En mannlig lege som røk ut på «Norske Talenter»-audition, har nå gått på nok et nederlag:

Han kan ikke nekte tv-serien å vise opptaket fra auditionen. Det slås fast i en ny kjennelse fra Oslo byfogdembete.

DN har tidligere omtalt at legen og dansepartneren nylig gikk til byfogden med krav om en såkalt midlertidig forføyning – en midlertidig rettsavgjørelse – som skulle hindre produksjonsselskapet Fremantle å bruke opptaket av opptredenen.

Argumentene var blant andre at en deltageravtale danseparet hadde undertegnet var brutt, og at den første dommeren i «Norske Talenter»-dommerpanelet – skuespiller Janne Formoe – hadde kommet med ærekrenkende utsagn, ifølge kjennelsen. Det ble også påpekt at det ikke ville koste produksjonsselskapet noe å la være å sende klippet, og at styrkeforholdet mellom partene var skjevt.

- Vi har snakket med vår klient og han ønsker ikke at vi skal kommentere denne saken i media, sier advokat, Peter Skarbøvig.

«Når ikke opp»

I kjennelsen beskrives Janne Formoes respons til danseparet i detalj:

– Det er mange dyktige dansere i denne konkurransen og det er veldig fint at dere kommer og viser dansen deres, men det når dessverre ikke opp, begynner hun.

– Men dette blir litt sånn på kjøkkengulvet for min del. Og jeg begynte faktisk å tenke litt på middag, hva jeg skulle ha til middag, fortsetter hun.

– Det når dessverre ikke opp. Så det traff ikke meg, avslutter hun.

En annen dommer la vekt på at opptredenen manglet dansetekniske ting.

– Det er mye som er uferdig, mye trening som fortsatt gjenstår.

Fire av fire dommere stemte nei til at paret skulle gå videre.

Janne Formoe vil ikke kommentere saken og viser til produksjonsselskapet Fremantle.

Hyppige brev

Etter at danseparet røk ut, tok legen kontakt med produksjonsselskapet. Gjennom våren 2019 ble det sendt en rekke brev mellom legen og produksjonsselskapet. Legen argumenterte blant annet med at dansepartneren og han selv var profesjonelle dansere, med en virksomhet som kunne bli skadelidende hvis kommentarene fra dommerne ble vist.

I tillegg argumenterte han med at dansepartneren hadde vært skadet og dermed ikke hadde prestert sitt beste, og at de to opplevde at dommerne ikke «catchet» dansestilen.

Da legen fikk nei fra produksjonsselskapet, ble et nytt brev sendt fra advokat. Denne gang ble det argumentert med at å vise danseopptredenen og dommernes tilbakemeldinger ville være i strid med presseetiske regler, og det ble varslet erstatningskrav i tilfelle dansestudioet skulle tape penger som følge av at opptaket ble vist.

Fremantle svarte blant annet med at det ikke var besluttet om opptredenen ville inngå i programmet, men at produksjonsselskapet uansett står fritt til å bruke opptaket.

– At dine klienter får ærlige tilbakemeldinger fra dommerpanelet som er profesjonelle innenfor sine yrker er en del av konseptet for programmet, og det er vanskelig å skjønne at dine klienter ikke skal ha vært innforstått med dette, heter det i brevet fra produksjonsselskapet.

– At deltagere blir skuffet over, eller er uenige med, dommernes tilbakemeldinger, er helt normalt, og gir ikke deltagerne rett til å trekke seg fra deltageravtalen.

Viktige signaturer

Advokatfullmektig Sunniva Lange, som representerte Fremantle, sier selskapet er fornøyd med avgjørelsen, og at saken er prinsipiell.

– Retten understreker viktigheten av at deltagere som ikke går videre i konkurransedrevede TV-programmer eller ikke er fornøyd med egen innsats ikke skal kunne påføre produksjonsselskapene store kostnader ved å trekke bidraget, skriver hun til DN.

Et sentralt spørsmål i saken var hvorvidt dansepartnerne hadde blitt informert om at audition-opptaket kunne bli vist på tv, på grunn av angivelig ulike beskjeder formidlet skriftlig og per telefon. Byfogden var imidlertid ikke i tvil om at standard-deltageravtalen som ble delt ut til og signert av danseparet ga produksjonsselskapet retten til å vise opptaket.

Ifølge kjennelsen må danseparet nå dekke produksjonsselskapets advokatregning på 142 800 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.