TV 2-reporter Kadafi Zaman er pågrepet og satt i varetekt i Pakistan etter demonstrasjoner i forbindelse med valget som avholdes 25. juli. Aftenposten skriver at de har fått tilgang på en politianmeldelse der det kommer frem at Zaman, sammen med 38 andre, er anklaget for drapsforsøk etter at det ble skutt mot politiet under opptøyene. Pakistanske myndigheter mener Zaman deltok i demonstrasjonene.

– Jeg har ikke alle detaljene, men vi er klare over at han har harde beskyldninger mot seg, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

De pågrepne skal også være anklaget for å ha tatt mobiltelefoner fra fire politimenn, for å ha ødelagt en politiuniform og for ordensforstyrrelse.

Solbrække forteller at Zaman i utgangspunktet var på ferie med familie nord i Pakistan, men at han tok kontakt med nyhetskanalen og tilbød seg å rapportere fra demonstrasjonene for TV 2.

– I likhet med det enhver journalist ville gjort, tok han kontakt da han så hvordan situasjonen der var. Zaman ble pågrepet like før han skulle ha livesending fra stedet med mobiltelefon. Han opplyste politiet på stedet om at han var presse uten at det gjorde saken noe annerledes.

Angrepet og slått

TV 2-reporteren ble arrestert under demonstrasjoner i Gujrat nord i Pakistan. Det har vært opptøyer i området i forkant av det pakistanske provins- og nasjonalvalget 25. juli. Rett før han ble pågrepet fredag like etter klokken 13, rapporterte Zaman om massepågripelse av politikere som støtter tidligere statsminister Nawaz Sharif.

– Zaman sitter i en varetektscelle sammen med andre. Han har det etter forholdene greit, og har fått mat og vann. Men det er små celler, og det er trangt og varmt, sier Solbrække.

Hun har ikke selv vært i direkte kontakt med Zaman, men TV 2 har vært i kontakt med familien hans og andre som er på stedet. Zaman har formidlet til TV 2 at han fikk hard medfart under arrestasjonen:

– Jeg var vitne til ekstrem voldelig adferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen.

Fremstilles mandag

Søndag formiddag er det foreløpig ukjent hvor lenge Zaman blir sittende i varetekt. TV 2 har kontakt med Utenriksdepartementet og ambassaden i Islamabad for å løse situasjonen.

– Vi jobber hovedsakelig gjennom formelle kanaler. Vi har også tett oppfølging av Zamans familie i Pakistan og i Norge, sier Solbrække.

Aftenposten melder søndag at de har besøkt Zaman på politistasjonen der han holdes varetektsfengslet. Avisen skriver at Zaman er varetektsfengslet til mandag, og at han da vil bli fremstilt for retten på ny.

Zamans forsvarer i Pakistan, Imran Bamta, sier til Aftenposten at anklagene mot TV 2-reporteren er latterlige. Han opplyser også at Zaman har anmeldelser mot seg fra to ulike politistasjoner, hvorav den ene er på bakgrunn av steinkasting mot politiet. Han sier at Zaman har fått innvilget kausjon i den ene av de to sakene.

– Vi jobber for at han også får innvilget kausjon i den andre saken. Og så vil vi vurdere å gå til sak mot politiet fordi de har utsatt Kadafi for ekstrem vold, sier Bamta til Aftenposten.

Ifølge avisen sier politiet i Gujrat at de vil be om varetektsfengsling i syv nye dager mens etterforskning pågår.(Vilkår)

KrFU-lederen til Knut Arild Hareide: – Prioriter!
Se videohilsenen fra leder av ungdomspartiet til KrF-leder Knut Arild Hareide.
00:36
Publisert: