Eirik Lae Solberg, Oslo Høyres byrådslederkandidat til kommunevalget, mener det sittende byrådet med Raymond Johansen (Ap) i spissen ikke er nok på hugget i bykampen om NRK.

Den tilspisser seg, ettersom både Skedsmo og Bærum gjør sine hoser grønne for å lokke statskringkasteren til å etablere nytt hovedkvarter hos dem.

– Dette understreker for meg at Oslo kommune har somlet i denne saken. Oslo kommune burde på et tidligere tidspunkt bestemt seg for hvor vi ønsker NRK, og så arbeidet for å gjøre dette området mest mulig attraktivt for NRK. Det kan man gjøre på flere måter – for eksempel ved å gi prioritet til denne saken i reguleringsarbeidet, altså at vi varsler NRK om at de vil få en raskest mulig saksbehandling i Plan- og bygningsetaten av en byggesak på det aktuelle området, sier han.

«Dette er varmluft»

Byrådsleder Raymond Johansen fnyser av kritikken fra Eirik Lae Solberg.

– Dette er varmluft, bare tull, sier Johansen, som viser til at Oslo kommune har tatt en rekke grep for å sikre kunnskapsbedrifter i Oslo.

Han viser til at Oslo kommune har tett dialog med NRK, noe som viste seg da Plan- og bygningsetaten og NRK torsdag fremla et felles planforslag for Marienlyst-tomten.

Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere forklart at han allerede har brukt en halv dag med ledelsen i NRK og Plan- og bygningsetaten for å se på byutviklingen som skjer rundt Økern og Hovinbyen.

– Vi spør om NRK ønsker å være motor i denne byutviklingen der det kommer 40.000-50.000 boliger og 50.000-100.000 nye arbeidsplasser, sa Johansen til DN mandag.

Påfallende om NRK forsvinner fra Oslo

Torsdag formiddag presenterte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen et planprogram for Marienlyst, som NRK håper kan lede frem til et salg av tomt og bygningsmasse for utbygging av en kommersiell aktør.

Etterpå ble Eriksen stående og snakke med journalister og fremmøtte interessenter. En av dem var Oslos byplansjef Ellen de Vibe, formelt direktør for Plan- og bygningsetaten.

– Er det ikke utenkelig å flytte NRK ut av Oslo?

– Kan jeg få kommentere det? Det er klart det ville være påfallende hvis landets kringkastingsvirksomhet, som NRK er, ikke lå i hovedstaden, sier Ellen de Vibe.

– Jeg hører hva du sier, kommenterer Thor Gjermund Eriksen.

Samtidig nekter han å si noe annet enn at NRK i denne fasen er opptatt av å holde alle muligheter åpne.

Raskt løp

Styret i NRK vedtok i fjor at statskringkasteren skal flytte fra dagens lokaler på Marienlyst ved Majorstuen og bygge nytt hovedkvarter et annet sted.

Nå er prosessen satt på skinner. Det er ventet at Plan- og bygningsetaten vil kunne fastsette planprogrammet for utvikling av Marienlyst-tomten allerede i juni.

Hele NRKs forslag til planprogram kan leses her.

Kringkastingshuset fredes, men NRK vil selge Marienlyst for å bygge nytt hovedkvarter. Kampen om å få nybygget til seg, er i full gang mellom Oslo og nabokommunene.
Kringkastingshuset fredes, men NRK vil selge Marienlyst for å bygge nytt hovedkvarter. Kampen om å få nybygget til seg, er i full gang mellom Oslo og nabokommunene. (Foto: Per Thrana)

Prosjektdirektør Jon Espen Lohne tror mye vil være avklart, både rundt Marienlyst og valg av ny NRK-lokalisering, allerede i løpet av 2019.

– Gitt at dette går etter planen, regner vi med å sitte med et mindre antall alternativer for nye lokalisering og kunne ta en beslutning innen utgangen av året, sier han.

NRK er avhengig av inntektene fra salget av Marienlyst for å få råd til å bygge et nytt hovedkvarter.

Meglere forbereder seg

Det er Hadrian Eiendom og Newsec som har fått jobben med å rådgi NRK i forbindelse med salg av hovedkontoret på Marienlyst.

Eiendomsaktører som Obos, Selvaag Bolig, Møller Eiendom, Solon Eiendom og Aspelin Ramm har allerede meldt sin interesse.

Oslos nabokommuner, Skedsmo og Bærum, har meldt seg på i lokaliseringskampen om det nye NRK-hovedkvarteret.

Illustrasjon av «porøs karrébebyggelse» i NRKs forslag til planprogram for Marienlyst.
Illustrasjon av «porøs karrébebyggelse» i NRKs forslag til planprogram for Marienlyst. (Foto: NRK)

De lokker henholdsvis med sentral tomt ved Lillestrøm bussterminal og plass i Telenors hovedkvarter. Telenor-bygget i Snarøyveien ligger i umiddelbar nærhet til en av de nye T-banestasjonene på Fornebubanen, som trolig står ferdig i 2027, påpeker Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Økern og Breivoll

Eirik Lae Solberg mener Oslo kommune må komme på banen med god tilrettelegging av kollektivtilbud for et nytt hovedkontor for NRK i Oslo.

Mens Oslo Arbeiderparti tidligere har tatt til orde for å få NRK til «sirkustomten» ved Munch-museet på Tøyen, går Høyre gått tungt inn for Groruddalen.

I sommer fikk Høyre og Venstre med seg KrF, Frp og Rødt på et flertallsvedtak som pålegger det sittende bystyret å ha en tett dialog med NRK for «å sikre etablering av nytt hovedkontor i Groruddalen».

Lae Solberg trekker spesielt frem Økern og Breivoll, som ligger mellom Bryn og Alna, på grunn av mulighetene for god kollektivtilgjengelighet.

– På Økern er det det allerede. På Breivoll kunne man gått sammen med staten for å etablere en ny jernbanestasjon, sier Lae Solberg.

– Jeg mener Oslo har mye å lære av hvordan andre kommuner jobber for å få store bedrifter plassert hos seg. Vi kan ikke ta lett på plasseringen av tunge kunnskapsbedrifter som NRK, sier Eirik Lae Solberg.

Han viser til hvordan Bergen har klart å samle flere tunge mediebedrifter, som TV 2, NRK Hordaland, Bergens Tidende og BA, i Media City Bergen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møter den generelle kritikken fra Eirik Lae Solbergvmed å vise til at Oslo har en campussstrategi for sterkere samarbeid mellom universitet og næringsliv for å styrke Oslo som kunnskapshovedstad.

Det er også utpekt tre innovasjonsdistrikter i Oslos nye kommuneplan, blant annet Hovinbyen. Hensikten er å sikre næringsvirksomhet rundt kunnskapsmiljøene, noe som skal gi økt verdiskaping og flere fremtidsrettede arbeidsplasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En podkast om bløff, bil og børs!

Slik selger de inn Lillestrøm til NRK
01:02
Publisert: