Torsdag ettermiddag var det klart for det mest tradisjonsrike innslaget på programmet til Nordiske Mediedager i Bergen: Tv-toppmøtet. 

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, TV 2-sjef Olav T. Sandnes, Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen, MTG-sjef Morten Aass og VG-sjef Gard Steiro møttes til diskusjon disse sakene og mer – under ledelse av NRK-programlederne Fredrik Solvang og Sigrid Sollund.

Og fotballkonflikten mellom TV 2 og Discovery fortsatte under toppledermøtet.

Mens TV 2-sjef Olav T. Sandnes forsvarte at TV 2 har opprettet egne sportsnyhetssendinger samtidig som Eliteserierundene i fotball spilles, for å kunne vise målene fra runden, gikk hans motdebattant, Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen til motangrep med å sammenligne TV 2 med en «gjøkunge».

Sandnes svarte med å vise til Discoverys historie med nyheter.

– Discovery er hyggelige folk som gjør veldig mye bra. Men vi går ikke til dem for å diskutere nyhetsretten – de la ned nyhetene sine i sin tid, sa Sandnes, før han la til at det er alles interesse at man får tydeligere grenser på hvor langt nyhetsretten strekker seg.

Discovery har siden seriestart vært provosert over at TV 2 bruker nyhetsretten, som gir medier muligheten til å vise inntil 90 sekunder med høydepunkter fra hendelser med stor allmenn interesse, som andre sitter på eksklusive rettigheter til.

Slik kan TV 2 vise målene fra Eliteseriekampene. Discovery mener de har kjøpt rettighetene til å vise målene eksklusivt, og har fotballen på sin side. Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen for fotballklubbene, har stevnet TV 2 – og Bergen tingrett vil ta stilling til saken senere i år.

Har avsluttet kildejakt

Olav T. Sandnes ble utfordret av Fredrik Solvang om kildejakten han satte i gang etter at et internt dokument om TV 2s økonomiske situasjon ble lekket til DN.TV 2-sjefen skal mandag i oppvaskmøte med Norsk Journalistlag om saken.

Sandnes forsvarte kildejakten med at TV 2 er i en konkurransesituasjon, og at man ikke kan la en lekkasje av konkurransesensitivt materiale få stå for seg selv.

– Men hvordan skal du med troverdighet påberope deg kildevern, spurte Solvang?

– Jeg kan gjøre det her og nå. Vi la opp til en grundig prosess og sørget for at det ble gjort skikkelig, sa Sandnes, før han la til:

– Vi har avsluttet saken. Jeg er litt glad for at vi ikke har funnet at noen som har handlet illojalt. Alternativet kunne vært at man sto og ikke gjorde noe, men jeg står for den beslutningen vi tok.

Grillet om teknoflopp

Diskusjonen på scenen handlet også om hvordan tv-kanalene møter den digitale transformasjonen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen viste som vanlig til suksessen med Skam, mens Tine Austvoll Jensen ble grillet om lørdagssatsingen «Lost In Time», som i en periode ble tatt av skjermen på grunn av tekniske problemer.

Jensen svarte med at man må tåle en «fuckup» iblant når man tester nye ting.

– Men vi har innovert og levert, understreket hun.

Hun fikk også sympati fra Sandnes.

– Jeg synes ikke programmet var så gærent, og jeg led litt med dere da dere fikk så dårlige seertall og så store tekniske problemene, sa Sandnes, og viste til at TV 2 har hatt lignende problemer i oppstarten av TV 2 Sumo.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.