En dansende leges mislykkedes forsøk på å gå videre i «Norske Talenter» er blitt advokatmat.

Legen har sendt en begjæring til Byfogden hvor vedkommende ber om en midlertidig forføyning – en midlertidig rettsavgjørelse – som forbyr tv-produksjonen å vise opptakene av danseopptredenen.

«Norske Talenter» er inne i sin tiende sesong. Auditionene ble gjennomført i vår, og programmet skal sendes på TV 2 til høsten.

Legen er involvert i en dansevirksomhet utenfor sitt daglige virke og argumenterer for at å vise opptaket kan ramme denne.

Vil ikke uttale seg

«Norske Talenter» produseres av Fremantle, en av verdens største produsenter av tv-programmer.

– Jeg ønsker ikke å prosedere før saken står i retten, sier administrerende direktør Petter Testmann-Koch i Fremantlemedia Norge.

Advokat Robina Hussain i Elden advokatfirma representerer legen. Hun opplyser at vedkommende ikke ønsker å kommentere saken.

TV 2 opplyser at Elden advokatfirma ikke har kontaktet tv-kanalen – og ønsker ellers ikke å kommentere saken.

Advokat: Les avtalen

– I utgangspunktet aksepterer deltagerne på slike talentshow at alle opptak som gjøres under audition, kan vises på tv. Det pleier å stå klart. Det har det gjort i alle kontrakter jeg har rådgitt om, sier partner Mathias Gebremichael i advokatfirmaet Arktis.

Han har rådgitt artister om kontraktsvilkår i tv-programmer som «Stjernekamp», «The Voice», «Idol» og «Hver gang vi møtes».

Partner Mathias Gebremichael i advokatfirmaet Arktis.
Partner Mathias Gebremichael i advokatfirmaet Arktis. (Foto: Lars Myhren Holand)

Gebremichael har ett krystallklart råd til alle som melder seg på tv-programmer:

– Les avtalen nøye når du deltar på slike tv-programmer. Forstå vilkårene.

Klar informasjon på TV 2s nettsider

TV 2s nettsider står det om «Norske Talenter» at «alt som filmes på audition, kan bli vist på tv eller lagt ut på TV 2 sine nettsider».

På spørsmålet «kan man selv bestemme om man vil komme på tv eller ikke», svarer TV 2 slik:

«Nei, hvis man er med på audition, kan det også hende man kommer på tv.»

At legen røk ut allerede på audition gjør at opptakene av vedkommende ikke nødvendigvis ville blitt vist uansett. Det kan likevel være et prinsipielt poeng for tv-produksjonen å kjempe for retten til å vise opptaket, fordi det å bøye av én gang kan sette en presedens nestemann kan lene seg på.

– Står det at folk skal kunne forvente at opptak som tas, kan brukes, så vil jeg tro det ville blitt vanskelig for tv-programmet å ta hensyn til alle slike henvendelser, sier Gebremichael.

Sjelden sak

Det har opp gjennom årene vært flere rettssaker knyttet til reality- og underholdnings-tv-produksjoner. I 2004 endte en konflikt om hvem som var den rettmessige vinneren av første og siste sesong av «Kråkeslottet» opp i retten. I 2015 ble serien «Grottenveien 1», hvor deltagerne skulle pusse opp en leilighet, avgjort etter rettssak og forlik.

At en deltager går til retten for å forhindre at opptakene av vedkommende sendes, tilhører likevel sjeldenhetene.

DN har snakket med tre advokater som jobber med kontrakter for tv-produksjoner. Ingen kan minnes en lignende sak som den som nå skal opp for Byfogden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.