– Vi skal faktasjekke og avdekke falske nyheter, sier nybakt redaktør Kristoffer Egeberg (42) i Faktisk.
Faktisk er en ny tjeneste opprettet av Dagbladet, NRK og VG som skal publisere artikler hvor de faktasjekker påstander som fremsettes i offentligheten, på sosiale medier og i norske medier.
– Vi skal bistå folk i å bli mer kritiske til den etter hvert ganske store informasjonstrømmen som er der ute i alle kanaler, sier Egeberg.
Falske nyheter på alles lepper
Fremveksten av nettsider som tjener penger på å spre falske nyheter i sosiale medier og en USA-valgkamp uten like, har satt begrepet falske nyheter på dagsorden.
– Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet, sier sjefredaktør Gard Steiro (41) i VG i en pressemelding.
På nettet «omringes» de mer eller mindre seriøse aktører av nettverk som tjener penger på å spre konspirasjonsteorier, løgner eller voldsomt overdrevne eller fordreide fortellinger.
Jonathan Albright, professor i kommunikasjon ved Elon-universitetet i Nord-Carolina, har skrapet 300 falske nyhetssider. Kartet avdekker 1,3 millioner hyperlenker som binder dem sammen og lenker de falske sakene opp mot økosystemet for vanlige nyheter.
Bruker åtte millioner kroner
Hvor stor Faktisk-redaksjonen blir er ennå ikke klart, men Egeberg sier det har vært seks til syv i prosjektfasen.
Tilsammen blir det skutt inn åtte millioner kroner i Faktisk, fra Dagbladet, VG og NRK, samt stiftelsene Fritt Ord og Tinius.
Fritt Ord jobber for å verne og styrke ytringsfriheten i Norge – og forvalter en formue på tre milliarder kroner.
Tinius-stiftelsen forvalter arven etter mediemogulen Tinius Nagell-Erichsen og har majoritetskontroll i mediekonsernet Schibsted.
Selv om Dagbladet og VG foreløpig er eiere, vil innholdet Faktisk publiserer være fritt for alle. Egeberg sier de også er åpne for å inkludere flere parter i samarbeidet.
Kamp på flere fronter
Fra før er det iverksatt en rekke tiltak i kampen mot spredning av falske nyheter og feilinformasjon.
Tjenesten Snopes har allerede faktasjekket urbane myter og påstander på internett i over 20 år. Men de senere årene har også faktasjekksider som amerikanske Polititfact og britiske Full Fact vokst frem.
En av verdens fremste aviser, New York Times, har opplevd solid abonnementsvekst, til tross for at USAs president Donald Trump gjentatte ganger referer til journalistikken deres som «fake news».
– Å støtte fri og uavhengig journalistikk betyr noe, var avisens svar til Trump.
Facebook varslet i fjor at de ville innlede samarbeid med faktasjekkere for å luke ut falske nyheter.
Til nå har Facebook rullet ut tjenesten i Tyskland og USA, hvor faktasjekkere nå flagger historier som sprer seg på Facebook som «omstridte».
Tysklands justisminister har lagt frem et lovforslag som vil ilegge folk som legger ut falske nyheter på sosiale medier en bot på 50 euro (950 kroner).
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.