– Vi er glade for at innlegget nå er fjernet og denne saken er ute av verden. Dersom dette skulle skje igjen, håper vi Facebook vil reagere raskere, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

DN skrev mandag om den falske Kiwi-nyheten som sirkulerte på Facebook i nesten en måned.

Innlegget, som egentlig var en reklame for gamblingnettstedet LeoVegas, ble delt 107 ganger og likt over 1400 – til tross for at Kiwi prøvde å stoppe det i flere uker uten hell.

Saken så ut som hyggelig nyhetshistorie om en Kiwi-ansatt som hjelper en 95 år gammel mann hjem med matvarene, men teksten var falsk og bildet tydelig manipulert.

– Vi føler oss ganske maktesløse i denne saken, sier Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.
– Vi føler oss ganske maktesløse i denne saken, sier Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Vi føler oss ganske maktesløse i denne saken. Det første vi gjorde var å rapportere innlegget på vanlig måte, og vi tok også kontakt med Facebook Norge for å få fortgang i saken. De ba oss rapportere krenkelse av varemerke til Facebook, uten at det hjalp. Vi fikk raskt svar fra Facebook internasjonalt om at de ikke kunne se noe galt med innlegget vi hadde klaget inn, sa kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

Diktet opp historie

Den falske nyheten var basert på en reel historie fra Storbritannia i 2015 og som ble bredt omtalt i britiske aviser for to år siden. I den norske utgaven var derimot navn og store deler av historien endret, samt at hovedpersonen hadde fått en tydelig manipulert Kiwi-genser på overkroppen.

Etter at DN publiserte saken mandag, valgte Facebook derimot å fjerne innlegget likevel.

– Vi har fjernet eller deaktivert tilgangen til innholdet du rapporterte for brudd på Facebooks erklæring om plikter og rettigheter. Vi forstår det slik at dette løser problemet med åndsverkrettigheter, skriver Facebook i en epost til Kiwi og Norgesgruppens advokat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.