En mann bosatt i Oslo skrev til NRKs tidligere USA-korrespondent Tove Bjørgaas at han hadde penger til å betale for at noen skulle voldta henne. Det er ifølge dommen skjerpende at trusselen fremsettes på en offentlig Facebook-side og overfor en offentlig person, samt at det er knyttet til hennes yrkesutøvelse som journalist.

– Jeg har fått en del kritiske kommentarer, men dette er den groveste. Mange har opplevd verre enn meg, men det er bra at slike tilfeller tas på alvor, sier Tove Bjørgaas, som var USA-korrespondent frem til i sommer og nå jobber som utenriksmedarbeider i NRK.

Meldingen ble postet i starten av 2017. Mannen har selv forklart i retten at han skrev meldingen som et ledd i det han opplever som en pågående konflikt med Bjørgaas og NRK knyttet til sitt politiske engasjement.

Han deltar i Facebook-grupper som benytter seg av lignende argumentasjon, og skal ifølge dommen ha skrevet mange slike meldinger. Han forklarte at han aldri møter opp hos noen personlig og at han aldri ville følge opp det han skrev i meldingen.

Mannen ble denne uken dømt i Oslo tingrett til 55 dager ubetinget fengsel.

I tillegg til Facebook-meldingen til Bjørgaas, ligger «tre tilfeller av skremmende og plagsom opptreden» til grunn for dommen.

Mannen erkjente seg ikke skyldig. Forsvarer la ned påstand om frifinnelse, eller eventuelt at han ble «ansett på mildeste måte». Aktor la ned påstand om fengsel i 60 dager.

Tidligere straffedømt

– Jeg har fått forståelse av at han har vært involvert i en rekke saker også tidligere, og jeg synes det er bra at disse sakene ikke bare blir henlagt, sier Bjørgaas til DN.

Det var NRK som anmeldte tilfellet.

Bjørgaas forklarer at meldingen kom på et innlegg hun hadde delt på sin åpne Facebook-profil som USA-korrespondent. Bjørgaas sier at hun var i USA på tidspunktet kommentaren ble skrevet og at hun ikke opplevde det som en reell trussel, men at det likevel er riktig å ta denne typen adferd på alvor.

Mannen er tidligere domfelt blant annet for trusler, senest i 2005, hvilket er skjerpende for saken. I dommen skrives det at tiltaltes adferd virker gjennomtenk og systematisk.

DN har vært i kontakt med mannens forsvarer, som ikke ønsker å kommentere saken.

Reell frykt ikke avgjørende

Flertallet av retten finner at innholdet i meldingen til Bjørgaas rammes av straffelovens paragraf 263. I paragrafen står det at straffebudet rammer «den som i ord eller handling truer med straffbar adferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år».

Dommen legger til grunn at voldtekt er straffbar adferd, og at det ikke skal være straffriende hvorvidt mottager av trusselen rent faktisk opplevde frykt, men at trusselens innhold og sammenhengen den er fremsatt i kan ha slik virkning.

Et mindretall i retten mener meldingen ikke var egnet til å skape frykt, særlig fordi den ble sendt på en offentlig Facebook-side, hvor «utrivelige og usorterte ytringer som målbærer uenighet» vil kunne forekomme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen iq-test og padletevling med NHSTs nye konsernsjef
– Jeg kommer nok heller til å invitere på en hyggelig tur i skogen, Sier Hege Yli Melhus Ask.
01:24
Publisert: