NRK melder på sine egne nettsider at programlederen ble for dyr for kanalen, etter at de ble utkonkurrert i en budrunde.

– Vi synes naturlig nok at det er synd, for Skavlan har vært viktig innhold for NRK. Fredrik Skavlan har vært en av NRKs viktigste profiler i 20 år, sier eksternredaktør i NRK, Petter Wallace til NRK.

Til DN sier Wallace at NRK som en lisensfinansiert allmennkringkaster må vise måtehold i prissettingen av innhold de investerer i.

– Vi føler at med vår finansieringsmodell, så forventer både markedet og våre lisensbetalere at vi ikke er kostnadsdrivende og at vi er moderate i hva vi betaler for innhold. Noen ganger oppstår det situasjoner der vi rett og slett må konkludere med at vi ikke har råd. Dette var en slik situasjon, sier Wallace.

– Hvor stor var avstanden opp til TV 2s bud?

– Det var såpass stor avstand at vi ikke kunne forsvare å investere så mye i ett prosjekt. Det ble en avgjørelse NRK måtte ta, og vi valgte å slutte med «Skavlan». Det informerte vi dem om i morges, sier han.

Går til konkurrenten

TV 2 er godt fornøyd med å ha kapret Skavlan fra konkurrenten.

– Jeg har i dette minutt sagt internt at jeg er lettere elektrisk over at Fredrik har lyst til å komme til oss. Det er vi kjempeglade for, sier kanaldirektør Trygve Rønningen til DN.

– Hvordan har dere fått dette til?

– Det er Fredrik selv som har ønsket å være med på vår digitale satsinger. «Skavlan» passer veldig godt inn i ambisjonene vi har med TV 2 Sumo. Dette er Norges største talkshow, og vi vil trykke ganske hardt på for at dette blir en viktig brikke av vår satsing med Sumo. Skavlan-universet skal få stor plass digitalt, sier han.

Rønningen ønsker ikke å si hvor dyrt talkshowet ble for kanalen.

– Vi kan ikke si noe om tall, men vi opplever at det vi først og fremst har snakket om, er hvordan vi kan utvikle dette prosjektet. Så har det selvfølgelig en pris, men det handler mer om hans visjon for programmet. Han ønsker å være mer i London og New York enn han har vært, og å investere i programmet på den måten. Det er ikke slik at vi putter pengene i lommen til Fredrik, dette er en satsing på selve innholdet og utvikling av programmet lineært og digitalt, sier han.

Flere forhandlinger

Fredrik Skavlan har gjennom sitt heleide selskap Fredrik Skavlan as hatt et samlet overskudd før skatt på 50,5 millioner kroner fra 2012 til 2016. Fjorårets regnskapstall er ikke tilgjengelig ennå.

Wallace i NRK sier årets forhandlinger var den fjerde i rekken etter at Skavlan sluttet i NRK til fordel for sitt eget produksjonsselskap.

– De tidligere gangene har andre tilbud ikke vært en del av det. Det uventede ligger i at vi er kommet i en veldig overraskende konkurransesituasjon så tett opp mot høstens sesong. Men dette er vi skodd for å klare, sier han.

Satser på strømming

Skavlan sier også selv i en pressemelding at programmet har meldt overgang til TV 2 for å være en delt av TV 2s Sumo-satsing.

– TV 2s offensive fokus på streaming passer godt med våre journalistiske ambisjoner. Det er en distribusjon der vi kan tilby lengre og mer dyptgående samtaler, tilrettelagt for moderne seere som er vant til å velge, sier han.

– I tillegg vil selvsagt en lineær versjon av «Skavlan» være tilgjengelig på TV 2 fredag kveld, legger han til. Skavlan hintet selv til TV 2-overgangen på Twitter tirsdag morgen.

«Skavlan» blir produsert av produksjonsselskapet Monkberry, og er blitt sendt på NRK siden 2009. Før det het programmet «Først & Sist», og det ble sendt fra 1998 til 2007.

– Redaksjonen og jeg er takknemlige for vår felles talkshow-historie og for over 20 fine år i NRK. Det har vært et eventyr. Men når man har rundet 50, er det på tide å flytte hjemmefra, sier Skavlan.

Ifølge NRK skal Anne Lindmo fylle hullet i «gullrekka» på fredagene etter Skavlan.

Den svenske rikskringkasteren SVT skal fortsatt sende «Skavlan», slik de har gjort siden 2009.(Vilkår)

Førstemann over får 325.000
Steinar Hoens rekord har stått i 21 år. 325.000 kroner venter den første som hopper høyere.
01:13
Publisert: