Pressefotografenes klubb kårer hvert år «Årets bilde». Fredag kveld ble Katinka Hustad utropt til vinner etter å ha tatt bilde av de to russiske ungdommene, Vlad Belomoin (18) og Alina Snigiryova (18) i tett omfavnelse foran katten Esenin.

Bildet som har fått tittelen «Greenlandia» er tatt i forstaden med samme navn i St. Petersburg i Russland. Billedserien dokumenterer hvordan stedet, som ble fylt opp med mennesker fra den stadig voksende russiske middelklassen i perioden 2001-2010, forvitret etter den økonomiske nedturen i 2014.

1. PRIS NYHET – NORGE: Tittel: «Bakerst i bussen sitter Jonas» Valgkampinnspurt for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. AP-lederen kjemper mot dårlige meningsmålinger og besøker fire byer på én dag. Her er han fotografert i et ettertenksomt øyeblikk bakerst i en maxitaxi på vei fra Sørlandssenteret til møte med lokallaget i Kristiansand.
1. PRIS NYHET – NORGE: Tittel: «Bakerst i bussen sitter Jonas» Valgkampinnspurt for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. AP-lederen kjemper mot dårlige meningsmålinger og besøker fire byer på én dag. Her er han fotografert i et ettertenksomt øyeblikk bakerst i en maxitaxi på vei fra Sørlandssenteret til møte med lokallaget i Kristiansand. (Foto: Tommy Ellingsen/Dagens Næringsliv)

Frilanser

Hustad er frilansfotograf, men jobber til daglig for Morgenbladet. Ifølge fotosjef Christina Ulriksen i Morgenbladet vil fototalentet bli fast ansatt i mediehuset om kort tid.

– Det er så velfortjent at Katinka vant «Årets bilde. Hun er en sterk og dyktig fotograf, og er bestandig ute etter de gode historiene. Hun har en helt egen evne i møte med folk, sier Ulriksen.

Fotosjefen syns det er positivt at et hverdagslig bilde som «Greenlandia» går helt til topps i kåringen av «Årets bilde».

– Det er ikke et typisk vinnerbilde. Ofte har vinneren i den kategorien tatt bilde fra en krigssituasjon, som ofte er kommet i stand på grunn av en eksklusiv tilstedeværelse. Men dette bildet viser bare sterk kjærlighet – ikke krig, sier Ulriksen.

I fjor var det Dagens Næringsliv-fotograf Aleksander Nordahl som stakk av med prisen for «Årets bilde» med sitt bilde fra krigsherjede Aleppo i Syria.

DN til topps i tre klasser

I år vant Dagens Næringsliv (DN) i kategoriene «Årets nyhetsbilde – Norge», «Årets nyhetsreportasje – utland», «Årets dokumentar – Norge» og en tredjeplass i portrett-kategorien.

– DN har i mange år satset på visuell journalistikk, hver eneste dag i nyhetsavisen, DNs lørdagsseksjon Magasinet og ikke minst i fredagsbilaget D2. De fire prisene gjør en fotosjef stolt og bekrefter det høye nivået på innholdet medarbeiderne leverer. Det er bare å gratulere de fire fotografene, sier fotosjef Jan Johannessen i Dagens Næringsliv.(Vilkår)

3. PRIS PORTRETT. Tittel: «Fordømte Frankrike». Ung start. Janéle og Alex står tett sammen på dansegulvet. Ifølge dem må de feste nå mens de stadig kan. Snart er de ferdige på skolen og skal ut i voksenlivet. Louis Chauvel, direktør for instituttet for sosioøkonomisk forskning i Luxembourg, forteller at for mange er overgangen til voksenlivet et komplett mareritt. Selv de som er så heldige å få en jobb, tjener for lite til å kunne planlegge anstendige familieliv. De forblir avhengige av foreldrene sine, bor hjemme til sent i 30-årene og mister friheten de har ventet på.
3. PRIS PORTRETT. Tittel: «Fordømte Frankrike». Ung start. Janéle og Alex står tett sammen på dansegulvet. Ifølge dem må de feste nå mens de stadig kan. Snart er de ferdige på skolen og skal ut i voksenlivet. Louis Chauvel, direktør for instituttet for sosioøkonomisk forskning i Luxembourg, forteller at for mange er overgangen til voksenlivet et komplett mareritt. Selv de som er så heldige å få en jobb, tjener for lite til å kunne planlegge anstendige familieliv. De forblir avhengige av foreldrene sine, bor hjemme til sent i 30-årene og mister friheten de har ventet på. (Foto: Line Ørnes Søndergaard, DN)