Etter at New York Times avslørte at Hollywood-toppen Harvey Weinstein hadde drevet systematisk seksuell trakassering gjennom flere tiår, har den såkalte #metoo-kampanjen på sosiale medier satt søkelyset på lignende hendelser i flere andre bransjer.

I Sverige har medier- og tv-profiler fått gjennomgå på sosiale medier, noe som har ført til intern granskning i flere mediehus. Denne uken valgte TV4 å avslutte alt samarbeid med programlederen Martin Timell, etter at han ble anklaget for seksuell trakassering og overgrep.

I Norge har ikke lignende historier kommet til overflaten i mediene, bortsett fra kulturredaktør Sarah Sørheims kommentar som omhandlet hvordan en profilert norsk medieleder forsøkte å kysse henne og flere andre ute på byen for en tid tilbake.

1. Hva slags reaksjoner har du fått på kommentaren?

– De deler seg grovt sett i to leire: De som takker for at jeg tok opp temaet, og som i likhet med meg mener seksuell trakassering og ledere med dårlig rolleforståelse er et problem vi bør ta på alvor, og de som mener opplevelser som det jeg beskrev bør være innenfor det man får tåle, og at det ikke er noe å lage en sak ut av.

2. Har noen kontaktet deg angående kommentaren?

– Ja, jeg har fått mange reaksjoner, flere enn jeg vanligvis får på kommentarer. Det viser seg at det er ganske mange som har hatt lignende opplevelser og som setter pris på at det blir tatt opp.

3. Hvorfor er det flere historier om seksuell trakassering som kommer frem i Sverige enn i Norge?

– Det vet jeg ikke, men vi kan jo håpe at det skyldes at det er færre tilfeller av det i norsk arbeidsliv. Samtidig skal vi være obs på at dette er et vanskelig tema å reise, og at det kan være store mørketall her. I så fall håper jeg #metoo-kampanjen kan være med på å gjøre det lettere for folk å fortelle, om de sitter på slike erfaringer.

4. Tror du det finnes norske Harvey Weinstein-historier?

– Jeg håper det ikke gjør det, men det ville vært naivt å avfeie at det kan ha skjedd også her i Norge.

5. Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle sa til NRK at han håper den systematiske seksuelle trakasseringen ikke kunne ha skjedd i Norge. Er du enig med Stanghelle, og har du diskutert dette med ham?

– Vi har diskutert dette temaet både nå og tidligere. Det mener jeg alle ledergrupper bør gjøre. Det er en del av lederjobben å være seg bevisst at seksuell trakassering kan forekomme på alle arbeidsplasser, og sørge for å ha rutiner for hva en skal gjøre om det kommer opp tilfeller. Jeg er glad for at det foreløpig ikke er blitt avdekket saker av samme omfang som i Sverige her i Norge, men det betyr ikke at det ikke har skjedd eller kan skje også her.(Vilkår)