– Det var veldig ubehagelig. Jeg oppfattet at blomstene var ment som en trussel om hva jeg kunne vente meg hvis jeg skrev videre om denne saken, sier journalist Målfrid Bordvik i Dagens Medisin.

Over lengre tid har fagbladet og nyhetsavisen for helsevesenet skrevet en rekke kritiske saker om den danske helsegründeren Jesper Melin Ganc-Petersen (44) og millionselskapene han har bygget opp i Norge.

Dansken har tjent seg søkkrik på betalingsautomater på legekontorer rundt om i landet, og på inndriving av ubetalte legeregninger. Automat-gründeren dro alene inn i overkant av 550 millioner kroner i 2017.

Etter å ha blitt nektet intervju med ham flere ganger, fikk hun og kollegaen Anne Hafstad til slutt komme på kontoret hans. Det var uenigheter knyttet til sitatsjekken, men etter at saken ble publisert hørte de ingenting.

Jesper Melin Ganc-Petersen er blitt rik på å levere teknologiløsninger til helsevesenet.
Jesper Melin Ganc-Petersen er blitt rik på å levere teknologiløsninger til helsevesenet. (Foto: Aleksander Nordahl)

Fire dager senere fikk Bordvik derimot en stor overraskelse levert på døren.

Et bud kom med 300 røde roser og hjertekonfekt fra en anonym avsender.

«Takk for sist. Håper å se deg igjen snart … Kjære tanker, F», sto det på kortet.

– Jeg skjønte at det ikke var mannen min som hadde sendt dette til meg. Det virket som om noen forsøkte å antyde at jeg hadde vært utro.

Uvanlig formulering

Bordvik tok kontakt med Interflora som blomstene var levert gjennom. Bestillingen var gjort på nett, og avsenderen hadde ikke fylt inn navn, adresse, eller nummer.

Det var derimot et spor som fikk Bordviks tanker inn på at Ganc-Petersen kunne stå bak: Formuleringen på kortet.

– «Kjære tanker» er en uvanlig formulering på norsk, men i Danmark sier man jo «kærlige hilsner,» sier hun.

Et bud kom med 300 røde roser og hjertekonfekt fra en anonym avsender til journalisten i Dagens Medisin.
Et bud kom med 300 røde roser og hjertekonfekt fra en anonym avsender til journalisten i Dagens Medisin. (Foto: Målfrid Bordvik)

– Det var spesielt ubehagelig at blomstene ble levert hjem til meg hvor jeg bor sammen med mannen min og to små barn. I samråd med redaktøren min bestemte vi oss for å anmelde hendelsen, da vi mener det er prinsipielt viktig å anmelde alle trusler.

Bordviks redaktør, Markus Moe, skriver i en epost at de oppfattet at kortet har som intensjon å skape en usikkerhet og frykt for at man ikke vet hva som venter rundt neste sving.

– Journalister og redaktør skal tåle mye – og mer enn andre som ikke deltar i offentligheten. Men trusler skal ikke aksepteres, og alle former for trusler må politianmeldes, skriver Moe.

Politiet etterforsket saken umiddelbart, og tok kontakt med Interflora og fikk betalingsinformasjonen. Bestillingen viste at det var bestilt fem buketter til en sum på 5400 kroner, og de var betalt med kortet til en i Jesper Melins nærmeste krets.

Begge nektet å la seg avhøre, og til slutt valgte politiet å henlegge saken.

– Saken er blitt henlagt på bevisets stilling fordi vi var i tvil om hvorvidt forholdet lå over grensen til hva som er straffbart. Når vi har konkludert som vi har gjort, er det fordi vi mener det ligger under grensen. Likevel var det viktig for oss å få denne hendelsen avklart og inn i våre systemer. Det kan være viktig hvis det kommer nye hendelser rettet mot journalistene i Dagens Medisin, sier politiadvokat John Lode Roscoe ved Vest politidistrikt til Dagens Medisin som selv omtalte saken onsdag.

«Ikke like moro lenger»

I forrige uke besøkte DN Jesper Melin Ganc-Petersen på kontoret for et intervju. Mot slutten av møtet omtalte han om episoden med Dagens Medisin.

