– Sørlandsnyhetene er kommet for å bli, men uten meg. Jeg skriver i dag mitt siste innlegg, har frasagt meg administrasjonsrettigheten og da er det også naturlig at jeg også avslutter mitt økonomiske bidrag til siden. Det er endelig valg, kall det gjerne et verdivalg, lyder en pressemelding på Facebook-siden Sørlandsnyhetene som sprer alternative nyheter.

Netthandelmillionær Einar Øgrey Brandsdal bekrefter til DN at han har skrevet pressemeldingen.

– Nå er det nok. Jeg orker ikke mer. Jeg har i praksis ikke vært på jobb på 20 måneder, og bare jobbet med dette, sier han til DN.

Kritikk fra redaktører og politikere

På under halvannet år har Sørlandsnyhetene snudd Kristiansand på hodet, med en alternativ tilnærming til nyhetsformidling. I sentrum sto sidens primus motor, mangemillionær Brandsdal, som er gründer av nettbutikken Blivakker.

For tilhengerne representerer Sørlandsnyheten maktkritikk av en elite i Kristiansand som beskyldes for å bruke nettverk og skjulte bindinger til sin fordel. Motstanderne mener siden har tippet over i konspirasjoner, sjikane og mobbing.

– Sørlandsnyhetene har tross alt vært en viktig kanal for mange, men dessverre har Sørlandsnyhetene mistet stor grad av troverdighet hos enkelte. Spesielt har kritikken haglet fra selvutnevnte sannhetsbærere som Fædrelandsvennen og fremtredende politikere. Kritikken har vært gjentagende om manglende redaktører, anonymitet, hetsende kommentarer og personkarakteristikker, skriver Brandsdal i meldingen.

«Manisk og ekstremt konspiratorisk»

Facebook-siden har til sammen drøyt 24.000 følgere. Tidligere denne uken kom både administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i Tinius-stiftelsen, som forvalter eierskapet i Schibsted, og pr-topp Hans-Christian Vadseth med sterk kritikk mot Sørlandsnyhetene.

– Det er noe manisk og ekstremt konspiratorisk over debatten i Kristiansand. Og som en følge av det er det mange som utøver selvsensur, sa Kjersti Løken Stavrum.

– Denne Facebook-siden mener det finnes et hemmelig nettverk, der alt må forstås i et nettverks- og konspirasjonsperspektiv. Har du en mening, er det fort fordi en har en tante som en gang jobbet for en person som kjente Nicolai Tangen. Alt blir satt inn i en absurd sammenheng det rett og slett ikke er mulig å forsvare seg mot fordi bevisbyrden blir snudd, sa Vadseth.

Kritikken kom etter at Stormberg-gründer Steinar Olsen hadde gått ut mot Facebook-siden for å spre konspiratoriske og negative karakteristikker om profilerte enkeltpersoner i Kristiansand.

Før det var gått 24 timer ble Olsen bedt om å svare på om han «sylter ned penger i Kina», samt beskyldt for å være «syk i hodet», gjøre sine ansatte til nervevrak og å være noe i nærheten av en rasist.

– Responsen viser hvor sykt dette er blitt. Den offentlige debatten i Kristiansand er skadeskutt, sa Vadseth.

I pressemeldingen erkjenner Brandsdal at Facebook-siden han har drevet har gjort feil.

– Vi har gjort mange feil, både vi som har stått bak SN og dere som kommenterer. Forstår kritikken, men det er viktig å påpeke at SN er en dugnadsside som oppsto av frustrasjon av mangelfull gravejournalistikk fra Fvn (Fædrelandsvennen, journ.anm.) og kritikkverdig bruk av fellesskapets midler. Flere av oss trengte et sted hvor vi kunne si ifra og diskutere, uten filter. Veksten til SN har tatt helt av, og det er naturlig å oppleve voksesmerter i alle vekstselskaper eller vekstsamfunn. Det er ingen unnskyldning for at det ordskiftet er blitt for tøft, men en forklaring, skriver han.

Utløste dusør på 500.000

Kjersti Løken Stavrum har tilknytning til Kristiansand gjennom svigerfamilien og er styreleder i byens kulturstiftelse Cultiva. Hun har også havnet i klammeri med Facebook-siden.

I en debatt forrige uke konfronterte Stavrum en lokalpolitiker for protestpartiet Tverrpolitisk Folkeliste hun mente underslo sin rolle i Sørlandsnyhetene, basert på en feilsendt epost.

Fædrelandsvennen publiserte en sak basert på episoden.

I etterkant ble Stavrum og avisen avkrevd svar fra Brandsdal på om Fædrelandsvennen var gjort klar over eposten i forkant av debatten og om det hele var avtalt spill med mål om å «sette [politikeren] i et dårlig lys og deretter publisere en svertekampanje mot ham noen timer senere».

Brandsdal utløste samtidig en dusør på 500.000 kroner til den som kunne oppklare saken. Stavrum avviser at det fantes noen slik konspirasjon mellom henne og Fædrelandsvennen.

– På ingen måte. Jeg reagerte spontant da jeg oppfattet at det han sa, ikke var sant, sa Stavrum til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.