Prisen skal deles ut i Universitetets aula 18. november

– Edward Snowdens avsløringer representerer en av de viktigste begivenhetene i internasjonal politikk i de seinere årene og en alvorlig legitimitetskrise i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Dessuten markerer avsløringene et brudd med tilliten til Internetts nøytralitet, skriver Norsk PEN i en pressemelding.

Her påpekes det at Snowden har forsaket privatliv og karriere for å varsle om amerikanske myndigheters overvåkingsvirksomhet av internasjonal tele- og datatrafikk.

– Tildelingen avdekker behov for internasjonal debatt om overvåkingens folkerettslige og nasjonale grenser, skriver Norsk PEN, som ledes av William Nygaard.

Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble Snowden tildelt den prestisjetunge Bjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.

Les også:
- Vi har store utfordringer knyttet til lav oljepris

Rekordmange nominerte til Nobels fredspris

Se DNtv: Her er Snowdens håndskrevne asylsøknad
Her er Edward Snowdens håndskrevne asylsøknad
Den spionsiktede amerikaneren har i mer en tre uker oppholdt seg i transitområdet på hovedflyplassen i Moskva for å unngå straffeforfølgelse i USA.
00:58
Publisert:
 

 


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.