Den franske markedsplassen Leboncoin har utmerket seg som en av stjernespillerne på Schibsted-laget som utfordrer giganter som Ebay, Letgo-eier Nasper og den tyske grupperingen Scout om å være verdensledende på det nettbaserte rubrikkmarkedet.

– Om man ser på summen av verdiene Leboncoin produserer for oss, er den åpenbart vår klart viktigste plattform for online rubrikkannonser, sier finansdirektør Trond Berger i Schibsted til DN etter konsernets kapitalmarkedsdag i Barcelona tirsdag kveld.

Tidligere i november presenterte Schibsted en total omsetning på nærmere 6,2 milliarder kroner fra rubrikkmarkedet på sin Q3-presentasjon. Av de sto den franske markedsplassen for nærmere 1,8 milliarder, som tilsvarer mer enn 29 prosent av Schibsteds totale inntekt fra rubrikkmarkedet. Schibsteds to store norske markedsplasser Finn og Shpock omsatte til sammenligning for nærmere 1,5 milliarder kroner – sammenlagt.

Rundet to milliarder i fjor

Den franske markedsplassen er blitt den fjerde mest trafikkerte nettsiden i Frankrike, bak Google, Facebook og Youtube. Markedsplassen har over 26 millioner unike brukere hver måned, altså nesten 40 prosent av Frankrikes totale befolkning på 66,9 millioner.

Mellom 2014 og 2016 økte Leboncoin omsetningen med over 42 prosent, fra drøyt 1,4 milliarder til godt over to milliarder kroner. Om selskapet gjør det likt i årets fjerde kvartal som i de tre foregående, vil omsetningen i år ligge på rundt 2,3 milliarder.

Administrerende direktør Antoine Jouteauden sier til DN etter sin presentasjon på kapitalmarkedsdagen at selskapet på 11 år er blitt markedsleder på privatannonser, eiendom- og bilmarkedet i hjemlandet.

– Vi er en klar nummer én i Frankrike på de områdene, og øker også markedsandelen vår på jobbseksjonen av rubrikkmarkedet, sier han.

Antoine Jouteau er sjef for markedsplasstjenesten Leboncoin i Frankrike.
Antoine Jouteau er sjef for markedsplasstjenesten Leboncoin i Frankrike. (Foto: Fartein Rudjord)

Han forteller at selskapet startet som en markedsplass for privat kjøp og salg, men har gjennom gode kontakter med bransjen jobbet seg over i de profesjonelle delene av rubrikkmarkedet. De har også skapt inntekt på brukersiden ved å la brukerne betale for å gjøre annonsene sine mer synlige, som er blitt en integrert del av Schibsteds andre markedsplasser.

– Inntektene våre er tredelte. Vi har skapt inntjening på privat innhold gjennom en premium-modell, der brukerne kan betale for å øke synligheten og flytte annonsene sine oppover. Vi har også store inntekter fra profesjonelle aktører og annonsører, sier Jouteauden.

Milliardomsetning

Under kapitalmarkedsdagen tirsdag kveld viet Schibsted det meste av presentasjonene til markedsplassdivisjonens virksomhet. Konsernet delte i september opp driften i to selskaper: Schibsted Media, der konsernets mediedivisjoner slås sammen, og Schibsted Marketplaces, der rubrikksidene ble samlet.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal og Marketplaces-sjef Sondre Gravir la frem at konsernet de siste 12 månedene har omsatt for over 840 millioner euro i rubrikkmarkedet, fordelt på 38 produkter over 22 land. Det tilsvarer over åtte milliarder norske kroner.

Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal. Schibsted arrangerte kapitalmarkedsdag i Barcelona tirsdag kveld.
Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal. Schibsted arrangerte kapitalmarkedsdag i Barcelona tirsdag kveld.

Ryssdal sier til DN at Leboncoin har vært en essensiell del i veksten til konsernet.

– De har holdt på siden 2006. Vi startet det fra bunnen av, og eide først 50 prosent, før vi i 2010 kjøpte ut vår franske medaksjonærer. Det er en investering vi er veldig godt fornøyde med, sier konsernsjefen.(Vilkår)