– Det var dette med spontaniteten min. Sist gang jeg hadde en journalist på besøk, var det så hyggelig at jeg sendte henne 300 roser. Da hun politianmeldte meg, var det ikke like moro lenger.

– Du ble politianmeldt?

– Ja, det var ikke så smart av meg. Jeg har sagt unnskyldt til journalisten og politiet henlegger saken. Det skulle bare være en gimmick, sa han.

Holder ikke mål

Bordvik har fått unnskyldningen fra Ganc-Petersen, men reagerer på at den først kom etter at Dagens Medisin bestemte seg for å lage sak om det.

– Nå kom det nettopp en beklagelse, men vi tenker i vårt stille sinn at det er rart at den kommer fire måneder etterpå. Hvis han innså at dette var så dumt, kunne han kommet med denne beklagelsen før.

Hun mener også at unnskyldningen ikke holder mål.

– Han har sagt at det var ment som en spøk, men vi oppfattet det som at han ville skremme oss fra å fortsette kritisk journalistikk mot han og selskapet hans.

Bordvik forteller at hun har tenkt om det var en overreaksjon å politianmelde saken, men ble beroliget av generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Nei, jeg synes det var fornuftig å la politiet gjøre en vurdering av dette. Så er jeg enig med politiet i at det er vanskelig å få dette rubrisert som en trussel i straffelovens forstand, sier Jensen til Dagens Medisin på spørsmål om avisen overreagerte.

Han mener likevel at det var et skittent triks fra Melin.

– Dette må oppfattes som at rosene er ment å gjøre livet surt for en journalist, sier han til avisen.

«Vennlig ment spøk»

Jesper Melin Ganc-Petersen stiller seg undrende til hele saken og reaksjonen fra journalisten og magasinet.

– Dagens Medisin var invitert inn til en halvdags omvisning og intervju hos oss denne høsten. Slik jeg oppfattet det, hadde vi en svært god tone under besøket. I etterkant var jeg uenig i en del av påstandene i saken som kom ut av intervjuet, i tillegg til at Dagens Medisin ikke opplyste om interessekonflikten de har. Jeg valgte å sende roser og sjokolade til journalisten som en vennlig ment spøk, mest for å vise at jeg ikke tok saken ille opp, sier helsegründeren.

Bonnier Business Press ab eier både Dagens Medisin, Norsk Helseinformatikk as og legetime.no.

Ganc-Petersen sier han ikke stilte til politiavhør på grunn av prioriteringer.

– Da politiet i etterkant tok kontakt på telefon, fikk jeg beskjed om at det handlet om bestikkelse av en journalist. Senere ble motivet fra politiets etterforskning oppgitt som hensynsløs adferd. Det sto ingenting om at journalisten oppfattet handlingen som en trussel. Jeg anså derfor ikke saken som en prioritet. Det var først da Dagens Medisin tok direkte kontakt at jeg oppfattet hvordan dette hadde blitt tolket. Jeg sendte derfor en unnskyldning til journalisten to dager etter at Dagens Medisin hadde tatt kontakt og gjort meg oppmerksom på hvordan journalisten hadde tolket hendelsen. Jeg har beklaget til journalisten og håper med det at saken er over, sier han og legger til:

– Jeg vil også legge til at jeg håper på mer kritisk journalistikk om e-helse fremover – for det trenger vi.

Dagens Medisin-redaktør Markus Moe understreker at deres journalistikk har handlet om maktkonsentrasjonen til Melins selskaper. Han mener det er et sidespor at Dagens Medisin er eid av Bonnier, som er Nordens største mediekonsern og også eier selskaper innen e-helse.

– Det er irrelevant med tanke på vår journalistikk om hvordan Melin har bygget seg opp. Takhøyden for kritikk mot medier skal etter mitt syn være høy. Vi har publisert et debattinnlegg som Melins kollega, Johan Bernt Michelsen, styreleder i Melin Medical og Melin Collectors, har skrevet – og som kritiserer oss for dette. Det ligger åpent på Dagens Medisin på nett, og kan leses av alle, skriver Moe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

IT-kaos på legekontoret
Lege og IT-gründer Jesper Melin demonstrerer hvor ubrukelig og dyr offentlig satsning på helse-IT kan være.
02:08
Publisert: