse tallene var heller ikke overraskende, sier han.

- Hvilke konsekvenser får det for Vårt Land?

- Først og fremst vil man se det på bunnlinjen i regnskapet når året er over, sier Gjøsund.

BA øker mest

Av de fem største avisene er det Bergensavisen (BA) som er vinneren. Nummer to-avisen i Bergen øker produksjonstilskuddet med 16,3 prosent, fra 25,1 millioner kroner til 29,2 millioner kroner.

- Det henger sammen med opplaget. Vi har hatt meget sterk opplagsutvikling de siste årene, som har resultert i dette, sier ansvarlig redaktør Sigvald Sveinbjørnsson.

Han påpeker at drivkraften er digitale abonnementer, som BA selger bra av. I tillegg sier Sveinbjørnsson at avisen er foran budsjett når det kommer til printabonnenter.

- Vi vokser ikke på printopplaget, men vi faller mye mindre enn tidligere, og mindre enn andre rundt oss, sier han, og legger til:

- Målet vårt er å bli større enn BT i Bergen.

- Men da trenger dere vel litt mer enn 29,2 millioner kroner fra staten?

- Vi må ha flere abonnenter og flere lesere, svarer Sveinbjørnsson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: