- Regjeringen vil følge opp Stortingets bestilling om et initiativ for fremtidig modell for kommersiell allmennkringkaster før jul. Derfor har vi bedt Mediemangfoldsutvalget forsere sitt arbeid og levere en delrapport i høst, slik at vi får grundig utredet ulike modeller som vi kan presentere for Stortinget, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Mediemangfoldsutvalget ble satt ned i fjor høst og fikk da frist til 1. mars neste år med å levere sin utredning.

«Utvalget skal utrede hvilke mål staten skal ha for mediemangfoldet og hvordan statens økonomiske virkemidler, både kringkastingsavgiften og produksjonstilskuddet best kan benyttes for å stimulere til et fortsatt mediemangfold i Norge.»

TV 2 søkte ikke ny konsesjon

En sentral del av utvalgets arbeid, er å se på ulike modeller for fremtidig kompensasjon av en kommersiell allmennkringkaster - i praksis hva man kan tilby TV 2 for å få kanalen til å fortsette som allmennkringkaster.

I begynnelsen av august ble det klart at TV 2 ikke søkte om å få en midlertidig tv-avtale med staten fra 1. januar 2017 til 31. desember 2019. Kanalen ønsket ikke å binde seg til hovedkontor i Bergen og daglige nyhetsleveranser uten å bli kompensert av staten.

Tung situasjon for TV 2

Situasjonen i TV 2 er dramatisk om dagen. Kanalen skal kutte 350 millioner kroner i kostnader frem mot 2020, og utlyste før sommeren sluttpakker til de ansatte.

TV 2 satser tungt på sport, men OL ble en økonomisk nedtur for kanalen.

Sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 sendte nylig ut en intern e-post hvor han fortalte om skuffende annonseinntekter under OL.
Sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 sendte nylig ut en intern e-post hvor han fortalte om skuffende annonseinntekter under OL. (Foto: Adrian Nielsen)

– Dessverre er det slik at reklamemarkedet ikke har våknet helt etter sommerferien og vi må være ærlige og si at vi er veldig skuffet over inntektene hittil i august, skrev TV 2s sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i en intern e-post nylig.

Ber om delrapport

Nå mener politikerne at det haster med en avklaring rundt TV 2. Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil altså ikke vente til den opprinnelige fristen for Mediemangfoldsutvalget går ut 1. mars neste år, men har bedt utvalget om å forsere sitt arbeid og levere en delrapport i høst som skal vurdere ulike modeller for fremtidig kompensasjon av en kommersiell allmennkringkaster.

«Regjeringen er opptatt av mediemangfold og at det i fremtiden skal finnes flere og uavhengige miljøer for nyhetsformidlingen, aktualitet og debatt», skriver Kulturdepartementet i en e-post til DN.

Lover å holde fristen

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås leder Mediemangfoldsutvalget. Basert på tidligere signaler fra politikerne har han allerede fra i vår vært forberedt på å jobbe raskt med å få vurdert de ulike modellene for fremtidig kompensasjon av en kommersiell allmennkringkaster.

- Vi er godt i gang allerede. Vi hadde det første utvalgsmøtet i høst nå på onsdag og begynte da for alvor å diskutere den konkrete prosessen og saken, sier Åmås.

Direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord ser dramatiske endringer i mediene, men vil ikke kalle det en krise.
Direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord ser dramatiske endringer i mediene, men vil ikke kalle det en krise. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han forteller at NOU-utvalget får styrket sekretariatet deler av høsten, og lover at de skal klare å overholde kulturministerens nye tidsramme.

Fritt Ord-direktøren er svært opptatt av mediemangfoldet og har naturligvis fått med seg den siste tids nyheter om nedbemanninger i TV 2, Aftenposten og Polaris Media.

- Det som er kritisk relevant for oss er hvilke konsekvenser dette har for journalistikken samfunnet virkelig trenger. Hele poenget med statlige mediestøtteordninger er å kompensere for og sikre det markedet ikke selv kan finansiere, sier Åmås.

- Viktig å ikke bare se det negative

- Hvordan vil du beskrive helsesituasjonen for norske medier nå?

- Det er virkelig dramatiske og dype, radikale omstillinger og endringer som kommer til å skje, og som er i full gang. Noen kaller det krise, men det beste av norsk journalistikk har neppe noen gang vært bedre. Faren er at det oppstår blindsoner vi ikke kan leve med, sier Åmås.

Han viser også til nye muligheter.

- Det er viktig å ikke bare se det negative, men også de enorme sjansene for nyskapning nå. Der skjer det alt mye, sier Åmås.

- TV 2 klare til å søke

Ifølge organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand er TV 2 klare til å søke «om det følger en motytelse med forpliktelsene i utlysningen av en permanent avtale».

Hun skriver følgende i en epost til DN:

«TV 2 har hele veien vært tydelige på at vi ønsker å fortsette som kommersiell allmennkringkaster og NRKs eneste reelle konkurrent, med hovedsete og nyhetsredaksjon i Bergen. Derfor er vi klare til å søke om det følger en motytelse med forpliktelsene i utlysningen av en permanent avtale. Vi håper at det nå presenteres en modell som kan muliggjøre kommersiell allmennkringkasting. Derfor er vi positive til at regjeringen prioriterer dette viktige arbeidet for å få en snarlig avklaring, og at det legges til rette for en god prosess fremover.»

 

Les også:

OL-smell for TV 2 dnPlus  (DN+)

TV 2 skyver på kuttplaner dnPlus  (DN+)

Lanserer nervepirrende TV 2-høst

Et svekket mediemangfold dnPlus  (DN+)

Mediespill om åtte milliarder kroner dnPlus  (DN+)

 

Les også:

Hevder det blir tatt ut tiltale mot Sør-Afrikas finansminister

Akutt kokkemangel i Sverige  

ONS fokuserer på overganger i oljebransjen  

Minstepensjonistene får mer  

 

Se DNTV:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.