– For oss var det alltid klart at Messenger skulle være et samtalelignende produkt, sier teknologisk sjef på Facebooks Messenger-team, Mikhail Larionov.

DN møter ham på teknologikonferansen SXSW i Austin, Texas. En av de viktigste temaene under konferansen er maskiner som «kan snakke» og oppføre seg ganske likt mennesker.

Messenger er Facebooks chattetjeneste, med én milliard brukere, og nå er robotene i ferd med å innta tjenesten. Disse kalles «chatbots» og man kan snakke eller tekste med dem.

Brukes av mediene

Det siste året har flere medier eksperimentert med robotteknologien på Facebook-tjenesten.

Flere om benet

Et selskap som har meldt seg på «bot»-racet, er Chatfuel, et oppstartselskap fra 2015 som har penger fra det californiske inkubatorselskapet Y Combinator i ryggen.

Chatfuel har laget en plattform som gjør det enkelt for selskaper å bygge tjenester som leverer samtalelignende kommunikasjon mellom maskin og menneske på Messenger.

Både musikkanalen MTV, The New York Times, Adidas, Audi og TechCrunch har laget sine egne chatbots ved hjelp av Chatfuel. 

– Før måtte man lære seg programmeringsspråk for å snakke med datamaskiner. Nå lærer datamaskinene seg menneskespråk, sier Andrew Yaroshevsky, Chatfuels produktsjef.

Det er ikke alt chatboten til Brew The Way forstår.
Det er ikke alt chatboten til Brew The Way forstår. (Foto: Skjermdump)

Personlig økonomi

På SXSW var også Trim (@asktrim på Messenger), en «bot» for personlig økonomi rettet mot amerikanere som hevder den vil spare brukerne for mange penger.

Messenger var opprinnelig en reklamefri meldingstjeneste, men nå er kommersielle aktører altså i ferd med å blande seg inn i samtalene mellom familie, venner og kolleger.

Og det å dukke opp i en tråd like over en av vennene dine, er utrolig kraftfullt, bekrefter Trim-sjef Thomas Smyth.

– Du vil ikke ha en annonse rett ved siden av en melding fra din beste venn, sier han.

Og for deg som lei av å måtte legge ut i detalj om hvilke kaffebønner du foretrekker til baristaen før du får lov til å kjøpe med deg en kvartkilo?

Prøv å chatte med «kaffe-boten» Brew The Way (@brewtheway) på Messenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.