Saken er oppdatert.

DN skrev tirsdag om en ansatt i TV 2-sporten som fikk fortsette i jobben mer enn ett år etter at han hadde seksuelt trakassert og forsøkt å sperre inne to kvinner på hotellrom.

Nå tar TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, et kraftig oppgjør med kulturen i eget mediehus.

– Jeg er lei av små, ynkelige menn – og kvinner for den saks skyld – som er store i egne øyne og misbruker makten sin, skriver Solbrække i et innlegg på TV2.no.

– Vi skal ikke ha sånne folk i TV 2, og trakassering skal ikke skje under min ledelse. Det er nulltoleranse, og jeg skal høre alle historier og opplevelser som handler om seksuell trakassering, eller andre hendelser som oppleves som ubehagelig for den ansatte, skriver hun.

Videre understreker Solbrække at hun ikke kan være sikker på at seksuell trakassering ikke skjer i TV 2 Nyhetene i dag.

– Jeg er sikker på at i så fall gjelder det ytterst få, og hvis det skjer, skal det slås ned på. Jeg er også helt sikkert på at det har skjedd tidligere, skriver hun.

Diskuterer trakassering

Tirsdag kveld har Oslo Journalistklubb, Oslo Media House og Medier24 invitert til debatten «MeToo i Medie-Norge. Hva kan vi lære og hva gjør vi nå?»

I debattpanelet tirsdag kveld sitter blant annet Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim, VG-redaktør Gard Steiro og Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.

De siste ukene har kampanjen med emneknaggen MeToo, fått kvinner over hele verden til å dele egne historier om trakassering og overgrep. Selv om norske medier har dekket kampanjen har det vært få saker om konkrete tilfeller av trakassering og overgrep i norske medier.

– Medarbeidere som ser eller hører noe har en plikt til å si ifra, sier Gard Steiro, sjefredaktør og direktør i VG til DN tirsdag kveld.

– Proft apparat

Steiro sikter til avsløringen om at ledelsen i TV 2-sporten skal ha blitt varslet om seksuell trakassering uten at det fikk umiddelbare konsekvenser. Han sier at han synes det er leit å høre om ledelsens håndteringen av seksuell trakassering i TV 2.

Steiro mener at rutinene om varsling av seksuell trakassering i VG er gode.

– Vi har et proft apparat. Vi diskuterer jevnlig varslingsrutinene i klubben. Vi frisker opp rutinene våre hele tiden. De tillitsvalgte har pushet på, og de har bidratt til å lage kjøreregler sammen med ledelsen. Man kan også varsle anonymt.

Når det gjelder å få folk til å si ifra erkjenner han at det kan være vanskelig. Likevel er han klar på en ting.

– Det er utrolig viktig at alle varsler. Det gjelder ikke bare den som blir utsatt for noe. Ansatte som sier eller hører om seksuell trakassering har en plikt til å si ifra.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo Journalistlag arrangerer debatt om seksuell trakassering i mediebransjen, på Brygg i Storgata, i kjølvannet av kampanjen #metoo. Blant deltagerne er sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten og sjefredaktør Gard Steiro i VG.
Oslo Journalistlag arrangerer debatt om seksuell trakassering i mediebransjen, på Brygg i Storgata, i kjølvannet av kampanjen #metoo. Blant deltagerne er sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten og sjefredaktør Gard Steiro i VG. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

Skal bli tatt på alvor

– Hvis folk er redde for å si ifra, er det et dypt kulturproblem, sier Espen Egil Hansen, ansvarlig redaktør i Aftenposten til DN.

Ifølge Hansen har seksuell trakassering har vært på agendaen i avisen i hele høst, blant annet på i ledelsesmøter. Hansen sier Aftenposten er særlig opptatt av rettighetene til den som varsler.

– Som hovedregel har vi sagt at de som varsler skal bli tatt på alvor, at ting skal skje raskt, og at ledere skal involvere hr-avdelingen.

Sarah Sørheim, kulturredaktør i Aftenposten, tror mer på ledergrupper enn på regelverk når det kommer til å skape en god kultur. Hun mener det viktigste er sammensetningen av ledergrupper.

Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen.
Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

– Mye av nøkkelen ligger kjønnsbalanse og ulike typer mennesker som er representert i ledelsen. De som blir utsatt for trakassering eller mobbing skal ha mange ulike typer mennesker å si ifra til.

«Vi vet hvem du er»

Lørdag valgte medieprofil og tidligere ansatt i TV 2-sporten, Aleksander Schau, å publisere en rekke meldinger på Twitter der han delte konkrete anonymiserte historier om seksuell trakassering i norsk kultur- og mediebransje de siste årene.

«Vi vet hvem du er, du som har antastet flere kvinnelige kolleger på rystende grovt vis. Du har klådd, klapset, kommet med ekstremt fæle, seksuelle kommentarer og forsøkt å holde minst én kollega fanget på ditt hotellrom», er blant Twitter-meldingene Schau publiserte.

Flere sjefer i TV 2 ble varslet om den ansattes oppførsel, men DN skrev tirsdag at det skulle ta halvannet år før mannen ble sparket.

– Det er mitt ansvar

– Det er uholdbart og det er mitt ansvar, skrev TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i en mail til DN tirsdag ettermiddag.

I en lengre utgreiing skriver Jansen Hagen blant annet at han tar selvkritikk og mener han burde «lyttet bedre, undersøkt mer og praktisert absolutt nulltoleranse».

DN har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med TV 2-medarbeideren, som til slutt fikk sparken som følge av hendelsene, men uten å lykkes.(Vilkår)