«Elbiler forurenser like mye som nye dieselbiler»

«Stopp innvandringen til Norge!!»

Leser du kommentarfelt til norske nettaviser eller Facebook, kan det virke som mange har glemt hvordan en vanlig samtale mellom to eller flere mennesker foregår. Aviser som Dagbladet og Nettavisen har også besluttet å stenge kommentarfeltene fordi kommentarene ikke tilfører sakene noe positivt.

Dette problemet ønsket den tyske avisen Die Zeit å gjøre noe med.

I et forsøk på å fjerne etablerte filterbobler og ekkokamre på sosiale medier, lanserte derfor redaksjonen i fjor en algoritme som matchet mennesker som var rykende uenig og førte dem sammen i det virkelige liv.

Tysk idé

Morgenbladet har tidligere beskrevet prosjektet som en datingtjeneste for meningsmotstandere.

– Vi så at store deler av samfunnet hadde glemt hvordan man kan kunne snakke med hverandre, sier Philip Faigle til Morgenbladet, som er redaktør i Die Zeit Online og ansvarlig for Tyskland snakker.

Her kan du svare på spørsmål for å delta:

Etter at Morgenbladet dro til Tyskland i desember 2017 for å hente prosjektet hjem til Norge, har avisen fått med seg NRK, Fagbladet og Dagens Næringsliv for å lansere tjenesten også her til lands i år.

– Vi tror at det er mange som er bekymret for en stadig sterkere polarisering i samfunnsdebatten «Hele Norge snakker» er et tilbud til samfunnsengasjerte lesere som er lei unyanserte nettdebatter, men som ønsker å møte noen de er uenig med i en konstruktiv meningsutveksling på en cafe, en benk i parken eller der det måtte passe, sier nyhetsredaktør Tor M. Nondal i Dagens Næringsliv.

Pilotprosjekt i NRK

Nondal sier spørsmålene som kan diskuteres er hentet fra den norske samfunnsdebatten.

– Det er spørsmål som vi av erfaring vet engasjerer og som mange mener sterkt og mye om. Følgelig er det viktige spørsmål i vår tid som det er grunn til å diskutere, sier Nondal.

– Vårt mål å samle så mange som mulig fra ulike miljøer og deler av samfunnet. NRK har nylig avholdt et pilotprosjekt og interessen for å delta var overveldende. Nå er vi i gang med selve hovedprosjektet og vårt håp er at så mange som mulig melder seg til denne samfunnsdebatt-dugnaden. Påmeldingen er åpen til 1. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.