– På vegne av NHST tar jeg avstand fra uttalelsene fra Gunnar Bjørkavåg. De er ikke representative for den kulturen vi ønsker i konsernet. En moderne mediebedrift må rekruttere talenter og kompetente medarbeidere med ulik bakgrunn, skriver styreleder Anette Olsen i NHST Media Group om konsernsjef Gunnar Bjørkavåg.

Bjørkavåg er i hardt vær etter sine uttalelser i fredagens utgave av DN. Der svarer han på uttalelser fra VGs politiske redaktør Hanne Skartveit om at en skjev kjønnsbalanse kan føre til en ensidig «gutta boys»-kultur i en konsernledelse.

Som DN skrev fredag er det null kvinner og syv menn i konsernledelsen i NHST Media Group, som eier aviser som Dagens Næringsliv og Morgenbladet.

– Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, sa Bjørkavåg til DN.

Olsen sier imot sin egen konsernsjef.

– For å fremstå som attraktiv for dyktige medarbeidere, er det viktig at vi har kvinnelige ledere på høyest mulig nivå. På dette området har ikke NHST gjort en god nok jobb, og her kreves det systematisk og langsiktig innsats. Hvordan dette konkret skal angripes er noe som blir et viktig tema både i styre og ledelsen fremover, skriver hun.

Machokultur

Uttalelsene har ført til sterke reaksjoner i mediebransjen, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim skrev fredag formiddag et åpent brev til konsernsjefen.

Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve, som selv sitter i konsernledelsen i NHST, stiller seg bak sin politiske redaktør og mener kommentarene fra Bjørkavåg er uheldige.

– Jeg synes ikke kommentarene hans var spesielt gode. De bidrar til å forsterke inntrykket av en machokultur. Mange i DN, både kvinner og menn i alle aldersgrupper, har reagert på dem. Hans kommentarer oppleves forhåpentlig ikke som representative for kulturen i Dagens Næringsliv, sier han.

Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv reagerer på uttalelsene til konsernsjef Gunnar Bjørkavåg.
Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv reagerer på uttalelsene til konsernsjef Gunnar Bjørkavåg. (Foto: Aleksander Nordahl)

Når DN ringer Bjørkavåg for å få hans kommentar, sier konsernsjefen at han ikke ønsker å forsvare seg utover en fullstendig beklagelse.

– Jeg har beklaget mine uttalelser både i form og innhold. De som kritiserer meg har helt rett, det er det enkle svaret på det, sier han.

Jobber med dårlig kjønnsbalanse

Djuve sier han ikke opplever at Bjørkavågs uttalelser er representative for kulturen blant konserntoppene i NHST.

– Konsernledelsen består i stor grad av dem som leder de største virksomhetene i konsernet. I denne gruppen er det åpne og konstruktive diskusjoner, blant oss mennene i 40- og 50-årene som deltar, sier Djuve.

Heller ikke i Dagens Næringsliv, som er NHSTs største virksomhet, er kjønnsbalansen jevn. I redaktørkollegiet til DN finnes bare én kvinne blant de seks redaktørene i avisen, featureredaktør Gry Egenes.

– Hva er grunnen til det?

– Egenes er stedfortredende sjefredaktør når jeg ikke er her, men vi har for få kvinnelige redaktører. Da Sofie Mathiassen sluttet som politisk redaktør og ble erstattet av Kjetil Alstadheim, falt andelen kvinner i kolofonen fra 33 prosent til 17 prosent. Skulle gjerne ha ansatt en kvinne da, men syntes, og synes fremdeles, det var umulig å ikke ansette en så dyktig medarbeider som Alstadheim, sier Djuve.

Han sier han som sjefredaktør har vært opptatt av å rekruttere kvinner til DN.

– Vi har flere ekstremt dyktige kvinnelige journalister og mellomledere i redaksjonen, og jeg er helt sikker på at kvinneandelen blant redaktørene vil øke etter hvert, sier Djuve.

«Ledelsen må gjerne komme til oss»

Hanne Skartveit i VG ville fredag formiddag ikke kommentere Bjørkavågs kommentarer overfor DN.

– Jeg har sagt det jeg har å si om den saken, sier hun.

Fredag florerer meningene om Bjørkavågs uttalelser blant andre profilerte mediepersonligheter.

Redaktør Anna B. Jenssen i Morgenbladet inviterer Bjørkavåg til redaksjonen for noen gode råd.
Redaktør Anna B. Jenssen i Morgenbladet inviterer Bjørkavåg til redaksjonen for noen gode råd. (Foto: Gorm K. Gaare)

Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen i NHST-eide Morgenbladet mener uttalelsene fra konsernsjefen var uheldige, men understreker at de ikke må overskygge problemstillingen han uttalte seg om.

– Selve statistikken er mer alvorlig enn uttalelsen. Det er helt klart for få kvinnelige ledere i NHST-systemet og det må vi gjøre noe med. Morgenbladet er heldigvis et hederlig unntak. Vi har hatt høy bevissthet rundt dette og har et flertall av kvinner både blant redaktørene og i ledergruppen. Konsernledelsen må gjerne komme til oss hvis de trenger noen gode råd, skriver hun i en tekstmelding til DN.

«Mangler forståelse»

Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim delte Bjørkavågs uttalelser på Facebook tidlig fredag og morgen, og fikk stor respons. I timene etter er innlegget blitt kommentert av blant andre politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende, redaktør Marie Simonsen i Dagbladet, sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Alle kritiserer Bjørkavågs uttalelser.

Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten mener Bjørkavåg gir inntrykk av at han har manglende forståelse for hele problemstillingen. Foto: Javad Parsa
Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten mener Bjørkavåg gir inntrykk av at han har manglende forståelse for hele problemstillingen. Foto: Javad Parsa (Foto: Javad Parsa)

– Det er en oppsiktsvekkende uttalelse fra en konsernleder i 2017. Det etterlater et inntrykk av at han har manglende forståelse for hele problemstillingen, manglende ydmykhet, og at det er åpenbart at han ikke tar det på alvor. Med det sitatet demonstrerer han at han selv er en representant for gutta boys-kulturen Skartveit kritiserer, sier Sørheim.

Hun legger til at hun mener Bjørkavåg representerer en form for usunn konkurransementalitet, der det å være leder sidestilles med å ha mest muskler.

– Det fremstår som en macho uttalelse, lite forenlig med moderne lederverdier. Det er ikke om å gjøre å ha de største armmusklene eller hoppe høyest, sier hun.

Styremedlem Kimberly Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge, har ikke mulighet til å kommentere saken, opplyser kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen.(Vilkår)