– Selvfølgelig er det «kjipt» når du får en masse drittkommentarer. Men hvis man virkelig går inn og leser kommentarene, er det så mye å bry seg med?

Seniorrådgiver Thina Saltvedt i Nordea har lang erfaring som ettertraktet mediekilde. Torsdag deltok hun på et frokostmøte i regi av Dagens Næringsliv og likestillingskampanjen Hun Spanderer.

Tema for møtet var kvinner i mediene. Her ble det stilt spørsmål ved hvorfor det generelt er flere menn enn kvinner i norske aviser – og om kvinner blir tøffere behandlet enn menn.

Foran en fullsatt sal på Vika kino i Oslo sentrum, snakket Saltvedt om hvordan hun opplever netthets i kommentarfeltene.

Svarte i kommentarfeltet

Saltvedt har vært oljeanalytiker i over ti år og jobber i dag med bærekraftig finans. Særlig i starten av karrieren fikk hun stygge kommentarer som gikk på alt fra kjolevalg til spørsmål ved hennes kompetanse.

– Jeg har svart på et par av kommentarene. Jeg har kommentert: «Er det helt sikkert at det er meg som kommer i et dårlig lys her? Er det ikke du som skriver dette?»

Hun legger heller ikke skjul på at det først var utfordrende å bli hørt i et svært mannsdominert finansmiljø.

– Stort sett jobber jeg sammen med menn i dress, og stort sett er det slik at de hører på andre menn med dresser, sa Saltvedt under frokostmøtet.

– Jeg skilte meg ut, og i starten var det veldig mye oppmerksomhet rundt hvordan jeg så ut. Da hadde jeg også et valg. Jeg kunne kledd meg i sort dress, men det er ikke helt meg. Jeg valgte å være meg selv, sa hun.

Tviler på at menn blir spurt om når de bestemte seg for å bli «karrieremenn»
Torsdag ble det arrangert konferanse om kvinner i mediene. Vi spurte deltakerne om deres beste tips til hvordan du skal håndtere mediene.
01:34
Publisert:

Først gehør, så fordel

Ifølge Saltvedt var mediedekningen av hennes synspunkter og analyser til hjelp.

– Dette førte til at kunder begynte å diskutere det jeg mente med dem som sitter i meglerrommet, og da kom de tilbake til meg, sier Saltvedt.

Selv om det i starten var litt trøblete, mener hun at det i dag er positivt å være kvinne i finansbransjen.

– Når man først fikk gehør, har det vært en fordel å være kvinne. Fordi man skiller seg ut, sier hun.

Under torsdagens frokostmøte anbefalte Saltvedt blant annet å bruke spissformuleringer for å nå frem med et budskap. Samtidig kom hun, basert på egen erfaring, med en advarsel.

Nedringt av sinte sjømenn

For noen år siden uttalte Saltvedt til Dagbladet at «oljebransjen har brukt penger som fulle sjøfolk». Det tok ikke lang tid før analytikeren ble nedringt av sinte sjømenn fra hele landet.

– Formuleringen var uheldig. Det var selvfølgelig litt pinlig, og jeg tar det helt på min egen kappe, sier Saltvedt.

– Det er viktig å tenke gjennom hva man sier. Samtidig gikk ikke verden under av dette. Jeg tok det som en lærdom, sier hun.

Analytikeren har lenge vært opptatt av å få flere kvinner inn i finansbransjen. Torsdag viste hun et stort engasjement for å få flere kvinner til å prate i mediene.

– Det skal ikke være slik at bare halvparten av befolkningen skal få uttale seg om en sak. Skal man ha et godt grunnlag å reflektere avgjørelsen på, bør den reflektere samfunnet. Da må flere kvinner stå frem og komme med sin mening, sa hun.

Frokostmøtet ble arrangert av Dagens Næringsliv i samarbeid med likestillingskampanjen Hun Spanderer, med initiativtagerne Isabelle Ringnes (til venstre) og Marie Louise Sunde. De snakket om hvordan kvinner presenteres i norske medier. Foto: Fredrik Solstad
Frokostmøtet ble arrangert av Dagens Næringsliv i samarbeid med likestillingskampanjen Hun Spanderer, med initiativtagerne Isabelle Ringnes (til venstre) og Marie Louise Sunde. De snakket om hvordan kvinner presenteres i norske medier. Foto: Fredrik Solstad
Isabelle Ringnes er opptatt av likestilling og teknolog, og er også gründer av teknologinettverket Tenk.
Isabelle Ringnes er opptatt av likestilling og teknolog, og er også gründer av teknologinettverket Tenk. (Foto: Fredrik Solstad)
Kommentator Eva Grinde (fra venstre) i Dagens Næringsliv, administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund og, sjef og seniorpartner Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese i debatt om kvinner behandles tøffere enn menn.
Kommentator Eva Grinde (fra venstre) i Dagens Næringsliv, administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund og, sjef og seniorpartner Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese i debatt om kvinner behandles tøffere enn menn. (Foto: Fredrik Solstad)
Kinosalen på Vika i Oslo sentrum var fullsatt torsdag morgen.
Kinosalen på Vika i Oslo sentrum var fullsatt torsdag morgen. (Foto: Fredrik Solstad)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.