– Da denne jobben ble ledig, kjente jeg at jeg kunne tenke meg den. Derfor tok jeg kontakt med Thor Gjermund Eriksen og meldte min interesse, sier Helje Solberg (51).

VGTV-redaktøren har vært nesten halve livet i VG, men da Alexandra Beverfjord sluttet som nyhetsdirektør i NRK tidligere i år, for å bli ny sjefredaktør i Dagbladet, åpnet det seg opp en sjanse hun ikke kunne unngå å ta.

Tirsdag ble det klart at hun blir ny nyhetsdirektør i NRK.

– Jeg kom inn som politisk reporter i VG i 1994, midt under EU-kampen, og har hele tiden hatt spennende, utfordrende og meningsfylte jobber. Det er jeg svært takknemlig for, sier Solberg.

I en pressemelding sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at Solberg viser et sterkt engasjement for NRKs oppdrag og for kvaliteten i journalistikken.

– Jeg er trygg på at vi har fått en nyhetsdirektør som kan forholde seg til det kortsiktige presset og tempoet i en nyhetsorganisasjon, der etiske problemstillinger og publiseringsavgjørelser skal tas løpende, og som samtidig har evnen til å tenke langsiktig og planlegge for kommende trender og behov, sier han.

Konkurranse fra gamle kolleger

Søkerlisten, som nettavisen Medier24 har fått tilgang til i etterkant av at ansettelsen ble kjent, viste at Solbergs tidligere VG-kolleger Espen Olsen Langfeldt og Marius Tetlie også søkte på jobben. De to jobber nå som redaktører i Nyhetsdivisjonen – og Tetlie fungerer også som konstituert nyhetsdirektør.

Men det var altså Solberg som ble valgt.

– Jeg vil nå i første omgang bruke tid på å bli kjent med medarbeiderne og organisasjonen. Jeg oppfatter at NRK jobber uhyre godt strategisk, og nå må jeg sette meg godt inn i dette arbeidet, sier Helje Solberg.

Solberg har vært administrerende direktør og redaktør i VGTV siden 2014. Det har vært en krevende jobb: I 2014 gikk VGTV 71,5 millioner kroner i minus før skatt. I 2015 gikk det 86,9 millioner i minus. I 2016 bedret imidlertid tallene seg, men fortsatt med 37,9 millioner i minus. I 2017 var det foreløpige driftsresultatet (ebitda) på minus 7,5 millioner, ifølge Medier 24 i februar.

Solberg ble i 2017 kåret til årets kvinnelige medieleder av Medienettverket, blant annet grunnet snuoperasjonen i VGTV.

Hun tror de gamle medarbeiderne vil bli harde konkurrenter når hun starter i NRK, som ser ut til å bli til høsten.

– Ja, selvfølgelig blir det hard konkurranse, både på å være best på gravende og løpende nyheter. Men det er en sunn konkurranse, sier Solberg.

Tar over endret divisjon

DN skrev i vinter om de steile frontene mellom tidligere nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord og tillitsvalgte i nyhetsdivisjonen.

Beverfjord sluttet nylig i NRK, for å ta over sjefredaktørjobben i Dagbladet.

Beverfjord igangsatte i løpet av sin tid som sjef omstillinger i nyhetsdivisjonen, for å kunne være bedre rustet for en digital fremtid.

– Nyhetsdivisjonen i NRK har gjort flere riktige strategiske grep. Divisjonen er omorganisert, på en måte som jeg oppfatter som fremtidsrettet. Det er satset ytterligere på gravende journalistikk. Dette vil fortsette. Det er helt avgjørende at mediene har slik type journalistikk. I tillegg skal NRK være best på løpende nyheter og en arena for debatt og aktualitet, sier Solberg.

Leder i NRKJ, Richard Aune, sier i en kommentar at Solberg er et godt og spennende valg.

– Solberg får svært gode tilbakemeldinger fra klubben og journalistene i VG. Hun beskrives som ryddig, real, samarbeidsvillig og faglig sterk. Vi gleder oss til å jobbe sammen med henne om å videreutvikle NRK og nyhetsjournalistikken vår.(Vilkår)