Espen Egil Hansen går av som sjefredaktør i Aftenposten, skriver Aftenposten selv mandag morgen. Ifølge styreleder i Aftenposten, Siv Juvik Tveitnes, ga Hansen beskjed om at han mente tiden var inne for å gå av allerede før sommeren. Hansen tok over som sjefredaktør i avisen i 2013 og ble ett år senere utnevnt til administrerende direktør.

– Dette føles vemodig. Men samtidig er det noe fint med å gi seg på et tidspunkt der avisen man er så glad i er i godt skikk. Vi ansetter folk og satser journalistisk. På det personlige planet er jeg 54 år gammel, og skal jeg gjøre noe helt nytt så er dette et godt tidspunkt, sier Hansen til Aftenposten.

Fortsetter i direktørstilling

– Først av alt vil jeg skryte uhemmet av jobben han har gjort. Han har vært sjefredaktør siden 2013, og i disse årene har Aftenposten vært gjennom en utrolig rivende utvikling på både brukerbetaling, podkast, Aftenposten Junior og eventer. Skrytelisten er lang, sier Siv Juvik Tveitnes til DN.

Styreleder i Aftenposten, Siv Juvik Tveitnes, håper å finne en etterfølger til Espen Egil Hansen så rask som mulig.
Styreleder i Aftenposten, Siv Juvik Tveitnes, håper å finne en etterfølger til Espen Egil Hansen så rask som mulig. (Foto: Jeff Gilbert)

– Er det noe du ikke er fornøyd med?

– Nei, det kan jeg ikke si. Han har gjort en formidabel jobb.

Styrelederen sier at det var Hansens eget valg å gå av, og svarer «absolutt ikke» på om noen har bedt han om å ta avgjørelsen. Ifølge en pressemelding skal Hansen fortsette i en direktørstilling i moderselskapet Schibsted, en jobb konsernsjef i Schibsted Kristin Skogen Lund mener han er svært godt egnet til.

– Espen har vært en toneangivende leder i Schibsteds medievirksomheter i en årrekke. Han var sentral i å bygge opp VG Nett og har stått bak den digitale transformasjonen i Aftenposten. Det har gitt ham en unik kompetanse som Schibsted ønsker å utnytte på konsernnivå. Derfor er jeg veldig glad for at han nå tar ansvar for å utforske og meisle ut strategien for nye mediekonsepter i Schibsted, sier hun til Aftenposten.

Går av etter nyttår

– Styret ble informert om beslutningen fra Espen Egil i dag. Vi har satt ned et ansettelsesutvalg som skal finne en ny sjefredaktør. Den prosessen starter i dag. Det får ta tiden det tar, men vi vil forsøke å landet det så raskt som mulig, sier Tveitnes til DN.

Ansettelsesutvalget består av Tveitnes, tidligere VG-redaktør Torry Pedersen, Schibsted-direktør Mette Krogsrud, og ansattrepresentant Christian Sørgjerd. Hansen blir værende i sjefredaktørstolen frem til nyttår, men han vil stille seg til disposisjon hvis utvalget trenger lengre tid.

– Vi kommer til å starte prosessen internt i Schibsted. Vi har mange flinke interne kandidater i konsernet, sier Tveitnes.

Espen Egil Hansen begynte først som fotograf i VG i 1991, og ble etter hvert redaksjonssjef i 2000. Mellom 2008 og 2011 var han ansvarlig redaktør i VG Multimedia as, og frem til han ble sjefredaktør i Aftenposten i 2013 var han digitalredaktør i VG.

Han tok over etter Hilde Haugsgjerd som var sjefredaktør i avisen mellom 2008 og 2013.

«Trist dag»

Klubbleder Gunnar Kagge i Aftenposten sier han skulle ønske Hansen fortsatte som sjefredaktør lenger.

– Dette er en trist dag for Aftenposten på mange måter. Han har vært en veldig viktig sjefredaktør for avisen. Da han kom inn i 2013 var det i en bedrift i dyp krise, uten en forretningsmodell det var lett å tro på. Så har han ledet oss inn en situasjon der vi nå tror å ha funnet løsningen på å kunne leve av journalistikken. Her har han spilt en avgjørende rolle, sier han.

Siden 2013 har Aftenposten vært gjennom tøffe kuttrunder, og Kagge legger ikke skjul på at det til tider har vært konflikter mellom de ansatte og ledelsen.

– Jeg skulle av og til ønske at han lyttet mer til klubben og tok signaler fra sine ansatte. I all hovedsak har vi hatt et godt samarbeid. Det er ikke lett å vite hvordan man nedbemanner kraftig uten at det blir konflikter, men jeg tror de ville blitt mindre hvis våre råd hadde blitt mer hørt, sier Kagge.

Klubblederen sier de mener det er viktig at Aftenposten finner den beste, tilgjengelige medielederen i Norge.

– Det kan godt være internt Schibsted, men vi må bruke tiden som er nødvendig til å se utenfor konsernet, uten at jeg vil peke på noen konkrete navn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.