Siden fotball-VM i Russland startet 14. juni er det spilt 48 kamper i gruppespillet, som ble avsluttet torsdag kveld.

Samtlige ble sendt på NRK eller TV 2. Nå viser seertallene at publikum har fulgt nøye med, tross varmebølge i deler av landet:

17 kamper er sett av mer enn en halv million seere i snitt. To kamper har bikket over en million seere.

Årets gruppespill har hatt høyere seertall i snitt per kamp enn forrige fotball-VM – både på NRK og TV 2.

Lineær-tv gjør fortsatt nytte

Tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat sier fotball-VM har vært veldig bra så langt.

– Det er nesten overraskende høye seertall. Fotball-VM står veldig sterkt, og viser at lineær-tv fortsatt gjør nytte under de store mesterskapene, sier han.

Kommersielt tviler han likevel på at TV 2 har fått full uttelling, ettersom reklamemarkedet er i ferd med å gå over i sommermodus.

– De har neppe fått solgt alle seerne i juni til normale priser. Men de gode VM-tallene gir TV 2 en mulighet til å tilfredsstille noen faste annonsører ved å gi dem litt ekstra seere til en lavere pris enn vanlig, sier han.

TV 2 har hittil hatt 60.000 flere seere i snitt per VM-kamp enn i forrige VM.

Noe av forklaringen er svært gunstige kamptidspunkter, sett med norske øyne. Til sammenligning gikk turneringen i 2014 i Brasil og hadde kampstart først ved midnatt for en del kamper i gruppespillet.

Bjørn Gunnar Rosvoll er TV 2s salgs- og markedsdirektør.

– Kamper klokken 20 er veldig bra – det er et tidspunkt som er veldig kommersielt gunstig, sier han.

– Vi har estimert høye seertall, og denne gang er alle forventningene innfridd, sier han.

– Men klarer dere å selge alle disse seerne?

– Det er vanskelig å bli helt utsolgt når det er så gode tall som nå, men det er veldig god etterspørsel og vi leverer veldig gode kampanjer når vi har så gode seertall, sier Rosvoll.

«Fotball skal ses live og lineært»

Ifølge NRKs tall virker tv-seingen under fotball-VM å utvikle seg annerledes enn øvrig lineær tv-seing. Resten av året er det å se på lineær-tv til oppsatte tidspunkter i ferd med å bli erstattet av strømme-tv der seerne kan bestemme tidspunktet selv.

– Det er interessant at vi har over en halv million seere i snitt per kamp allerede i gruppespillet. Det er faktisk er bedre enn gruppespillene under VM i 2014 og EM i 2016. Dette viser styrken til kringkastet tv og er diametralt motsatt av det vi ser innen tv-drama. Fotball skal ses live og lineært. Og selv om lineær-tv-seerne er blitt brutalt mye eldre, særlig de siste to årene, holder VM-publikumet seg faktisk minst like «ungt» som for fire år siden.

Janne Fredriksen er redaksjonssjef i NRK Sport.
Janne Fredriksen er redaksjonssjef i NRK Sport. (Foto: NRK)

VAR øker spenningen

Redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK Sport liker bruken av videoassistert dømming (VAR), som har fått gjennombrudd under VM.

VAR innebærer at hoveddommeren kan stanse spillet og konsultere videoopptak av spesielle episoder før han tar en endelig avgjørelse.

– At VAR skaper økt spenning og flere diskusjoner er åpenbart. Dette har kommet inn som et nytt element i fotballen som skaper engasjement. Det er bra. Alle som er interessert i fotball mener noe om VAR. Selv om det er umulig å vite hvilke utslag det gir for oppslutningen, tror jeg ikke det er negativt, sier Fredriksen.(Vilkår)

Muskelhukommelse
Syklist Terje Marøy forteller om hvordan han gjorde comeback etter 46 års restitusjon.
01:21
Publisert: