Facebook har fått støtte fra mer enn et dusin selskaper for en ny kryptovaluta som angivelig annonseres neste uke, for så å lanseres neste år. Det rapporterer The Wall Street Journal. Selskapene inkluderer Visa og Mastercard, PayPal, Uber, Stripe og Booking.com.

Wall Street Journal spekulerer i om disse selskapene ønsker å bli involvert i utviklingen av kryptovalutaen, slik at de kan overvåke Facebooks betalingsambisjoner, samt dra nytte av populariteten til valutaen.

Facebook er allerede det selskapet i verden som har relasjoner til flest mennesker via sine sosiale plattformer. De inkluderer i tillegg til Facebook også Whatsapp, Messenger og Instagram.

Hvert selskap skal angivelig investere rundt ti millioner dollar for å finansiere utviklingen av valutaen. Selskapene blir dermed en del av Libra Association, en uavhengig samarbeidsavtale som styrer den digitale valutaen uavhengig av Facebook.

Kryptovalutaen skal visstnok døpes globalcoin, mens prosjektet kalles Libra. Prosjektet er hemmelig, og selskapet vil ikke kommentere detaljene som er lekket.

Les også: Facebook kan bli et finansuhyre

– Like lett å sende penger som bilder

For å forhindre at valutaen svinger for mye antas det at selskapet skal knytte kryptovalutaen opp mot etablerte valutaer, som amerikanske dollar, euro og japanske yen, skriver BBC. Kryptovalutaen globalcoin skal være en såkalt stablecoin, som betyr at den vil ha en fast verdi mot amerikansk dollar. Én globalcoin vil være verd én dollar.

Under Facebooks årlige storfest i april sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg at «det burde bli like lett å sende penger til noen, som å sende et bilde». Nå vil han at brukerne skal kunne sende penger over Facebooks meldingsprodukter som Whatsapp og Messenger.

Møter med sentralbanksjef

Zuckerberg skal allerede ha hatt møter med den britiske sentralbanksjefen Mark Carney, som skal ha diskutert muligheter og risikoer ved å lansere en egen kryptovaluta. I tillegg skal selskapet ha søkt rådgivning hos det amerikanske finansdepartementet, og flere potensielle partnere ser ut til å være involvert i de omdiskuterte valuta-planene – som kredittkortutstedere og overføringsfirmaer. Av disse er blant annet Western Union, som ser på billige og raske måter å sende og motta penger på, uten en bankkonto.

Tidligere i mai sendte det amerikanske Senatets bankkomité et åpent brev til Zuckerberg, med spørsmål om hvordan valutaen vil fungere, og hvordan brukernes persondata skal ivaretas på en sikker måte. Det siste året har vært preget av en rekke skandaler for selskapet, spesielt innen personvern, der Cambridge Analytica-skandalen er en av de mest kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.