Emma Clare Gabrielsen begynner i DN Magasinet i juli, seks år etter at hun begynte å frilanse i Dagens Næringsliv første gang.

– Det føles litt som å komme hjem, selv om det er litt klisjé å si. Jeg kom dit og begynte å frilanse i DN da jeg var 20 og ble fast ansatt da jeg var 21. Jeg fikk min journalistutdannelse i Dagens Næringsliv, sier Gabrielsen.

Hun begynte å jobbe i Natt& Dag rett etter videregående, og har bare jobbet med journalistikk siden.

Cecilie Langum Becker, NRKs nye økonomikommentator.
Cecilie Langum Becker, NRKs nye økonomikommentator. (Foto: Privat)

Samtidig som Gabrielsen kommer tilbake til DN, ble det onsdag kjent at DNs digitalsjef Cecilie Langum Becker (37) går motsatt vei. Hun blir NRKs nye økonomikommentator.

Ville skrive igjen

Emma Clare Gabrielsen jobbet i DNs fredagsmagasin D2, men sa opp før jul i 2015 for å bli dokumentarjournalist i det tidvis kontroversielle NRK-prosjektet «Innafor».

I søknadsprosessen hadde hun utkonkurrert over 300 søkere til samme jobb.

Etter to år i NRK, sa hun opp og begrunnet det med at hun hadde lyst til å begynne å skrive igjen. Tidligere i vinter kom hun tilbake til DN som frilanser og har blant annet reist til Thailand for å intervjue krimforfatter Jo Nesbø i klatreveggen og til Stockholm for å snakke med kulturredaktør Åsa Linderborg om #Metoo.

– Det virker rart å slutte i NRK etter bare to år?

– «Innafor» er et konsept der programlederen tar med seeren gjennom «personlig undersøkende» dokumentarer rettet mot målgruppen 20–29 år. Jeg følte jeg hadde fått lage de dokumentarene jeg hadde i meg og ønsket å lage for denne gang. Så ville jeg gå videre, sier Gabrielsen.

DNs featureredaktør Gry Egenes er svært fornøyd med å få tilbake Gabrielsen.

– Emma er en original journalist og et stort talent. Vi gleder oss til få henne tilbake, sier Egenes.

Tøft om pedofili

Mens Gabrielsen skrev om både Kim Kardashian, hevnporno og seksualundervisning i D2, har hun blant annet intervjuet pedofile, testet ut prestasjonsdop og dokumentert intimkirurgi for NRK.

Nylig ble hun nominert til Gullruten i kategorien Beste kvinnelige programleder for den siste sesongen av dokumentarprogrammet.

– Hva var det tøffeste du jobbet med i «Innafor»?

– Det var helt klart den siste sesongen vi gjorde, som utelukkende tok for seg pedofili og seksuelle overgrep mot barn. Det er det tøffeste jeg har jobbet med noen gang. Å prøve å forstå pedofili og hvordan det er å leve med en sånn seksuell dragning mot barn var ganske tungt. Men jeg tror også det er det viktigste jeg har gjort som journalist. Vi ønsket blant annet å se på om samfunnet gjør nok og bruker de rette metodene for å hindre at barn utsettes for overgrep, sier Gabrielsen.

– Hva skal du skrive om i DN denne gangen?

– Da jeg var ansatt i D2 forrige gang skrev jeg om blant annet helse, seksualitet og livsstil. I DN Lørdag har jeg lyst til å fortsette å jobbe med helsedokumentarer i tillegg til større graveprosjekter, ved siden av portretter og reportasjer.

– Hvorfor prioriterer å skrive i en tid da det virker allment akseptert at man må ty til lyd og levende bilder for å nå frem til unge mennesker?

– Skriving er min foretrukne uttrykksform. Det er hovedgrunnen til at jeg vil tilbake til avis. Jeg synes det er litt tull å tenke at man ikke når frem til unge mennesker gjennom tekst lenger – nesten all kommunikasjon mellom unge mennesker foregår jo skriftlig i dag. Men jeg synes det er veldig gøy å lage journalistikk på ulike plattformer også. I NRK har jeg jobbet med levende bilder og dessuten fått prøvd meg litt på podkast, sier Emma Clare Gabrielsen.(Vilkår)

Fiskeriministeren om at færre unge velger fisk: – De tror det er komplisert å lage seg et fiskemåltid
Men selv mener fiskeriminister Per Sandberg at hans egen filetering bare holder til en toer, fra svigerfar.
02:05
Publisert: