På et informasjonsmøte i TV 2-sporten kl. 13 torsdag ble det orientert om at Wathne slutter i TV 2. Det skjer etter flere varslinger fra kolleger om Wathnes oppførsel.

Wathne, som blir 68 år 1. januar, har vært en av TV 2s mest kjente ansikter siden oppstarten i 1992, og har i hovedsak jobbet som sportsanker med fotball som spesialfelt.

Wathne sa opp etter en rekke møter og dialog med TV 2-ledelsen om flere trakasseringsvarsler.

– Det går på min form, min stil og min sjargong. Noe er helt greit, det kan jeg bekrefte: Ja, jeg sa det. Gjennom disse varslene er jeg blitt klar over at jeg oppfattes annerledes enn jeg har trodd. Jeg trodde jeg var en energibunt og en inspirerende kraft. Når det går opp for meg at andre ikke ser på meg på samme måte, så setter vi strek. Jeg vil ikke være på et sted der jeg er en forsurende faktor, sier Wathne til DN.

Beklager

Wathne understreker at han ikke har vært klar over dette.

– Jeg har trodd at alle i TV 2 har elsket å gå på jobb hver dag. Så oppdager jeg at noen har kviet seg og hatt det jævlig på jobb. Når jeg skjønner at det er min skyld, tar jeg det veldig tungt. Selvfølgelig. Jeg trodde jo de hadde en viss støpning og robusthet når de begynte i mediebedrift, men når jeg skjønner at jeg har krenket noen og gjort dem vondt, så må jeg beklage det, sier Wathne til DN.

Han var nære ved å slutte i fjor, da han sa opp til sportsredaktør Vegard Jansen Hagen etter ikke å ha blitt sendt til å dekke fotball-EM. Senere kom de to til enighet og oppsigelsen ble aldri effektuert, ifølge Wathne.

– Jeg lever godt av min pensjon. Men jeg angrer på at jeg ikke sluttet da jeg sa meg opp i fjor da jeg ikke ble sendt til EM, sier Wathne.

Varslinger om trakassering

DN får bekreftet av TV 2 at Wathne sa opp i helgen.

– Etter at flere kolleger varslet om at de opplevde Davys adferd som trakasserende, startet en dialog mellom Davy og ledelsen. Det dreier seg blant annet om tilbakemeldinger fra Davy, og om språk og sjargong. I denne dialogen valgte han selv å si opp. Fra selskapets side var ikke saken ferdigbehandlet. Det vil si at TV 2 ikke hadde konkludert på bakgrunn av den informasjonen som har kommet inn, skriver organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til DN.

Hun understreker at Wathne tidligere har fått korrektiver for sin tone fra ledere i TV 2-sporten. Kanalen anser nå saken med Wathne for avsluttet.

– Men vi vil følge opp medarbeidere som har vært involvert. Vi er enig med Davy om å fortelle om den dialogen og de varslingene som har vært, så det ikke skal oppstå unødige spekulasjoner, skriver Willand.

Willand sier at det ikke er første gang Wathnes stil er et tema i TV 2-ledelsen.

- Det er ikke noen hemmelighet at Davys stil og kollegiale tone over tid har vært røff. Det er ikke sånn at det ikke har gitt reaksjoner før, det har vært jevnlig dialog og korrektiver opp i gjennom i tiden fra ledelsen. Men det er først nå vi ser omfanget av det, sier Willand.

Willand sier til DN at enkelte ansatte har opplevd at Wathne har hatt en sexistisk undertone, men at det ikke er hovedinnholdet i varslingene.

– Det er et belastet og belastende ord som dessverre kan få enkelte til å trekke feilaktige konklusjoner. Men Sarah Willand har jeg lært å kjenne som en tvers gjennom seriøs og profesjonell leder. Hun vet hva hun sier, skriver Wathne i en tekstmelding til DN.

Takker

I en epost sendt ut til ansatte i TV 2-sporten torsdag, skriver Wathne:

«Med takk for uforglemmelige øyeblikk gjennom et kvart århundre. Møt fremtidens utfordringer med rak rygg, sunn skepsis og ubestikkelig integritet. Dette fikser dere sammen».

Willand skriver til DN at Wathne har vært en av kanalens største profiler i 25 år.

– Davy har vært en av TV 2s største og viktigste profiler gjennom 25 år. Seerne har opplevd en ekstremt kunnskapsrik journalist, en engasjert og særegen tv-personlighet. Han sier selv at han ikke er noe A4-menneske, og det er på godt og vondt. For mange i TV 2 har oppførselen hans vært svært vanskelig å forholde seg til, skriver Willand.

Hun skriver videre at kanalen har hatt en løpende dialog med Wathne, som er blitt presentert for varslene mot ham.

Senket terskel for varsling

Før varslingene mot Wathne, har TV 2-ledelsen tidligere i høst måttet svare for andre trakasseringssaker, som har kommet frem i forbindelse med Metoo-kampanjen. Episodene ble kjent etter at medieprofil Aleksander Schau postet en rekke innlegg på Twitter der han trakk frem flere hendelser av seksuell trakassering fra sin tid i kanalen.

TV 2 bekreftet deretter at kanalen har sparket flere ansatte grunnet seksuell trakassering de siste årene. DN har tidligere skrevet om at TV 2s sportsdirektør, Vegard Jansen Hagen, som for tiden er sykemeldt, lot en mann fortsette i kanalen i over ett år – selv om sjefer visste at han hadde seksuelt trakassert.

I ettertid av dette satte TV 2 i gang med interne prosesser der man ønsket å senke terskelen for varslinger om all uønsket adferd på arbeidsplassen, ikke begrenset til seksuell trakassering.

Willand ønsker ikke å si om varslingene som nå er kommet på bordet vil få konsekvenser for ledelsen i TV 2-sporten.

- Vi forsøker å sikre oss der vi har hatt svakheter tilbake i tid, og setter i gang riktige tiltak slik at arbeidsmiljøet skal bli trygt og godt fremover. Det er derfor vi har ønsket å senke terskelen for varslinger. Men det er for tidlig å si noe mer om hva dette vil ha av konsekvenser, fordi vi fremdeles er i en tidlig fase med arbeidet, sier Willand.(Vilkår)

Maya Pedersen kjører over 120 km i timen med hodet først
Bli med hele veien ned Lillehammer Olympiske bob- og akebane med OL mester i skeleton, Maya Pedersen(45)
01:45
Publisert: