«Da vi planla dekningen av Kvinnedagen var vi enige om å oppfordre sterke kvinnestemmer fra mange samfunnsgrupper til å skrive. I tillegg skulle vi spørre en mann om å formulere en hyllest til kvinnen. Det ble Aune Sand. Vi burde ikke gjort det», skriver sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad på Facebook.

VG har også omtalt saken – som hadde tittelen «Les Aune Sands vakre hyllest til kvinnen på kvinnedagen».

Sand er oppvokst på Hvaler utenfor Fredrikstad.

Avpublisert etter knapp time

Svendsen skriver at han ikke trakk saken fordi den var dårlig eller spesielt vågal.

«Men fordi det ble feil å publisere et dikt med til dels erotiske beskrivelser av kvinnekroppen på en slik dag. Derfor ble teksten avpublisert etter en knapp time, og vi beklager ubetenksomheten vår. Jeg håper imidlertid ikke at dette tar oppmerksomheten bort fra alle de gode og viktige tekstene vi har publisert i dag», skriver han.

Svendsen sier til DN at avisen ikke tenkte nøye nok gjennom hva Sand pleier å skrive om kvinner før de ba om teksten.

– Vi tenkte det kunne være mer i form av en ordinær tekst, og ikke som et dikt. Vi kunne meget vel konkludert med at dette blir noe som kanskje kunne bli upassende. Det beklager vi, sier han.

Han legger til at avisen hadde fått én kommentar om diktet på Facebook. Etter å ha lest den, satte Svendsen seg ned og leste gjennom Sands tekst på nytt.

– Jeg konkluderte med at dette kan oppfattes som feil av noen på en dag som i dag. Da valgte vi rett og slett å avpublisere den, sier han.

Hyller egen tekst

Teksten Fredriksstad Blad satte på trykk er gjengitt i to av Sands siste Instagram-innlegg, bekrefter tv-profilen overfor DN.

– Jeg så ikke denne komme. Men dette er det beste jeg har gjort som kunstner. Man skal ikke være redd for seksualiteten, det er det mest vidunderlige vi har fått – og når vi er heldige, så blir det barn av det også, sier Aune Sand.

– Men forstår du kritikken fra Svendsen om at beskrivelser av kvinnekroppen slo feil ut på 8. mars?

– Diktet er en hyllest til kvinnen, erotikken, kvinnens hofter og kvinnens øyne. Vi er så heldige at vi bor i et demokrati hvor vi har ytringsfrihet. Ytringsfriheten og demokratiet er noe av det mest fantastiske vi har i dette landet.

– Hva tenker du om at Fredriksstad Blad avpubliserte teksten du skrev?

– Vi har en fri presse hvor redaktøren gjør akkurat det han mener er riktig. Det hyller jeg. Men så har vi noe vidunderlig som heter Instagram, hvor jeg kan fortsette å legge ut mine dikt. Det kommer jeg til å fortsette med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN har testet Huaweis første brettbare mobiltelefon: Huawei Mate X
01:25
Publisert: