Johan H. Andresen (56) er til daglig aktiv eier i Ferd, som ved årsskiftet passerte 32 milliarder kroner i verdijustert egenkapital. Men det mange ikke vet, er at den profilerte investoren også er en engasjert tegneserieleser.

Andresen var derfor ikke sen med å takke ja da han fikk spørsmål om å ta over jobben til den faste tegneserieredaktøren i Egmont, Tonje Tornes, i én uke fra 3. april.

– Tonje luftet denne ideen i et festlig lag, hennes 40-års dag mener jeg det var. Og jeg sa umiddelbart ja. Det gjør man jo til bursdagsbarn. Men i likhet med mange andre dype samtaler den kvelden, så gikk den litt i min glemmebok. Men når Tonje så for litt siden minnet meg på det, på en måte som gjorde at jeg fikk meg til å tenke at jeg allerede hadde sagt at dette ville jeg gjøre, så var det jo bare å gjøre det! Og hvorfor ikke egentlig?! skriver Andresen i en epost til DN.

Inne i en «Pippi-måned»

Selv innrømmer han å ha vært fascinert av tegneserier gjennom hele livet, og lister opp Donald, Fantomet, Lynvingen, Prins Valiant, Lucky Luke, Asterix og flere fransk belgiske-serier som noen av favorittene.

Tegneserieredaktør Tonje Tornes i Egmont.
Tegneserieredaktør Tonje Tornes i Egmont. (Foto: Linda Næsfeldt)

– Så det er jo en liten drøm som går i oppfyllelse når jeg får mulighet til å bli tegneserieredaktør for en uke. Jeg er for øvrig nå inne i en Pippi-måned; «Johan gjør ting han ikke kan, så det får han sikkert til», og da hører jo dette med», skriver Andresen.

Egmonts faste tegneserieredaktør, Tonje Tornes sier at hun egentlig ikke trodde Andresen hadde tid til å være vikar for henne i en uke, og at jobbtilbudet var ment litt som en spøk fra hennes side.

– Selvsagt ønsket jeg at han skulle si ja, men jeg trodde sannsynligheten var stor for det motsatte. Derfor er jeg utrolig glad for at Johan tar denne utfordringen. Johan har skikkelig peiling på visuell historiefortelling, det er jo derfor vi kjenner hverandre, og jeg vet at han raskt ser hva som er en god tegneserie, sier Tornes.

«Trenger ikke utdannelse»

Hun mener investoren ikke kommer til å ha noen problemer med å fylle rollen som tegneserieredaktør i Egmont.

Snodig Leder i seneste Lunch Magasin

Et innlegg delt av Johan H. Andresen (@johanhandresen)

– Det finnes ingen offisielle kompetansekrav for å bli en tegneserieredaktør, men du må være mer enn vanlig interessert i serier. Noe det første Johan fortalte meg var sin fascinasjon for den fransk-belgiske serietradisjonen, og bare der viser han til en unik historisk forståelse for mediet. Johan er også en god venn av Lunch-bladet, og en av de få som har fått en gjesterolle i serien, så da skulle det bare mangle at han ikke også får en gjesterolle som tegneserieredaktør, sier Tornes.

Egmont har blader som Billy, Pondus, Lunch, Donald Duck og et titall tradisjonelle julehefter i tegneserieporteføljen. Andresen skal derimot ikke ha ansvaret for alle disse titlene, men mer mot det som omtales som produksjonslinjen inn mot kreative serieskapere.

Blant annet skal han skrive lederartikler i Lunch, delta i planlegging av mediehusets julehefter og følge opp tegneserieforfatter Malin Falch, som har kontrakt på tre bøker med Egmont.

– Og kanskje det blir mulighet for å intervjue noen av våre store tegneserietegnere. Og planlegge deres neste stunt. Eller noe sånt. Dessuten regner jeg med at det kommer endel folk innom som vil noe. Og som må få et nei, et nei som likevel gjør at de fortsatt «gunner på». Det er jeg også vant til, skriver Andresen.(Vilkår)

Test av Beovision Eclipse 55
Audun Hage tester Bang&Olufsens nye OLED-tv, men en lydplanke som knuser de fleste hjemmekinoanlegg.
01:16
Publisert: