– Jeg er jo en liten mediemygg, så for meg er det snakk om et svimlende antall millioner. Men jeg vil ikke si beløpet.

Det er alt Magne Lerø (64) vil røpe om størrelsen på budet han har lagt inn på Dagsavisen, som er eid med 74 prosent av Mentor Medier. Resten kontrolleres av Stiftelsen Dagsavisen.

Mentor Medier eier også Vårt Land, og det var i forbindelse med en opprivende intern konflikt rundt den kristne dagsavisen i vår at tidligere Vårt Land-direktør Magne Lerø oversendte sitt bud på Dagsavisen.

– Det stemmer. Da denne krisen oppsto, visste jeg at vi ville få en diskusjon om forholdet mellom Dagsavisen og Vårt Land. Da sa jeg til styret i Mentor Medier at jeg var interessert i Dagsavisen og la inn et bud, med visse forbehold. Jeg ville at man skulle ha det med i beregningen at det fantes en kjøper, sier Lerø.

Fikk nytt styre

Konflikten i Mentor Medier gikk mellom konsernsjef Per Magne Tveiten og Vårt Lands sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen.

Da Tveiten til slutt sa opp Mathisen 23. mars, utløste det en maktkamp mellom aksjonærene, noe som til sist resulterte i valg av et helt nytt styre i Mentor Medier med Hjort-advokat og partner Kristin Veierød i spissen.

Lerø sier han har fornyet sitt bud overfor det nye styret.

– Det er konkret på beløp og det hele. Men med visse forbehold, sier Lerø.

Styreleder Kristin Veierød ønsker ikke å uttale seg om budet.

– Jeg kan ikke kommentere spørsmål knyttet til eventuelle bud på Dagsavisen og intern saksbehandling for øvrig, skriver Veierød i en epost.

Redaksjonelle synergier

Dagsavisen er blant landets største mottagere av pressestøtte. I 2017 utgjorde statsstøtten 35,1 millioner kroner av en samlet omsetning på 123,4 millioner kroner. Samme år fikk avisen et driftsresultat på vel tre millioner kroner, mot et underskudd på 8,7 millioner kroner året før.

I år faller pressestøtten til Dagsavisen til 32,8 millioner kroner.

– Dette er et risikoforetak?

– Ja, men det er mye av det jeg driver med. Jeg gjør det fordi jeg mener det er et spennende miljø. Jeg tror det er muligheter for redaksjonelle synergier, og jeg har ideer om å starte nye virksomheter med utgangspunkt i Dagsavisen, sier Lerø.

Tror på flere synergier

Lerøs mediekonsern Medier og Ledelse hadde i fjor en omsetning på 30 millioner kroner, og er selv en betydelig mottager av pressestøtte fra staten.

Medier og Ledelse utgir fagbladet Dagligvarehandelen og nyskapningen Dagens Perspektiv, som er organisert i et eget datterselskap.

Dagens Perspektiv er en relativt nyetablert digital dagsavis, som fra 2016 kom inn under de nye reglene for plattformnøytral pressestøtte.

I 2018 vil Dagens Perspektiv motta 5,7 millioner kroner fra staten. Dagens Perspektiv utgir i tillegg papirpublikasjonene Plot, Ukeavisen Ledelse og Velferd.

– Vi er 30 ansatte her nå. Jeg tror vi vil kunne få større redaksjonelle synergier enn mellom Dagsavisen og Vårt Land, for der er det ingen, sier Lerø.

Ikke seriøst

Da striden i Mentor Medier var på sitt heftigste, kom det frem at Stiftelsen Dagsavisen forberedte seg på en fremtid for Dagsavisen mer uavhengig av Mentor Medier.

– Som eier må vi se hva vi må gjøre dersom Dagsavisens forhold til Mentor Medier går i stykker. Det er en ganske dramatisk situasjon, slik jeg ser det, uttalte Arne Strand, lederen i Stiftelsen Dagsavisen til DN 16. april.

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør Eirik Hoff Lysholm bekrefter at avisen har hatt kontakt med potensielle nye eiere, men sier Magne Lerø ikke er blant disse.

– Det er hyggelig med all interesse og at flere har kontaktet oss etter den fine utviklingen vi har fått til i Dagsavisen-familien. Noen av disse mulighetene har også vært til innledende styrediskusjoner. Men vi har ikke tatt seriøst, eller realitetsbehandlet, henvendelser fra mindre konsern enn Mentor Medier, sier Lysholm.

– Jeg hatt samtaler med flere aktører som kan være aktuelle som eiere av Dagsavisen hvis Mentor Medier kommer til at dette er til det beste for avisen. Men jeg har ikke hatt samtaler med Magne Lerø, sier han.

Arne Strand sier han visste om budet fra Lerø, men heller ikke han har noen tro på det.

– Jeg har hørt om dette, men ikke tatt det seriøst. Jeg tror ikke Mentor Medier vil selge til ham, sier Strand.

– Ville han vært en egnet eier av Dagsavisen?

– Nei, det synes jeg ikke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik når du gjennom til toppene: – Det er lov her, så benytt mulighetene
Her gir Arendalsuke-veteranen sine beste tips
01:24
Publisert: