– Dette er Norges mest spennende lederjobb innen mediebransjen. NHST har veldig sterke merkevarer, har vist evne til å stå i endring på endring og har langsiktige og solide eiere. Mediebransjen er i radikal endring, og jeg trives godt i situasjoner der det er flere spørsmål enn svar, sier Hege Yli Melhus Ask til DN, og legger til.

– Så etter litt grubling, sa jeg ja.

NHST Media Group eier blant annet Dagens Næringsliv, Morgenbladet og Mynewsdesk. Ask kommer fra stillingen som konserndirektør i Gjensidige Privat, hvor hun ledet privatmarkedsdivisjonen. Få dager tidligere hadde hun blitt presentert som ny leder for Gjensidige skadedivisjon, og som styreleder for Gjensidiges virksomhet i Baltikum.

– Jeg hadde sett frem til nye utfordringer i Gjensidige, et selskap jeg føler en sterk lojalitet til, så timingen var ikke den beste. Men jeg kunne ikke la NHST-muligheten gå fra meg, sier Ask til DN.

Kontaktet av hodejeger

Den første kontakten kom fra NHSTs hodejeger for noen måneder siden. Men kontrakten med styreleder Anette Olsen i NHST Media Group ble først signert i forrige uke.

– Styret møtte Hege torsdag ettermiddag og besluttet å tilby henne stillingen, sier Anette Olsen.

Planen er at Ask skal jobbe ut september i Gjensidige, og så tiltre som øverste sjef i NHST 1. november.

– Du har uttalt at det vippet mellom økonomi og journalistikk da du skulle velge utdannelse. Har du noen gang angret?

– Nei, men da jeg møtte Amund Djuve, sa jeg at han ikke skulle bekymre seg: Jeg skal hverken påvirke eller være med på å utvikle eller endre journalistikken som konsernsjef i NHST. Men jeg ser det jo som et pluss at jeg er glad i gode leseropplevelser.

Helt uten medieerfaring er Ask imidlertid ikke. I åttende klasse hadde hun nemlig arbeidsuke i VGs Rampelys-redaksjon.

– Hva er det du finner spennende med media?

– Det er todelt. Det er kanskje den bransjen sammen med varehandelen som har merket digital disrupsjon mest og hardest. Jeg trigges av å føle endringen på kroppen og en «sense of urgency». Jeg trives med digital forretningsutvikling og å anvende brukerinnsikt og stordata til å finne nye inntektskilder. Det andre er samfunnsrollen. Uavhengig mediekonsern er en forutsetning for demokratiet.

– Hvordan oppdaterer du deg selv på nyheter?

– Jeg får DN Ekspress-mailen hver morgen. Jeg har tilsvarende fra NY Times. Så leser jeg fortløpende nyheter gjennom dagen, primært på mobil. Jeg får nyhetsvarsel fra DN både på temaer og journalister. Jeg er innom E24 og Aftenposten. Finansavisen leser jeg primært på papir på jobben, sammen med Financial Times. Morgenbladet får vi hjem på papir. Jeg har også hatt Klassekampen, for å få litt bredere perspektiv.

Styreleder i NHST, Anette Olsen, sammen med påtroppende konsernsjef Hege Yli Melhus Ask.
Styreleder i NHST, Anette Olsen, sammen med påtroppende konsernsjef Hege Yli Melhus Ask. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Har du tro på at NHST utgir papiraviser etter 2025?

– Jeg er overbevist om at DN på papir ikke vil se ut som i dag om fem og ti år. Andelen inntekter fra papiraviser kommer til å falle, men det er nok klokt å komme om bord før jeg mener noe veldig tydelig om dette.

Hege Yli Melhus Ask tar over etter Gunnar Bjørkavåg, som i januar sluttet som konsernsjef kort tid etter at han utfordret VGs politiske redaktør Hanne Skartveit til «iq-test eller padletur» i en diskusjon om skjev kjønnsfordeling blant ledere.

Markerte seg mot kvotering

– Hvordan skal du jobbe med kvinner i ledergruppe og datterselskaper i NHST Media Group?

– Jeg vet det er gjort et grundig arbeid internt knyttet til mangfold, kjønnsbalanse og innovasjon i konsernet. Anbefalingene som er kommet ut av det arbeidet gleder jeg meg til å sette meg inn i. Jeg er opptatt av at vi bruker hele talentpoolen, alle de dyktige medarbeiderne, når vi skal rekruttere blant annet til lederstillinger. I ledergruppene jeg har hatt har vi naturlig hatt jevn fordeling av kjønnene fordi jeg tror at mangfold, både i alder, kjønn og etnisitet, gir bedre diskusjoner og bedre beslutninger.

– Hvordan mener du man best skal gå frem for å rekruttere kvinner?

– Jeg er opptatt av at vi leter blant alle potensielle kandidater når vi skal rekruttere til lederstillinger eller andre spennende oppgaver. Rekruttering av kvinner og menn er relativt likt, vi må bare være bevisste på å benytte hele talentbasen. Jeg er sikker på at jeg får mange gode innspill på hvordan vi kan sikre mangfold og talentutvikling i konsernet når jeg får møtt og snakket med NHST-medarbeiderne.

I 2002 sa Ask at hun ville ha seg frabedt lovbestemt kvinnekvote i styrene i næringslivet. Det skjedde i forbindelse med debatten om regjeringens forslag om en lovpålagt kvinneandel på 40 prosent.

– Hvordan ser du på dette i dag?

– Jeg var yngre, og var nok ganske bastant. Jeg er fremdeles ikke for lovbestemt kvotering på generell basis, men jeg ser at lovbestemt kvinneandel har hatt god effekt i styrene. Det har nok vært sunt å brekke opp, slik at det ikke rekrutteres fra samme base hele tiden.

Hatt Grieg som mentor

Da Ask engasjerte seg i debatten om kvinnekvotering, motsa hun skipsreder Elisabeth Grieg på debattplass i DN.

– Etterpå tok jeg kontakt og spurte om hun kunne tenke seg å være mentoren min. Det har sklidd mer over i en vennskapelig relasjon, og jeg vet jeg alltid kan ringe henne, sier Ask.

– Hva er det beste rådet hun har gitt deg?

– Ofte har det vært fortløpende råd i karrieren. Men oppsummert har det vært å ha troen på meg selv, også i nye utfordringer.

Ask har vært leder siden hun ble patruljefører i speideren i 1988.

– Hva slags leder er du?

– Jeg spør ganske mye om tilbakemeldinger, så jeg vet en del om hva medarbeiderne mener om meg. Jeg oppleves nok som tydelig, energisk og resultatorientert. Jeg er glad i mennesker, og bruker mye tid ute i organisasjonen og på å få lederteamet til å fungere.

– Hva betyr det i praksis?

– Det betyr at teamet skal ha felles eierskap til totalresultatene og at medlemmene i teamet stoler på hverandre og på at det som besluttes i teamet er bedre enn det hver enkelt beslutter. Jeg liker å sette mål som skal nås i fellesskap og få organisasjonen med på å nå de målene. Jeg er ganske utålmodig og liker at folk har det morsomt på jobb, sier Ask.

Og legger til at også hun har sine svakheter.

– Jeg har litt stort engasjement, og kan bli for detaljorientert. Det skyldes nok litt at jeg har ledet privatkundemarkedet både i Hafslund og Gjensidige, og der sier man at «retail is detail», så jeg er kanskje yrkesskadet. Men jeg jobber med det.

– Hva slags form for ledelse har du liten tro på?

– Detaljstyring, hehe. Jeg har iallfall selvinnsikt … Fryktbasert ledelse. Å spille på usikkerhet i en gruppe. Det å ikke utvise tillit. Hvis du ikke får tillit blir du som medarbeider usikker og da får man ikke ut det beste.

– Hvordan kobler du av fra jobben?

– Når du har barn på to og fire er det familien som preger fritiden. Men det gode er jo at når en fireåring ber deg ser på tegningen sin, så er du til stede i nuet. Familien er ganske friluftsglad, så det blir også ski- og sykkelturer i marka, sier Ask.

Tre kandidater til slutt

Styreleder Anette Olsen beskriver prosessen med å finne Gunnar Bjørkavågs etterfølger som «svært grundig».

– Hvor mange potensielle kandidater var med til siste runde?

– Vi hadde tre, der Hege var den beste.

I vinter sa ​Anette Olsen at «for å fremstå som attraktiv for dyktige medarbeidere, er det viktig at vi har kvinnelige ledere på høyest mulig nivå. På dette området har ikke NHST gjort en god nok jobb, og her kreves det systematisk og langsiktig innsats. Hvordan dette konkret skal angripes er noe som blir et viktig tema både i styre og ledelsen fremover».

– Kan denne ansettelsen ses som et svar på denne situasjonsbeskrivelsen?

– Vi har i lengre tid på tvers av konsernet hatt grupper av medarbeidere som har arbeidet med mangfold, kjønnsbalanse og innovasjon. Videreføringen av dette arbeidet vil stå på agendaen for den nye konsernsjefen og styret.

– Har du følt et press for å ansette en kvinne?

– Nei. Vi har kun vært opptatt av å finne den beste personen, sier Anette Olsen.

Hektisk dag

Administrerende direktør og sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve (55) signaliserte i vinter at han selv neppe var den mest aktuelle kandidaten til å bliny konsernsjef, og tippet at hun kom til å ha ganske tung digital kompetanse.

– Hva er ditt inntrykk av den nye konsernsjefen?

– Det er min jobb å gjøre et godt inntrykk på henne, ikke omvendt. Men jeg har hatt ett møte med henne og det virker lovende, sier Djuve.

Ask fikk en hektisk dag på jobben i Gjensidige med mange hyggelige tilbakemeldinger både internt og eksternt.

– Jeg har hatt en type jobb i Gjensidige der jeg er blitt kjent med mange i organisasjonen, og det gjør at det har kommet tilbakemeldinger fra rådgivere og mellomledere på mange nivåer. De har betydd mye for meg, og det er hyggelig å se at det har hatt betydning hvilken leder jeg har vært. Mange synes jeg har fått en veldig spennende jobb, sier Ask.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Produksjonen av Stein Erik Hagens tre er i full gang i Kina
Et 14 meter høyt tre, med blader som kan programmeres. Se kunstverket som Stein Erik Hagen ønsker å bringe til Oslo.
00:41
Publisert: