I 2010 utgjorde andelen kvinnelige kilder i norske medier 31 prosent, der det globale gjennomsnittet var 24 prosent. Ifølge nye undersøkelser for 2015 har kvinnelige kilder sunket til 24 prosent i Norge, mens andelen globalt ligger på samme nivå som tidligere, melder Kilden.

Norge ligger også to prosentpoeng under Europas gjennomsnitt på 26 prosent.

Hvert femte år velger forskere en tilfeldig dag der de teller antall kvinnelige og mannlige kilder i mediene i undersøkelsen The Global Media Monitoring Project (GMMP).

Få kvinnelige eksperter

Professor Elisabeth Eide. Foto: Kyrre Lien,
Professor Elisabeth Eide. Foto: Kyrre Lien, (Foto: NTB scanpix)
- Det mest interessante fra undersøkelsen er kanskje at andelen kvinnelige eksperter står på stedet hvil globalt sett. Kvinner dominerer fortsatt på grasrota, men det er flest menn i eliten, forteller professor Elisabeth Eide ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ser man på professorer som et eksempel på eksperter ligger den kvinnelige andelen av professorer på 26 prosent i Norge, men likevel utgjør kvinner bare 20 prosent av eksperter intervjuet i media.

Basert på undersøkelsens tall for Europa blir kvinner sjelden intervjuet i politisk øyemed, og hentes oftere inn som kilder i saker som omhandler skjønnhet, mote, familie og helse.

VG med lavest kvinneandel

I den norske undersøkelsen var forskningsobjektene fem papiraviser, fire TV-nyhetssendinger, seks nettmedier og tre radiosendinger. Dagsavisen hadde 40 prosent kvinnelige kilder og rager høyest, mens VG hadde kun 11 prosent og dermed lavest kvinneandel.

- Det kan være helt tilfeldig at Dagsavisen har en høyere kvinneandel hos sine kilder enn VG. VG hadde likevel en mye større dekning av flyulykken som fant sted i Alpene dagen før hvor kildeutvalget var mannsdominert, sier Eide.

Kan være påvirket av flyulykke

Professor Kristin Skare Orgeret.
Professor Kristin Skare Orgeret. (Foto: privat)
24. mars styrtet et passasjerfly i Alpene, og hendelsen dominerte nyhetsbildet dagen derpå. Det er flere menn som virker som flyeksperter og piloter, og dette begrenset antall kvinner benyttet som kilder. I tillegg var øyenvitnene som ble intervjuet nesten bare menn.

- Man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner basert på én dag, men samtidig ble denne dagen undersøkt i 114 land, noe som gir et godt oversiktsbilde, og det er et ganske oppsiktsvekkende tilbakeslag. Det går tregt framover, sier professor Kristin Skare Orgeret som utførte undersøkelsen for Norge sammen med Eide og masterstudentene Tine Eide og Thea Norden Dahl.

«Mediene burde inkludert flere kvinner»

Både Orgeret og Eide tror at flyulykken kan være en forklaring på det mannsdominerte kildeutvalget, men mener mediene likevel burde inkludert flere kvinner.

- Det er en stor andel kvinner blant kabinansatte, og de har like mye ansvar for sikkerheten om bord som piloter, påpeker Eide.

Samtidig mener professorene at flere kvinner burde vært blant øyenvitnene som ble intervjuet. Ifølge Kilden intervjuet NRK bare mannlige landsbybeboere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.